Αρχική » , , , , , , , » Νέο ασφαλιστικό με αλλαγές-σοκ φέρνει η τρόικα. Τί ισχύει για τα όρια ηλικίας στις συντάξεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Νέο ασφαλιστικό με αλλαγές-σοκ φέρνει η τρόικα. Τί ισχύει για τα όρια ηλικίας στις συντάξεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
«ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ» ΡΙΧΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Στο τραπέζι και τα όρια ηλικίας με «ψαλίδι» σε εθνική σύνταξη, ξαφνικό «θάνατο» στην προσωπική διαφορά και εισφορές επί του τζίρου, αλλά με μικρότερα ποσοστά

Νέο ασφαλιστικό με αλλαγές-σοκ σε 4 άξονες φέρνει στις βαλίτσες της η τρόικα, ανοίγοντας όχι μόνο θέμα νέων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά προετοιμάζοντας και σχέδιο μείωσης της εθνικής σύνταξης, επιμέρους ρυθμίσεων στα όρια ηλικίας των υπαλλήλων του Δημοσίου με πιθανότερο την κατάργηση της 25ετίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση εξόδου στη σύνταξη και κατάργησης των εκπτώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές.

Το πρώτο που θα δει η τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα δεν είναι όμως οι προσωπικές διαφορές παλιών και νέων συντάξεων, που έτσι κι αλλιώς έχουν μπει στα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, που δέχτηκε να νομοθετήσει προκαταβολικά η κυβέρνηση, αλλά θα ζητήσουν να δουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου 4387 και κυρίως πόσες είναι οι νέες συντάξεις που έχουν βγει από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά που ο νόμος είναι σε ισχύ. Η απάντηση είναι αφοπλιστική: Δεν έχει εκδοθεί ούτε μία νέα οριστική σύνταξη με τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα ποσά της εθνικής σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου 10 μήνες αφότου ψηφίστηκε!

Στον αέρα οι δαπάνες

Αυτή και μόνο η παραδοχή σημαίνει ότι όλες οι προβλέψεις για την εξοικονόμηση δαπανών που θα έφερνε ο νόμος 4387 στις συντάξεις είναι στον αέρα, γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τις επιβεβαιώνει. Τα Ταμεία δίνουν μόνον προσωρινές συντάξεις, που είναι μικρότερες από τις οριστικές, και με αυτό το δείγμα, ως όπλο, θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να πείσει την τρόικα ότι επιτυγχάνεται έστω και μικρή μεν, αλλά πάντως μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της έκδοσης προσωρινών συντάξεων που κινούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 384 και 500 ευρώ, το καθαρό πληρωτέο ποσό για την πληρωμή συντάξεων διαμορφώνεται κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ μηνιαίως. Αν όμως προστεθούν περίπου 90.000 παλιές συντάξεις που είναι σε αναμονή, τότε το ποσό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ανεβαίνει. Και αν προστεθεί και το στοκ των 120.000 επικουρικών που δεν έχουν πληρωθεί, τότε η δαπάνη απογειώνεται.

Την ίδια στιγμή που η τρόικα έρχεται με βαρύ πακέτο, η κυβέρνηση, αντί να εξουδετερώνει τις απαιτήσεις τους, ρίχνει λάδι στη φωτιά των μέτρων, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο δεν εφαρμόζεται ως προς την έκδοση οριστικών συντάξεων, αλλά το υπουργείο Εργασίας, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την Πέμπτη, ετοιμάζεται να ξηλώσει και ορισμένες διατάξεις του για να... μπορέσει να τον εφαρμόσει... κάποια στιγμή!

Για να βγουν οι συντάξεις, ο νόμος προβλέπει ένα δείκτη που θα αυξομειώνει τις συντάξιμες αποδοχές με βάση το μέσο όρο των αυξήσεων ή των μειώσεων που είχαν όλοι οι μισθοί της οικονομίας από το 2002 και μετά. Το δείκτη θα τον έβγαζε η Στατιστική Αρχή, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να τον προσδιορίσει και έτσι το υπουργείο θα πει στην τρόικα -όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής- να εφαρμόσει την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών, μήπως και βγει καμία νέα σύνταξη.

Αυτό θα είναι το ένα σκέλος της αντιπαράθεσης που θα έχουν υπουργείο Εργασίας και τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το δεύτερο και κρισιμότερο «ματς» έχει να κάνει με τις μειώσεις και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που θα προκύψει για τις παλιές συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.

Το υπουργείο Εργασίας έχει μετρήσει τις προσωπικές διαφορές και τις έχει στείλει στην τρόικα, που ζήτησε να πληροφορηθεί για το ύψος της επιπλέον δαπάνης που απορροφούν οι παλιές συντάξεις και κυμαίνεται μεταξύ του 1,4 με 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ (1,7 δισ. ευρώ), που εκτιμά το ΔΝΤ στη δική του έκθεση.

Η βασική επιδίωξη είναι να αποτραπεί η πλήρης κατάργηση των προσωπικών διαφορών, καθώς θα συνεπαγόταν μειώσεις από 7% έως και 40% (κατά μέσο όρο 17%) σε όλες τις συντάξεις.

Στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί είναι:

1. Να μειωθούν (όχι να καταργηθούν) οι προσωπικές διαφορές σε ποσοστό 50%.

2. Να καταργηθούν σε τρεις ή και περισσότερες δόσεις από το 2019 και μετά τα ποσά των διαφορών που είναι άνω του 20%, δηλαδή να πέσει μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

3. Να προστατευθούν, χωρίς καμία μείωση, ακόμη κι αν βγαίνει προσωπική διαφορά, οι συντάξεις των 500 ευρώ που θα βρίσκονται στο νέο και πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, καθώς, αν φύγει και η προσωπική διαφορά, θα έχουν διπλή μείωση, που θα τις κατεβάσει στα 400 ευρώ, δηλαδή στο όριο της φτώχειας.

Η συνταγή των μέτρων είναι αυτή που προτείνει το ΔΝΤ και δέχονται οι υπόλοιποι δανειστές. Από αυτό το μίγμα μέτρων η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ξεχώρισε τα δύο σημαντικότερα στην επιστολή «διαμαρτυρίας» για τις προτάσεις του ΔΝΤ που έστειλε πρόσφατα στους «Financial Times», αναδεικνύοντας τις απαιτήσεις του για αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ

Τι σημαίνει μεταρρύθμιση με «συνταγή» ΔΝΤ

1. Κατάργηση του συνόλου της προσωπικής διαφοράς, από τα μέσα του 2018. Οι παλαιοί δηλαδή συνταξιούχοι θα παίρνουν το ίδιο ποσό που θα έχουν οι νέοι από 13/5/2016 και μετά συνταξιούχοι με βάση τα έτη, μισθούς και εισφορές. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα για να αυξηθούν τα επιδόματα των φτωχών λέει το ΔΝΤ (π.χ. το εγγυημένο εισόδημα να ξεκινά από 300, αντί 200 ευρώ). Με «ξαφνικό» θάνατο της προσωπικής διαφοράς, και μάλιστα εντός του 2018, ένας συνταξιούχος των 1.230 ευρώ σήμερα από το ΙΚΑ, θα παίρνει 1.030 ευρώ (-16,3% μείωση). Ένας συνταξιούχος του Δημοσίου με 35 έτη και πτυχίο (ΠΕ κατηγορία) από τα 1.267 ευρώ σήμερα θα βρεθεί να παίρνει 904 ευρώ, με μείωση κατά 363 ευρώ, ή 30%. Αν γίνει δεκτό να κοπούν οι διαφορές σε τρεις δόσεις, τότε ο συνταξιούχος του Δημοσίου θα λαμβάνει σύνταξη μικρότερη κατά το 1/3 της προσωπικής του διαφοράς, κάθε έτος. Η σύνταξη θα μειώνεται δηλαδή ισόποσα και κάθε έτος θα αφαιρούνται 121 ευρώ από την προσωπική διαφορά (363/3=121) μέχρι να μηδενιστεί.

2. Αλλαγές στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της 25ετίας ως κανόνα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι σε αυτή την αξιολόγηση η τρόικα θα επιχειρήσει να περάσει όσα ζητήματα έμειναν ανοιχτά στο ασφαλιστικό. Τα όρια ηλικίας είναι ένα από αυτά. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του, που υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους, λέει ότι παρά τις αλλαγές που έγιναν με το ν. 4336/2015, τα όρια ηλικίας είναι χαμηλά σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και φέρνει ως παράδειγμα το Δημόσιο όπου «τα 3/4 των υπαλλήλων δεν επηρεάζονται γιατί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με 25ετία». Σε μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση η 25ετία θα καταργηθεί, πιθανώς και για όσους έχουν κατοχυρώσει ηλικία εξόδου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κατοχύρωσαν τα ηλικιακά όρια των 50, 52, 55 ή 58 ετών με 25 έτη ασφάλισης μπορεί να βρεθούν στον αέρα γιατί το ΔΝΤ λέει απλά ότι το όριο ηλικίας (παλιό ή νέο) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν θα πρέπει να κλειδώνει με την 25ετία, αλλά με το σύνολο των ετών ασφάλισης, δηλαδή με 35ετία, 40ετία.

3. Μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ. Το ΔΝΤ, με τις προτάσεις του οποίου συμφωνούν «σε μεγάλο βαθμό» και οι Ευρωπαίοι δανειστές, λέει ότι τα 384 εθνική σύνταξη και μάλιστα από τη φορολογία, είναι πολλά και θα πρέπει να επανασχεδιαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να ενισχυθούν οι δείκτες της ανταποδοτικής σύνταξης (βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης). Η θέση αυτή του ΔΝΤ είχε διατυπωθεί και το 2016 όταν ετοιμαζόταν το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και τότε είχε προτείνει εθνική σύνταξη κάτω από τα 300 ευρώ με 20ετία και κάτω από 200 ευρώ με 15ετία, με καλύτερους όμως τους συντελεστές αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης που αυξάνονταν όσο περισσότερα ήταν τα έτη ασφάλισης. Ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι η σύνταξη να μην ξεπερνά το 70% του μισθού, ενώ με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ η σύνταξη για χαμηλούς μισθούς (586 ευρώ) και 20 έτη αντιστοιχεί στο 85% του μισθού.

4. Μείωση εισφορών για να ενισχυθεί η είσπραξή τους. Η τρόικα ζητά την κατάργηση των εκπτώσεων που έχουν αγρότες και νέοι επιστήμονες, καθώς και την απάλειψη της κλιμακωτής μείωση εισφορών από 50% ως 5% που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι με εισόδημα από 7.033 ως 55.000 ευρώ. Το ΔΝΤ λέει οι εισφορές να υπολογίζονται επί του τζίρου και όχι επί καθαρού εισοδήματος, με αντάλλαγμα τη μείωση των εισφορών σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να μπορούν να εισπράττονται και κυρίως να μην υπάρχουν περιθώρια φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής γιατί θα δηλώνεται τζίρος και όχι φορολογητέο εισόδημα για να υπολογιστούν οι εισφορές. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι οι υψηλότερες εισφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν τις πληρώνει το 50% των επαγγελματιών.


(Ε.Τ.Κ. 25/02/2017 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1 σχόλια:

  1. το αφορολόγητο μειώνεται από το 2018, σε 2 χρόνια, το μόνο που μένει είναι να καθοριστεί το ύψος της μείωσης και οι φορολογικοί συντελεστές που θα ισχύσουν, κουράγιο σε όλους και στους ψεκασμένους που κρύβονται ......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ