Αρχική » , , , , » ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!


Το συμπεράσματα και οι τρόποι αντίδρασης της συμμαχίας, πού στέκονται ΗΠΑ - Ρωσία.
Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006 «εγκαινίασε» την εποχή των υβριδικών πολέμων.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Οι υβριδικοί πόλεμοι -σε απλά ελληνικά, η συνύπαρξη χαρακτηριστικών συμβατικού και μη συμβα­τικού πολέμου- είναι τόσο πρόσφατοι όσο και η Επανάσταση του 1821! Ο ανταρτοπόλεμος των Ελλήνων αγωνιστών εναντίον του οργανωμένου οθωμανικού στρατού και η εναλλαγή του με τακτικές μάχες, οι παραστρατιωτικού τύπου οργανώσεις και των δύο πλευρών αλλά και οι σφαγές αμάχων αποτελούν χαρακτηριστικά αναγνώρισης ενός τέτοιου είδους πολέμου.

Οι ειδικοί συμπεριλαμβάνουν σε αυτόν συμβατικές και μη επιχειρήσεις, σύμμετρες και ασύμμετρες ικανότητες, συνδυαστική εφαρ­μογή κλασικών πολεμικών ενερ­γειών με τρομοκρατικές δράσεις, προπαγάνδα και πληροφορικές επιχειρήσεις, ψυχολογικό πόλεμο, οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, επιδείξεις και προβολή ισχύος, και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, παρουσιάζονται ως οι πλέον αριστοτέχνες χειριστές των υβριδικών πολέμων του καιρού μας. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Με την πολύτιμη συνδρομή του υποστράτηγου ε.α. και διευθυντή Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), Ιπποκράτη Δασκαλάκη, παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η Βορειο-ατλαντική Συμμαχία, καθώς και τους τρόπους αντίδρασής της:

Το κέντρο βάρους στις υβριδικές συγκρούσεις είναι ο πληθυσμός.

Η πολύπλευρη πίεση στοχεύει και στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων από την ηγεσία της χώρας των που τελεί υπό επίθεση.

Χρησιμοποιούνται καλυμμένες ενέργειες ώστε να μην είναι δυνα­τόν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες κατά του επεμβαίνοντος.

Συμβατικά στρατιωτικά μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων, ενίοτε, μάλιστα, η μορφή της απειλής είναι μη αντιμετωπίσιμη με συμβατικές στρατιωτικές μεθόδους.

Μόνη της η ικανότητα άμεσης στρατιωτικής απάντησης, καίτοι αναγκαία, δεν επαρκεί.

Στρατιωτικές στρατηγικές λογικής μαζικών αντιποίνων είναι απολύτως ακατάλληλες.

Ο έγκαιρος εντοπισμός και η διάγνωση των ενδείξεων πρόκλησης συνθηκών ανωμαλίας αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες πρόληψης.

Αντιμετώπιση υβριδικών συγκρούσεων στα τελικά στάδια εκδήλωσής τους θεωρείται αναποτελεσματική.

• Σε προβληματικά κράτη είναι αναγκαία η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της αποκαλούμενης «ανασυγκρότησης του τομέα της ασφάλειας», με ενίσχυση των θεσμών, των δημοκρατικών διαδικασιών, της διαφάνειας, του κράτους και του νόμου.

Σημαντική κρίνεται η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η αποφυγή περιθωριοποίησης τμημάτων του πληθυσμού.

Αποφυγή υπερβολικών αντι­δράσεων και αυτοσυγκράτηση με παράλληλη επίδειξη αποφασιστι­κότητας.

Εστίαση στον πληροφορικό πό­λεμο, στις ψυχολογικές επιχειρή­σεις, στην κυβερνοάμυνα και στην ομαλή λειτουργία των υποδομών.

Ξεκάθαρη και πολύπλευρη στήρι­ξη του προσβαλλόμενου κράτους.

Τα παραδείγματα Ουκρανίας και Οσετίας

«Η πολύπλευρη απειλή των "υβριδικών συγκρούσεων" αντιμετωπίζε­ται με έμφαση στα μη στρατιωτικά μέτρα και στην πρόληψη. Βεβαίως, οι διαπιστώσεις του ΝΑΤΟ και οι προτεινόμενες αντιδράσεις του στη­ρίχτηκαν κυρίως στην περίπτωση της Ουκρανίας, όπου η χρήση συμ­βατικής στρατιωτικής βίας ήταν σχετικά περιορισμένη και χωρίς να λάβει τη μορφή της ανοιχτής συμβα­τικής αντιπαράθεσης. Είναι δυνατή όμως η διεξαγωγή ενός πολέμου πλήρους φάσματος, κατά τον οποίο η χρήση των μη συμβατικών στρα­τιωτικών συγκρούσεων θα αποτελεί απλώς υποβοήθηση των συντριπτικών συμβατικών πληγμάτων. Η περί­πτωση της Νότιας Οσετίας, μάλιστα, το 2008 απέδειξε πόσο γρήγορα μια χαμηλής έντασης ''ύβριδική σύ­γκρουση'' μετατρέπεται σε πλήρους φάσματος στρατιωτική εισβολή», παρατηρεί ο κ. Δασκαλάκης.

«Πρότυπο» ο Λίβανος

Η πρώτη ευρέως γνωστή αναφορά σε υβριδικό πόλεμο παραπέμπει στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις συμβατικού τύπου εχθροπραξίες μεσαίας κλίμακας, σε συνδυασμό με στοιχεία ανταρτοπόλεμου μεταξύ μιας κρατικής οντότητας(Ισραήλ) και μιας βαρέως εξοπλισμένης και πολλαπλώς υποστηριζόμενης από το Ιράν και τη Συρία παραστρατιωτικής οργάνωσης (Χεζμπολάχ), με ουσιαστική εδαφική κυριαρχία και στοιχεία κρατικής υπόστασης στον χώρο ενός ανεξάρτητου κράτους (Λίβανος). Ταυτοχρόνως, αμφότεροι οι αντίπαλοι δραστηριοποιήθηκαν στον πληροφορικό πόλεμο και σε κυβερνοεπιθέσεις χαμηλής κλίμακας, στοχεύοντας τις βασικές υποδομές και τα επικοινωνιακά συστήματα του αντιπάλου. Ο υβριδικός πόλεμος ενδέχεται, εξάλλου, να συμπεριλάβει επίσης χρήση (ή απειλή χρήσης) πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων.

Προσπάθεια προσδιορισμού του υβριδικού πολέμου επιχειρείται συνοπτικά στην έκθεση (2010) του Γραφείου Λογοδοσίας (Accountability Office - USGAO) - της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οριζόμενος ως η σύνθεση συμβατικών και μη πολεμικών μεθόδων σε όλο το φάσμα της σύγκρουσης. Σημειώνεται, πάντως, ευκρινώς ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν αναγνωρίζει επισήμως τον όρο «υβριδικοί πόλεμοι» ούτε διαθέτει σχέδια για την αντιμετώπισή τους, απλούστατα επειδή δεν τους θεωρεί νέα μορφή πολέμου. Απλώς παραδέχεται ότι η χρήση του όρου καταδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα των μελλοντικών απειλών και συγκρούσεων.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη Μόσχα, αν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ, περιγράφει πολύ εμφαντικά τα χαρακτηριστικό της νέας γενιάς πολέμων, ορισμένα από τα οποία διακρίνονται, άλλωστε, στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης: στρατιωτική κινητοποίηση από τον καιρό της ειρήνης, συγκρούσεις από απόσταση με χρήση ειδικών μονάδων και όπλων, εξουδετέρωση εχθρικής στρατιωτικής και οικο­νομικής ισχύος με χτυπήματα ακρί­βειας σε καίριες εγκαταστάσεις, μαζική χρήση όπλων ακρίβειας, ειδικών δυνάμεων, ρομποτικών συστημάτων και όπλων υψηλής τεχνολογίας, χρήση οπλισμένων πολιτών, ταυτόχρονα πλήγματα σε όλη την εχθρική επικράτεια σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, πληρο­φορικές επιχειρήσεις, ασύμμετρες προσβολές, καθώς και ενάσκηση πλήρους διοίκησης και ελέγχου στο σύνολο των μονάδων στο ενο­ποιημένο θέατρο επιχειρήσεων.

«ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Πόσο πιθανός είναι όμως ένας υβριδικός πόλεμος στην Ελλάδα; Κατά τον Ιπποκράτη Δασκαλάκη, ένα τέτοιο σενάριο μόνο εκτός πραγματικότητας δεν είναι -αντιθέτως, το αξιολογεί ως πολύ πιθανό!- από τη στιγμή που η Τουρκία διαθέτει τα αναγκαία μέσα και την ικανότη­τα για την ενορχήστρωση μιας «πλήρους φάσματος» προσβολής. «Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι η γειτονική χώρα διαθέτει την υπομονή για να αδράξει την κατάλληλη ευκαιρία. Οι πρόσφατες ρωσικές ενέργειες σε Οσετία και Ουκρανία σίγουρα έχουν αποτελέσει πηγή σχεδιασμού, τεχνογνωσίας και προετοιμασίας για την Τουρκία. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και από την πλευρά μας η αντίστοιχη προσοχή και προετοιμασία ή αν απλώς καταναλώνουμε την ενεργητικότητά μας στις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και σε ασήμα­ντες σημειολογικές αντιπαραθέσεις και δεν διαβλέπουμε τα αποτελέσματα των "υβριδικών πολέμων" και τη δημιουργία "υβριδικών οντοτήτων" στο γειτονικό μας περιβάλλον», σχολιάζει με μεγάλη δόση ανησυχίας ο κ. Δασκαλάκης.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-17/02-02/03/17)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ