Πυρ στην ειρήνη


Το τουρκικό περιπολικό «Κουσάντασι» εκτέλεσε βολές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι.

Κλιμάκωση, που προβληματί­ζει ιδιαίτερα πλέον την Αθή­να, επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο. Οι βολές που εκτέλεσε το τουρκικό περιπολικό «Κουσάντασι» εντός χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι αποδεικνύουν ότι η Αθήνα και ο στρατιωτικός μηχανισμός της πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κατά­σταση ετοιμότητας.

Η πρόκληση των Τούρκων στο Φαρμακονήσι αντιμετωπίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο ΥΠΕΘΑ, το οποίο είχε εικόνα της πρόκλησης σε... ζωντανή μετάδοση. Υπήρχε ανοιχτή γραμμή του Α/ΓΈΕΘΑ με το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμέ­νο, ο οποίος βρίσκεται στη Διάσκεψη του Μονάχου, στην οποία συμμετέ­χουν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πολύ σοβαρή πρόκληση στο Φαρμακονήσι είχε προαναγγελθεί από τους Τούρκους λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί. Με NAVTEX που είχαν εκδώσει, οι Τούρκοι ανέφεραν την πρόθεσή τους να κάνουν βολές στο Φαρμακονήσι! Η Αθήνα απέρριψε φυσικά τη NAVTEX, αλλά άπαντες κατάλαβαν ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν πρόκληση. Για αυτό και δόθηκε εντο­λή να πλεύσει στην περιοχή η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» για να «υπο­δεχτεί» το τουρκικό πλοίο.

Το περιπολικό «Κουσάντασι» εμφανίστηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί και αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ελληνικού πολεμικού πλοίου, που από τον ασύρματο το καλούσε να διακόψει τις βολές και να αποχωρήσει.

Στα υπόγεια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο ΥΠΕΘΑ επικρα­τούσε ανησυχία, αφού ήταν πολύ εύκολο το επεισόδιο να εξελιχθεί σε ναυμαχία, αν οι Τούρκοι έστρεφαν τα πυροβόλα τους προς τα ελληνι­κά παράλια.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε «αποδεσμευμέ­νους κανόνες εμπλοκής» για παν ενδε­χόμενο, αν και η λέξη που κυριάρ­χησε σε όλη τη διάρκεια διαχείρισης της κρίσης ήταν η λέξη «ψυχραιμία». Το τουρκικό περιπολικό έκανε βολές από τις 7.40 μέχρι και τις 7.50 στην περιοχή με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια. Ήταν τα 10 πιο «θερμά» λεπτά στο Αιγαίο τούς τελευ­ταίους μήνες της έντασης.

Η πρόκληση των Τούρκων μπο­ρεί να μη μετατράπηκε σε κανονικό θερμό επεισόδιο, ωστόσο είναι ενδει­κτική των προθέσεων των Τούρκων να «τραβήξουν το σκοινί» στο Αιγαίο και δείχνει ότι όχι απλά αδιαφορούν αν αυτό σπάσει, αλλά ίσως και να το επιδιώκουν. Μπορεί οι τουρκικές Ε.Δ. -ειδικά το Ναυτικό και η Αεροπο­ρία τους- να αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με ελλείψεις έμπειρου προσω­πικού λόγω των διώξεων από το καθε­στώς Ερντογάν, ωστόσο η συμπερι­φορά του καθεστώτος στη γειτονική χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προβλεφθεί. Και αυτό ανησυ­χεί ιδιαίτερα την Αθήνα.

Το τελευταίο διάστημα, οι προ­κλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο έχουν κλιμακωθεί με «επισκέψεις» στα Ίμια και συχνές υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία επεδίωξε στην προχθεσινή Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ να δοθεί ένα τέλος στην παρουσία της ναυτικής δύναμης της Συμμαχίας στο Αιγαίο. Ευτυχώς δεν πέρασε η θέση της. Η παρουσία των νατοϊκών πλοίων δεν εξασφαλί­ζει τίποτα, αλλά αποτελεί έναν απο­τρεπτικό παράγοντα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-18/02/2017-Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

1 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ. ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΨΑΧΝΕ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΑΓΑΜΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΓΚΟΛ. ΑΡΑ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙ-NAVTEX ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΒΟΛΕΣ. ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΦΤΑΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ. ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ KAI ΤΡΩΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΚΟΛ; ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΜΕΤΑ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΕΠΛΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΕΘΑ ΚΑΙ Π/Θ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΦΤΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ