Αρχική » , , , , , , , , , » Τα νέα Chinook αναβαθμίζουν τη δύναμη άμεσης αντίδρασης

Τα νέα Chinook αναβαθμίζουν τη δύναμη άμεσης αντίδρασης


Ο ΑΝΥΕΘΑ, Α Βίτσας, δήλωσε στο ραδιόφωνο North 98 και ήταν σαφής: «Το 2020 θα φτάσει το πρώτο F-35 στην Ελλάδα». Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
Παραλάβαμε τη δεύτερη παρτίδα με τρία μεταχειρισμένα ελικόπτερα από το πακέτο των δέκα - Αναμένονται άλλα τέσσερα - Κρίσιμη η συμβολή τους στην επιχειρησιακή ευελιξία.

Στις 14 Φεβρουάριου 2017 έφτασαν από τις ΗΠΑ στο στρατιωτικό τμήμα του λιμένος του Πειραιώς, στο Κερατσίνι, ακόμα τρία μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, ανεβάζοντας, έτσι, στα έξι ελικόπτερα του ίδιου τύπου αυτά που έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα, από τα 10 που αναμένονται συνολικώς, προκειμένου να ενταχθούν και αυτά στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού.

Τα τρία πρώτα είχαν φτάσει στην Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 2016 και παρελήφθησαν και αυτά από το έμπειρο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), οπού θα επιχειρούν «μέχρι νεωτέρας».

Πρόκειται για τη δεύτερη «παρτίδα», των τριών μεταχειρισμένων ελικοπτέρων εκάστη, από τα δέκα του ιδίου τύπου που αποκτά η Ελλάδα από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αποκτήσεως και άλλων πέντε, συνολικώς 15, σε δεύτερη φάση, έναντι συνολικού κόστους 100 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, τιμή δηλαδή ανά ελικόπτερο εντελώς «συμβολική», θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, καθώς καθένα παρόμοιο ελικόπτερο κοστίζει -θεωρητικώς- καινούργιο περί τα 55-50 εκατ. δολάρια.

Ως προελέχθη, τα ελικόπτερα θα παραληφθούν και θα ενταχθούν αρχικώς στη δύναμη του 4ου ΤΕΑΣ, καθώς υπάρχει απόλυτη ομοιοτυπία, κοινή γραμμή εκπαιδεύσεως του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού και ενιαία γραμμή ανταλλακτικών και λογιστικής υποστηρίξεως, αφού το 4ο ΤΕΑΣ επιχειρεί με τα ελικόπτερα αυτού του τύπου και εκδόσεως εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες.

Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, η απόκτηση των 10 (ή 15 μεταχειρισμένων - επιπρόσθετων - ελικοπτέρων) μαζί με τα ήδη υπάρχοντα στη δύναμη του 4ου ΤΕΑΣ άλλων 15 ελικοπτέρων του ίδιου τύπου δημιουργεί έναν ομοιογενή στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook της Αεροπορίας Στρατού, που επιτρέπει στον Αρχιστράτηγο, σε περίπτωση πολέμου η κρίσεως, να μεταφέρει ταυτοχρόνως και με μία αεροκίνηση δύο πλήρη τάγματα αερομεταφερόμενων επίλεκτων στρατευμάτων για ενίσχυση του «θερμού σημείου», όπου και αν βρίσκεται αυτό, είτε σε ένα νησί είτε σε δύο ταυτοχρόνως, επιτυγχάνοντας, έτσι, μια άνευ προηγουμένου επιχειειρησιακή ευελιξία για την ελληνική στρατιωτική ηγεσία!

Αυτό που δεν έχει καθοριστεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι το αν η δεύτερη μονάδα (ΤΕΑΣ) που θα δημιουργηθεί θα εδρεύει στην αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, όπου εδρεύει και το 4ο ΤΕΑΣ, για λόγους καλύτερης και οικονομικότερης εκπαιδεύσεως και συντηρήσεως του προσωπικού, ή θα μεταφερθεί είτε στη Βόρειο Ελλάδα, στη βάση της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ώστε να είναι πλησίον της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς, είτε στην Κρήτη προκειμένου να είναι δίπλα σε α ερομεταφερόμενο τάγμα που εδρεύει ήδη στο Ρέθυμνο, για άμεση ενίσχυση είτε στα Δωδεκάνησα είτε οπουδήποτε αλλού στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό αναμένεται να ανα­βαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατό­τητες του Στρατού Ξηρός και της Δυνάμεως Αμέσου Αντιδράσεως του ΓΕΕΘΑ.

Επιτυχία για την Intracom Defense

Συμβόλαιο ύψους 2 εκατ. ευρώ με τη γερμανική Krauss - Maffei Wegmann (KMW) για την προ­μήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, που θα εξο­πλίσουν τα Τεθωρακι­σμένα Οχήματα Μά­χης (TOMA) Boxer για τη διεθνή αγορά υπόγραψε η ελληνική εταιρεία Intracom Defense Electronics. Η παράδοση των συστη­μάτων WiSPR προβλέ­πεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Boxer είναι ένα νέας γενιάς, εξελιγμένο τε­θωρακισμένο όχημα πολλαπλού ρόλου, που παρέχει αυξημένη προστασία για το πλή­ρωμα, αρθρωτή δομή και κινητικότητα, υιο­θετώντας τις τελευταί­ες τεχνολογίες για τις επιδόσεις του σε επι­χειρησιακό επίπεδο, ενώ το WiSPR είναι ψηφιακό σύστημα εν­δοεπικοινωνίας τελευ­ταίας τεχνολογίας για στρατιωτικά οχήματα υψηλότατων προδια­γραφών.

Συνάντηση όλων των διοικητών της ΠΑ

Η ετήσια συγκέντρωση για την ενημέρωση των στελεχών της ΠΑ πραγματοποιήθηκε την περα­σμένη Τετάρτη, παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ, Δ. Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη, καθώς και του διοργανωτή Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (I) Χρήστου Χριστοδούλου. Πρόκειται για τη συγκέντρωση των διοικητών όλων των Μονάδων της ΠΑ, στους οποίους παρουσιάστη­καν όλα τα μείζονα θέματα της ΠΑ, ο απολογι­σμός έργου για το 2016, ο καθορισμός στόχων για το 2017 και η παροχή κατευθυντήριων οδη­γιών από τον Αρχηγό ΓΕΑ. Ασφαλώς, η πιο ση­μαντική ίσως συγκέντρωση της χρονιάς και για προφανείς λόγους!

Επικίνδυνη η απειρία μετά το πραξικόπημα

Πολύ λιγότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη, προφανώς λόγω των εκκαθαρίσεων που σημειώθηκαν στο προσωπικό μετά την επικρά­τηση των πιστών δυνάμεων στον πρόεδρο Ερντογάν, είναι οι δραστηριότητες του Τουρ­κικού Ναυτικού στο Αιγαίο, συμφώνως με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη. Ο ίδιος επισήμανε επίσης την απειρία του προ­σωπικού, καθώς, λόγω των εκκαθαρίσεων και των κενών που είχαν δημιουργηθεί στην ιεραρ­χία, φαίνεται ότι προήχθησαν πλήθος στελεχών σε μικρή ηλικία για την κάλυψη των κενών θέσεων, κάτι που -όπως ελέχθη- μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, λόγω ακριβώς της απειρίας τους. «Ο άπειρος μπορεί να κάνει λάθος, καθώς αντιδρά υπερβολικά σε σχέση με τον έμπειρο», τόνισε χαρακτηριστικώς. Όλα αυτά (και πολλά άλλα) ελέχθησαν κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του νέου Αρχηγού ΓΕΝ με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ στρα­τιωτικούς συντάκτες.

Στην 80 ΑΔΤΕ ο Αρχηγός ΓΕΣ

Μονάδες της ακριτικής 80 AΔΤΕ επισκέφτηκε ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Η επίσκεψη πραγμα­τοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεχών επαφών του Αρχηγού με τις προωθημένες μονάδες και σχηματισμούς του ΣΞ και επισκέφτηκε και μίλησε στο προσωπικό του Στρατηγείου του Σχηματισμού, την 80 ΕΑΡΜΕθ, το 282 Μηχα­νοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής και το Φυλάκιο Φαρμακονησίου. Ενώ βρισκόταν στο τελευ­ταίο, δύο τουρκικά F-16C πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το νησί, πετώντας στα 26.000 πόδια. Ο Αρχηγός παρουσίασε στο προσωπικό το όραμα του ΓΕΣ για το ΣΞ.

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη-lsblav@gmail.com
(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-18/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ