«Απογειώνονται» ξανά οι εξοπλισμοί


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρχίζει επαφές για αγορά μαχητικών F-35 και αναβάθμιση των F-16, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ισορροπία με την Τουρκία.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μαχητικών F-16, αλλά και με τη δρομολόγηση για την απόκτηση αε­ροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 απαντά το υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας στην τουρκική προ­κλητικότητα των τελευταίων ημερών. Μπορεί οι παραβιάσεις να μειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, μπορεί να έπεσαν οι τόνοι στις δη­λώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όμως η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις και σχόλια για το αν θα αντέξει η χώρα και αυτό το οικο­νομικό βάρος σε αυτή τη χρονι­κή συγκυρία, η Πολεμική Αερο­πορία είχε κάνει σαφή εισήγηση. Η απειλή υφίσταται διότι η Τουρ­κία θα αρχίσει να προμηθεύεται σταδιακά 100 F-35 από το 2018, ενώ διαθέτει και έναν στόλο εκσυγχρονισμένων F-16. Οι ισορροπίες έχουν ήδη ανατραπεί και, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως λένε στελέχη της αεροπορίας, η κατά­σταση σύντομα θα είναι μη ανα­στρέψιμη.

Τα F-35 έχουν σχεδιαστεί να καλύψουν και τις πιο δύσκο­λες απαιτήσεις και μπορούν να καταστρέφουν στόχους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώείναι εξοπλισμένα με σύγχρονους πυραύλους. Κοστίζουν 100 εκατομ­μύρια δολάρια το ένα.

Το αίτημα έχει ήδη σταλεί προς τις ΗΠΑ και θα ξεκινήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις για το κόστος της παραγωγής των F-35 και του εκσυγχρονισμού των F-16, ενώ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμέ­νος έχει επαφές με τη νέα αμερικα­νική κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους της η ελληνική πλευρά.

Στην Αθήνα, μάλιστα, θα βρε­θεί στις 2 Μαρτίου ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος θα μιλήσει στο Φόρουμ των Δελφών και θα έχει επαφές τόσο με στελέχη της κυβέρνησης, που θα δώσουν επίσης το «παρών» εκεί, όσο και με στελέχη της αξιω­ματικής αντιπολίτευσης.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για το επιδεινούμενο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τον κίνδυνο να σημειωθεί ένα θερ­μό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η αμε­ρικανική πρεσβεία στην Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου και έχει διαμηνύσει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πως ένα «ανόητο» ατύχημα είναι πολύ πιθανό να συμβεί, για αυτό και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δείξει ωριμότητα και να τηρή­σει χαμηλούς τόνους.

(ΑΓΟΡΑ-11/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ