Οι «τυχεροί» των Πανελλαδικών


Από τους 105.548 υποψηφίους, πέρυσι εισήχθησαν 72.973.
Οι υποψήφιοι θετικών και τεχνολογικών επι­στημών έχουν τη δυνα­τότητα να επιλέξουν μεταξύ 234 τμημάτων.

Οι υποψήφιοι των θετικών και τε­χνολογικών επιστημών είναι οι πλέον τυχεροί των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε 234 τμήματα, 79 περισσότερα από όσους στο­χεύουν στις επιστήμες πληροφορικής και οικονομίας. Μάλιστα, ιδιαίτερα θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, σχεδιάζεται η από­δοση επαγγελματικών δικαιωμά­των σε 192 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Με βάση και τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία δύο νέων πα­νεπιστημιακών τμημάτων και την υποδοχή νέων φοιτητών από 9 τμήματα ΤΕΙ που έως και πέρυσι δεν δέχονταν καινούργιους φοιτητές, η κατανομή των σχολών και των τμημάτων ανά επιστη­μονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου διαμορφώνεται ως εξής (ορισμένα είναι σε περισσότερα από ένα πεδία):

Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες) περιλαμβάνονται συνολικά 112 τμήματα, εκ των οποίων 88 πα­νεπιστημίων, 12 ΤΕΙ, 2 εκκλησιαστικές ακαδημίες, 2 στρατιωτικές, 2 αστυνομικές και 2 πυροσβεστικές σχολές.

Στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες), τα 234 τμήματα επιμερίζονται σε 121 πανεπιστημίων, 92 ΤΕΙ, 13 στρατιωτικές, 2 εμπορικού ναυτικού, 2 εκκλησιαστικές, 2 αστυνομικές και 2 πυροσβεστικές.

Στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής) περιλαμβάνονται 106 τμήματα (60 πανεπιστημιακά, 41 ΤΕΙ και 5 στρατιωτικές).

Το 4ο πεδίο (εκπαίδευση) έχει τα λιγότερα τμήματα: 48 - 33 πα­νεπιστημιακά και 15 ΤΕΙ.

Το 5ο πεδίο (οικονομία και πλη­ροφορική) περιλαμβάνει 155 τμή­ματα και είναι το μόνο που έχει περισσότερα τμήματα ΤΕΙ από ό,τι πανεπιστημίων (77 έναντι 71). Επίσης, περιλαμβάνονται 2 εμπορικού ναυτικού, 1 στρατιω­τική, 2 αστυνομικές και 2 πυρο­σβεστικές σχολές.

Βεβαίως, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν (η προθεσμία έως την Πέμπτη 2/3) να εξετασθούν, πλην των 4 υποχρεωτικών, και σε πέμπτο μάθημα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα επι­πλέον επιστημονικό πεδίο. Πέ­ρυσι, το επέλεξαν 16.951 υπο­ψήφιοι εκ των 75.224 Γενικού Λυκείου. Επίσης, από φέτος οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυ­κείου μπορούν να διεκδικήσουν ποσοστό 1% επί του αριθμού θέ­σεων σε πανεπιστήμια.

Πέρυσι, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους. «Το 1965, όταν έδωσα εξετάσεις, είχαν αποφοιτήσει 60.000 παιδιά, τα 29.000 από αυτά έδωσαν εξετάσεις και μπήκαν 9.500. Τότε, η Ελλάδα είχε πληθυσμό 8,5 εκα­τομμύρια, σήμερα έχει 11 εκα­τομμύρια», ανέφερε στη Βουλή ο Γιώργος Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Η αναφορά Δάσιου καταδεικνύει τη μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Δάσιος διετέλεσε επί χρό­νια πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) και στη Βουλή θυμήθηκε περιστατικό που δείχνουν την ένταση που βιώνουν τα μέλη της κατά τη διάρκεια της επιλογής των θεμάτων στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι. Ενδεικτικά, πριν από περίπου 20 χρόνια φιλόλογος υπέστη καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε, ενώ το 2016 -μετα­βατική χρονιά καθώς εφαρμό­στηκαν και το προηγούμενο και το νέο σύστημα-, σε 47 ημέρες εξετάστηκαν 180 μαθήματα, επελέγησαν 720 θέματα, που διατυ­πώθηκαν σε 1.000 σελίδες.

Φέτος, πάντως, το έργο της ΚΕΕ θα είναι μικρότερο, διότι οι εισαγωγικές θα γίνουν με ένα μόνο σύστημα αλλά και επειδή καταργήθηκαν επαναληπτικές εξετάσεις για όσους απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις πρώτες. Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις των υποψηφίων, κάποιοι εκ των οποίων (π.χ. σε Κρυονέρι, Άγιο Στέφανο) έχουν κάνει κατάληψη του σχολείου τους.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-24/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ