Αρχική » , , , , » Η σημασία της βάσης στη Σούδας για τις ΗΠΑ

Η σημασία της βάσης στη Σούδας για τις ΗΠΑ


• Γιατί οι Αμερικανοί της έχουν δώσει το προσωνύμιο «Best in the Med».
• Αυτές τις μέρες έχει αγκυροβολήσει στο Μαράθι το πυρινοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush».

Στη ναυτική βάση της Σούδας και ειδικότερα στην προβλήτα του αγκυροβολίου στο Μαρά­θι, παρέμεινε για αρκετές μέρες το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS George H.W. Bush». Προκειμένου να ανεφοδιαστεί, κυρίως όμως για λόγους ψυχαγωγίας του πληρώματος.

Μέχρι και το «κορίτσια, ο στόλος» ξανακούστηκε στους δρόμους και στις πλατείες των Χανίων. Έγινε γνωστό ότι, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατέφθασε αυτές τις ημέρες και μεγάλος αριθμός γυ­ναικών για τα μπαρ και τους οίκους ανοχής της πόλης. Έτσι τονώ­θηκε και η τοπική οικονομία. Με μήκος σχεδόν 333 μέτρα, το αερο­πλανοφόρο «USS George H.W. Bush» είναι από τα μεγαλύτερα αε­ροπλανοφόρα παγκοσμίως, ενώ η ανώτατη ταχύτητά του υπερβαί­νει τους 30 κόμβους και έχει εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 100.000 τόνους. Έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του 41ου προ­έδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η πρώτη αποστο­λή του έγινε το 2011. Πρόκειται για μια πλωτή πόλη, με πλήρωμα περίπου 5.500 άτομα.

Το αεροπλανοφόρο φιλοξενεί περισσότερα από 85 μαχητικά F/A-18C Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού πολέ­μου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ E-2C Hawkeye και ελικό­πτερα ΗΗ-60. Ουσιαστικά είναι μια πλήρης στρατιωτική Μονάδα αμέσου επεμβάσεως, που κινείται διαρκώς και διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός.

Είναι τεράστια η στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας. Χωρίς την υποστήριξη αυτής της αεροναυτικής βάσης της Κρήτης, δεν μπορούν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ να υλοποιήσουν στρα­τιωτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Επί­σης, τα δορυφορικά και κατασκοπευτικά συστήματα της Σούδας δί­νουν ακριβείς στρατιωτικές πληροφορίες για μια ευρύτερη περιο­χή, από τη Μαύρη θάλασσα και τα Δαρδανέλια, μέχρι τις μεσογει­ακές ακτές της Αφρικής. Από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, η βάση της Σούδας είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει στον αμερικα­νικό στόλο δυνατότητες ελλιμενισμού, μετασκευών, συντήρησης και ανεφοδιασμού. Κάπως έτσι εξηγείται και το προσωνύμιο «Best in the Med» που έχουν προσδώσει οι Αμερικανοί στη Σούδα. Οι ΗΠΑ θεωρούν τη βάση της Σούδας μεγαλύτερης, ίσως, στρατιωτι­κής σημασίας βάση και από εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Ελληνική διοίκηση

Η λειτουργία της βάσης της Σούδας διέπεται από μια ελληνοαμερικανική συμφωνία, που ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο οι διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς παραχωρούνται κατόπιν άδειας της ελληνι­κής κυβέρνησης. Η βάση της Σούδας βρίσκεται υπό ελληνική διοί­κηση, με εξαίρεση όμως τον επιχειρησιακό και πληροφοριακό το­μέα, που ανήκει στον έλεγχο του αμερικανικού Ναυτικού.

Επισημαίνουμε ότι, με βάση την ισχύουσα συμφωνία «αμοιβαί­ας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», δεν προβλέπεται η αξιοποίηση της βάσης της Σούδας για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες. 

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-18/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ