Αρχική » , , » Υπάρχει έλλειψη νομοτεχνικής εμπειρίας στο Επιτελείο της Αστυνομίας;

Υπάρχει έλλειψη νομοτεχνικής εμπειρίας στο Επιτελείο της Αστυνομίας;


Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είχαμε σχολιάσει κατά το παρελθόν τη «διάλυση» του Επιτελείου του Αρχηγείου τα τελευταία χρόνια (με αφορμή την υπόθεση Νίτσα, διαθεσιμότητες, μετακινήσεις για λόγους υγείας κ.λ.π.). Και επειδή το Επιτελείο είναι ο «εγκέφαλος» ενός Οργανισμού, είναι αυτονόητο, ότι αυτό έχει συνέπειες και στη συνολική λειτουργία του Σώματος. Σήμερα το Αρχηγείο της Αστυνομίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στερείται έμπειρων επιτελικών αξιωματικών. Κανείς δεν φρόντισε να υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Δυστυχώς όμως και σήμερα εξακολουθεί να παρατηρούνται κάποια φαινόμενα δυσλειτουργίας. Παρατηρήσαμε ένα ακόμη.

2. Ως γνωστόν η αιτιολογική έκθεση ενός σχεδίου νόμου περιλαμβάνει αναφορά στους λόγους που επιβάλλουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και τους σκοπούς που αυτές επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν. Δεν αποτελεί δηλαδή απλή επανάληψη του γράμματος του νόμου που θεσπίζεται. Κατά συνέπεια είναι χρήσιμο εργαλείο για τον εφαρμοστή και γενικά τον ερμηνευτή του δικαίου.

3. Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 2713/1999, που αφορούν τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και ανατρέχοντας στην αιτιολογική έκθεση, που τις συνοδεύει, διαπιστώσαμε, ότι όχι μόνο αποτελούν απλή, αλλά και πλημμελή επανάληψη αυτών, δημιουργώντας παρερμηνείες. Για παράδειγμα αναφέρεται, ότι η πρόωρη λήξη της θητείας του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μπορεί να γίνει, είτε με αίτησή του, είτε με απόφαση του Υπουργού (;). Δεν αναφέρει τους λόγους, που αυτό μπορεί να γίνει, αφήνοντας την εικόνα της δυνατότητας αυθαίρετης και ανεπίτρεπτης πολιτικής παρέμβασης, ενώ στο νόμο γίνεται σχετική παραπομπή. Πρόβλημα δημιουργείται και με τη θητεία των ήδη υπηρετούντων, αφού δεν αναφέρεται κάτι, ούτε υπάρχει πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερμηνευτικά ζητήματα και σύγχυση στο προσωπικό. Τουλάχιστον στην αιτιολογική έκθεση έπρεπε να αναφέρεται, ότι δεν θίγεται η θητεία των ήδη υπηρετούντων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ