Η Ατλαντική Συμμαχία σε σταυροδρόμι


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑ-ΕΕ.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλτ Τράμπ φαίνεται ότι αξιολογεί διαφορετικά τον ρόλο του ΝΑΤΟ απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί θε­ωρούν αδιανόητο η ΕΕ να μη μεριμνά για την ασφάλεια της και να την έχει αναθέσει στη Συμμα­χία, χωρίς μάλιστα να πληρώνει για τη συντή­ρησή της...

Η αξιοποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, μέσω μιας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής δι­πλωματικής και στρατιωτικής συμφωνίας, φαίνεται να «κερ­δίζει» έδαφος στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερι­κής πολιτικής.

«Θα πρότεινα, ως ΗΠΑ, να αναπτύξουμε ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα πρότεινα και την ενδυνάμωση των δεσμών μας με την Ελλάδα. Η Κρήτη είναι ένα σημαντικό μέρος για μας», λέει σχετικά, εν όψει της συμμετο­χής του, ως ομιλητής, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αμερικανός πτέραρχος εν αποστρατεία Τσαρλς Γουόλντ, πρώην κορυφαίο στέλεχος των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του (εφημερίδα «Έθνος»).

Η Ελλάδα, είναι δυνατόν και υπό προϋποθέσεις, όπως η οικο­νομική και πολιτική σταθερότητα, να εξελιχθεί σε στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων, αποσπώντας και ανάλογα οφέλη, διότι:

1. Οι εξελίξεις (στρατιωτικές συγκρούσεις, ενεργειακά συμφέρον­τα) θα κορυφωθούν το προσεχές διάστημά στην Ανατολική Με­σόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αραβική Χερσόνησο (εξε­λίξεις στο Παλαιστινιακό, στη Λιβύη, στη Συρία, κλιμάκωση των συγκρούσεων με τον ISIS και σκληρή αντιπαράθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα). Σε αυτή την περιοχή διακυβεύονται ύψιστα στρατηγικά, οικονομι­κά, ενεργειακά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Καθοριστική η βάση της Σούδας για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές.

2. Οι σχέσεις «καχυποψίας» των ΗΠΑ με τη Γερμανία επηρεάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί δείχνουν να επενδύουν περισσότερο στις διμερείς συμμαχικές σχέσεις παρά στις «δυ­σκίνητες» πολυεθνικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών που διαθέτουν τις προϋποθέσεις για συμμαχική συνεργασία με ΗΠΑ.

3. Η Τουρκία είναι φυσικά σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, όμως, λόγω της αντιφατικής πολιτικής του Τ. Ερντογάν, έχει απολέσει μέρος της αξιοπιστίας της ως συμμαχικού εταίρου. Εί­ναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να υποκύψουν σε εκβια­σμούς του Τ. Ερντογάν, όπως για παράδειγμα στο Κουρδικό. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους Κούρδους», δήλωσε ο αντιστράτηγος ε.α. Κιθ Κέλογκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

4. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει επιλέξει ως στρατηγι­κούς εταίρους το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές συμμαχικές σχέσεις.

Προβληματικές σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το ΝΑΤΟ ενώνει τις δυο όχθες του Ατλαντικού και είναι η ασπίδα ασφαλείας, κυρίως για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αν έχει κάποιο νόημα η ύπαρξη του ΝΑΤΟ, μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είναι η άσκηση πολιτικο-στρατιωτικής πίεσης στη Ρωσία, στο πλαίσιο όμως των προτεραιοτήτων και επι­λογών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της λειτουργίας του ΝΑΤΟ καταβάλλεται από τις ΗΠΑ. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι αξιολογεί διαφορετικά τον ρόλο του ΝΑΤΟ απ' ό,τι οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις. Εκτιμάται, από το επι­τελείο Τραμπ, ότι στην Ευρώπη δεν πρόκειται να γίνει ο Μεγάλος Πόλεμος, η Ρωσία δεν είναι στρατηγικός εχθρός της Δύσης και η ΕΕ, και κυρίως η Γερμανία, δεν μπορεί να αξιοποιεί το ΝΑΤΟ για την προώθη­ση πολιτικο-οικονομικών στόχων της, όπως μέτρα κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Αν οι ευρω­παϊκές χώρες-μέλη της Συμμαχίας επι­θυμούν το ΝΑΤΟ να τους παρέχει ασφάλεια, τότε θα πρέπει να αναλά­βουν και το κόστος που τους αναλογεί, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ.

Είναι η πρώτη φορά, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που αναφύεται ένας ισχυρός προβληματισμός για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, από πλευράς Αμερικανών, που προκαλεί όμως, ρήγ­μα στην Ευρωατλαντική Συμμαχία ή, ακριβέστερα, «απόσταση» μεταξύ ΗΠΑ και γερμανικής Ευρώπης.

Οι προειδοποιήσεις Πενς

Από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς απηύθυνε αυστηρή προει­δοποίηση προς τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι για πολύ καιρό η αρχή της κατανομής των βαρών εντός της Βορειοατλαντικής Συμ­μαχίας παραμένει ανεκπλήρωτη. Όπως υπογράμμισε, σήμερα έχει έρθει η ώρα να γίνουν περισσότερα σε αυτό το πεδίο. Επίσης, στη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα πε­ριορίσουν τη συνεισφορά τους στη συμμαχία. Ουσιαστικά, ο επι­κεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, τότε οι ΗΠΑ θα «αφήσουν» το ΝΑΤΟ να απαξιωθεί ως πολιτικο-στρατιωτικός μηχανισμός!

Οι Αμερικανοί θεωρούν αδιανόητο η ΕΕ ως πολιτικο-οικονομικός οργανισμός να μη μεριμνά για την ασφάλειά της και να έχει αναθέσει τον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας στο ΝΑΤΟ, χωρίς μά­λιστα να πληρώνει για τη συντήρησή του. Είναι η αναγνώριση της εκτίμησης του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, ότι το ΝΑΤΟ εί­ναι απαρχαιωμένο και δεν εξυπηρετεί τα πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέντε χώρες από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ βρέθηκαν πάνω από το στό­χο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πολω­νία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία διέθεσε λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία λιγότερο από 1,1%! Επίσης ο περίφη­μος Ευρωστρατός είναι μόνο στα χαρ­τιά...

Όμως, οι προβληματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στη συνοχή της Ατλαντι­κής Συμμαχίας, αλλά επηρεάζουν σα­φώς και τον οικονομικό και πολιτικό τομέα. Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι διατιθέμενες να αναγνωρίζουν την ηγε­μονία της Γερμανίας στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα των γερμανικών βουλευτι­κών εκλογών και η πειθαναγκαστική αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας προς τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, πιθανόν, να είναι ένας αναβαθμός για την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την ΕΕ. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις σε ολόκληρο το φάσμα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων επηρεάζουν και τις εσωτερικές πο­λιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που είναι ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ, ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και εξαρτάται οικονομικά από τους θεσμικούς δανειστές και από το αμερικανικής επιρροής ΔΝΤ.

Απαιτείται από την κυβέρνηση μια επεξεργασμένη, διορατική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα είναι επικεντρωμέ­νη στην ασφάλεια, στον εξορθολογισμό και στην εξομάλυνση της ελληνικής οικονομίας, μέσω διακρατικών συμμαχιών στη βάση προώθησης κοινών συμφερόντων.

Του Χρήστου Καπούτση-xkapout@otenet gr
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-24/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ