Κάλπη-κες απειλές στο Αιγαίο!


Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια από τον Ερντογάν για να κερδίσει το δημοψήφισμα του Απριλίου.
Η αντιμετώπιση των -λίγων αριθμητικά- τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο γίνεται με «ποιοτικά αναβαθμισμένο» τρόπο από την ελληνική πλευρά και όχι μόνο με εναέρια μέσα.

Ο «πυροδοτικός μηχανισμός» που ο «εμπρηστής» Ταγίπ Ερντογάν έχει ποντίσει στο Αιγαίο έχει σχήμα... κάλ­πης. Το κάλπικο κλίμα πολέμου που έχει επι­βάλει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μια πραγματική «παράσταση έντασης». Στην Αθήνα ανησυχούν ότι ο Τ. Ερντογάν δεν θα διστάσει να... σηκώσει την παράσταση αν πι­στέψει ότι αυτό θα του δώσει τη νίκη στο δη­μοψήφισμα του Απριλίου, μέσω του οποίου ελπίζει να γίνει και τυπικά σουλτάνος.

«Η Τουρκία ψάχνει μια "νίκη" στο Αιγαίο και η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχτεί δεύτε­ρα Ίμια», αναφέρουν στρατιωτικές πηγές. Το μήνυμα της Άγκυρας προς την Αθήνα έχει γίνει κατανοητό, αλλά σαφής είναι και η απάντηση. Το Αιγαίο «μυρίζει μπαρούτι», το φιτίλι έχει απλωθεί και τα σπίρτα βρίσκο­νται στα χέρια του Ερντογάν, τον οποίο όλο και περισσότεροι χαρακτηρίζουν πυρομα­νή. Το «παιχνίδι» που παίζεται στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα μπορεί ανά πάσα στιγ­μή να γίνει επικίνδυνο. Η προσπάθεια της Άγκυρας να οδηγήσει την κατάσταση έντα­σης, που εκείνη δημιούργησε και συντηρεί, σε θερμό επεισόδιο γίνεται μέρα με τη μέ­ρα όλο και πιο πιεστική. Το τελευταίο δεκα­ήμερο η Τουρκία έχει επιδοθεί σε άνευ προ­ηγουμένου «ψυχολογικές επιχειρήσεις», με συνεχή δημοσιεύματα περί επεισοδίων στο Αιγαίο, ειδικά στην περιοχή των Ιμίων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν υποδει­χθεί ψευδείς ειδήσεις. Αλλά μέσα σε αυτό το παραπλανητικό σκηνικό η Άγκυρα δείχνει ότι κάτι ετοιμάζει στο Αιγαίο.

Συναγερμός

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο Πεντάγωνο υπήρξε μεγάλη ανησυχία. Μόλις έπεσε το σκοτάδι εντοπίστηκαν στην περιοχή των Ιμίων τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ένα φουσκωτό. Η ανησυχία των επι­τελών του ΓΕΕΘΑ ότι κάποια στιγμή οι Τούρ­κοι θα επιχειρήσουν να αποβιβαστούν σε μία από τις δύο βραχονησίδες, έστω μόνο για να βγάλουν... φωτογραφία, είναι διαρκής. Σήμανε συναγερμός που δεν αφορούσε μόνο την περιοχή όπου εξελισσόταν το γεγονός. Πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι σε αεροδρόμια «πρώτης γραμμής» της Πολεμικής Αεροπορίας οι αποθήκες οπλισμού άνοιξαν και τουλάχιστον έξι μαχητικά αερο­σκάφη F-16 «φορτώθηκαν» από τους οπλουρ­γούς των μονάδων.

Τα ζεύγη των μαχητικών παρέμειναν σε κατάσταση άμεσης απογείωσης μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Δεν είναι κά­τι συνηθισμένο και δείχνει ότι αυτό που εί­πε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερι­κών Νίκος Κοτζιάς εφαρμόζεται στην πρά­ξη. «Δεν θα είμαστε πάντα τόσο ανεκτικοί», είπε, στέλνοντας στην απέναντι πλευρά το μήνυμα να μην κλιμακώσει απερίσκεπτα μια κρίση στο Αιγαίο.

Το μήνυμα αυτό έχει περάσει στην απένα­ντι πλευρά του Αιγαίου πολύ προτού το διατυπώσει δημόσια ο Ν. Κοτζιάς. Η αντιμετώπιση των -λίγων αριθμητικά- τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο γίνεται με «ποιοτικά αναβαθμισμένο» τρόπο από την ελληνική πλευρά και όχι μόνο με εναέρια μέσα. Τα κινητά ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται αναπτυγμένα σε νησιά του Αιγαίου «λοκάρουν» όλο και συχνότερα τους Τούρ­κους πιλότους. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που οι νεαροί και άπειροι Τούρκοι χειριστές, οι οποίοι έχουν απομείνει στην πρώτη γραμμή πτήσεων της τουρκικής αεροπορίας, ένιωσαν εξαιρετικά άβολα όταν άκουσαν τον τραχύ συριγμό του συστήματος που τους προειδοποιεί ότι έχουν εγκλωβιστεί από επίγειο ραντάρ αντιαεροπορικού συστήματος. Η ελληνική ενέργεια είναι καθ' όλα νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο και γι' αυτό η Τουρκία δεν βγάζει... τσιμουδιά. Γι' αυτό και οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών γίνονται σε ασυνήθιστα μεγάλα ύψη, πάνω από 25.000 πόδια.

Ο «γρίφος» του «Τσεσμέ»

Η Άγκυρα δείχνει ανικανοποίητη από το αποτέλεσμα των προκλήσεών της στο Αιγαίο, αν δεχθούμε ότι τελικός της στόχος παραμένει να οδηγηθούμε σε ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο.

Γι' αυτό και κάποιες κινήσεις της αποδίδονται στον εκνευρισμό της. Πριν από δύο εβδομάδες είχε βγάλει το ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο. Παρέμεινε επί τρία 24ωρα στην περιοχή χωρίς να κάνει οποιαδήποτε παράνομη κίνηση. Παρακολουθούνταν διαρκώς από πλοίο του Π.Ν. και ελικόπτερα. Το απέσυρε και το ξαναέβγαλε την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή πέριξ της Σαμοθράκης. Στη Navtex που εξέδω­σε δεν προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή, η οποία θα καθοριστεί με νεότερη διαταγή. Τις πρώτες ώρες της παρουσίας του στο Αιγαίο έπλευσε αυστηρά στην περιοχή που είχε καθορί­σει η Navtex. Ωστόσο, η παρουσία του απο­τελεί έναν γρίφο για τους επιτελείς του ΓΕΕ­ΘΑ, που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχό­μενα. Οι Τούρκοι «έστησαν» την κρίση του Μαρτίου του 1987 με την παρουσία ερευ­νητικού σκάφους περίπου στην ίδια περιοχή.

Ισορροπίες

Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά υπάρχει μια «ισορροπία» που μάλλον κάνει τουλάχιστον τους στρατιωτικούς στην Άγκυρα να είναι πιο αναποφάσιστοι από τους πολιτικούς για την εκδήλωση οποιοσδήποτε επιθετικής ενέρ­γειας στο Αιγαίο.

Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών αντιμε­τωπίζουν σοβαρά προβλήματα, διαφορετι­κής φύσεως βεβαίως. Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να αναζητά απεγνωσμένα μια «νίκη επιβεβαίωσης», αλλά γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να φανεί «συγκαταβατική», «υποχωρητική» ή «αδύνα­μη» έναντι οποιοσδήποτε κλιμάκωσης. Όχι μόνο για τους αυτονόητους εθνικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία μπορεί να έχει να παρουσιάσει μεγάλους αριθμούς διαθεσιμοτήτων σε οπλικά συστήματα, αλ­λά αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προς το πα­ρόν προβλήματα στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όταν ψάχνει πιλότους στην εφεδρεία για να πετάξουν στο Αιγαίο ή στηρίζεται σε νέ­ους και άπειρους χειριστές, αφού οι έμπει­ροι είναι είτε στη φυλακή είτε στις επιχειρή­σεις της Συρίας, καταλαβαίνει κάποιος τον προβληματισμό των Τούρκων στρατηγών για την πρόκληση μιας ελληνοτουρκικής κρί­σης. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να έχουν τα προβλή­ματα που προκάλεσε η οκτάχρονη οικονομι­κή κρίση, αλλά υπερτερεί σαφώς σε ανθρώπινο δυναμικό και εμπειρία. Κάποιοι στο ΓΕΕΘΑ προσθέτουν και το «σύνδρομο των Ιμίων», το οποίο ουδείς στρατιωτικός θέλει να πιστέψει ότι μπορεί να ξαναζήσει. Και αυτό παραδόξως κρατά, όπως λένε, ψηλά το ηθικό.

Δυτικά της Λέσβου

Η Τουρκία έκανε έρευνα και διάσωση δυτικά της Λέσβου, σε διεθνή ύδατα και 42 ναυτικά μίλια από τα παράλιά της. Επαναλαμβάνουμε, δυτικά της Λέσβου.

Πρόκειται ασφαλώς για μια «επίδειξη δύναμης» στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί για να προωθήσει τις απαιτήσεις της για μοίρασμα του Αιγαίου στη μέση! Θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Έτσι, συνεχίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες θέλουν να εμφανίσουν ότι το Αιγαίο ελέγχεται από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προσπαθώντας παράλληλα να υποτιμήσουν τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά και της νατοϊκής δύναμης SNMC-2, η οποία επιχειρεί στην περιοχή.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ- p.kanrounopoulos@realnews.gr
(REAL NEWS-25/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ