Διεθνές ενδιαφέρον για τη «χρυσή» προίκα του Στρατού


Μπίζνες με παραλλαγή.
Άραβες, Ισραηλινοί και Κινέζοι πρωτοστατούν στις επαφές με την Ελληνική πλευρά για την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλος ο κατάλογος μα τα «φιλέτα» που θα βγούν σε διαγωνισμό τις επόμενες ημέρες.

Την προσέλκυση επενδύσεων σε ακίνητα-φιλέτα και εκτάσεις, ιδιοκτησίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί επιδιώκει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων και την τουριστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) έχει προκηρύξει πέντε διαγωνισμούς για την μακροχρόνια μίσθωση ισάριθμων ακινήτων που βρίσκονται στην Αθήνα, με ελληνικά και ξένα κεφάλαια να έχουν ήδη εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ερευνητικών κέντρων και άλλων επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της ενέργειας. «Τα ακίνητα δεν πωλούνται, αλλά μισθώνονται», ξεκαθαρίζει μιλώντας στη Realnews ο Γιώργος Ζησιμάτος, διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Enterprise Greece.

«Με την πάροδο των χρόνων, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποκτήσει από απαλλοτριώσεις και κληρονομιές περιουσία, την οποία διαχειρίζονταν 6 ταμεία περιουσίας και παρέμενε αναξιοποίητη και λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πολλά κτίρια έμειναν κενά για πολλά χρόνια. Μάλιστα, στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού μετακινήθηκαν, αποψιλώθηκαν και υπέστησαν τεράστιο πλιάτσικο ως αποτέλεσμα της έλλειψης φύλαξης. Τώρα βγάζουμε προς αξιοποίηση αυτήν την περιουσία με όρους ελεύθερης αγοράς», επισημαίνει ο Γ. Ζησιμάτος. Συνολικά, η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει περισσότερα από 1.400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, με την αντικειμενική τους αξία να αποτιμάται σε πάνω από 33 δισ. ευρώ. Από αυτά, μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 θα βγουν σε διαγωνισμό άμεσα με στόχο την αξι­οποίησή τους.

Το πρώτο «κύμα» των εκμισθώσεων, από το οποίο η ΥΠΑΑΠΕΔ προσδοκά να εισφέρει στα ταμεία του κράτους 500.000 ευρώ ετησίως, περιλαμβάνει δύο κτίρια και ένα πρώην ξενο­δοχείο στο κέντρο της Αθήνας ένα κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και ένα πρώην στρατόπεδο στα Άνω Λιόσια. Οι διαγω­νισμοί είναι δημόσιοι πλειοδοτικοί και θα διενεργηθούν σε μία φάση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-publicrealestate.gr το τριήμερο 4, 5 και 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», στην επόμενη προκήρυξη διαγωνισμών που θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο θα συμπεριληφθούν 8 ακίνητα, εκ των οποίων εκτάσεις δύο στρατοπέδων και ένα κτίριο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

@ Ξάνθου 3, Αθήνα

Προς αξιοποίηση θα παραχωρηθεί για 12 χρόνια το ακίνητο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος επί της οδού Ξάνθου, στον αριθμό 3. 0 διαγωνισμός προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, που ανήκει στην περιουσία του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, με δυνατότητα παράτασης της ενοικίασης για άλλα 12 έτη. Το σχέδιο ανάπτυξης ακινήτου προβλέπει επενδύσεις εμπορικής ή τουριστικής φύσεως ενώ η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ανέρχεται στα 65.040 ευρώ ετησίως (δηλαδή 5.420 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα). Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 1.170.243,68 ευρώ, με τη συνολική επιφάνεια που καλύπτει είναι τα 323 τ.μ. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου.

@Βαλτετσίου 17

Στις 5 Απριλίου θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, που βρίσκεται επί της Βαλτετσίου 17, στην περιοχή των Εξαρχείων. Ο διαγωνισμός προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση δώδεκα ετών του ακινήτου, με δυνατότητα συνέχισης της μίσθωσης για 12 ακόμη χρόνια. Το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εμπορικής τουριστικής ή πολιτιστι­κής φύσεως όπως η δημιουργία ξενοδοχείου, γραφείων ή καλ­λιτεχνικού κέντρου, ενώ υπάρχει ήδη η πρόταση για δημιουρ­γία σχολής θεάτρου. Καλύπτει έκταση 484 τ.μ. σε ένα οικόπεδο 334,84 τ.μ. και η αντικειμενική του αξία αποτιμάται στα 361.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τιμή εκκίνησης το ποσό των 36.000 ευρώ ετησίως (μηνιαίο ενοίκιο 3.000 ευρώ).

® Στρατόπεδο «Λιόση»

Τη μακροχρόνια μίσθωση 25 ετών του ακινήτου Ε1 του πρώ­ην στρατοπέδου «Λιόση» στα Άνω Λιόσια Αττικής επιδιώκει η ΥΠΑΑΠΕΔ με την προκήρυξη του διαγωνισμού που θα διενερ­γηθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου. Το ακίνητο είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση για κέντρα αποθήκευσης και διανομής, ερευνητι­κά κέντρα, θεματικά πάρκα ή άλλες πιθανές χρήσεις. Τιμή εκκί­νησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ακί­νητο, κυριότητας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας έχει οριστεί το ποσό των 40.800 ευρώ ετησίως (3.400 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα), ενώ η αντικειμενική του αξία εκτιμάται στα 443.473 ευρώ. Το ακίνητο έχει συνολικό εμβαδό 34.546 τ.μ. και προβλέπεται δικαίωμα παράτασης της μίσθωσης για άλλα 25 χρόνια.

® Επί της Σούτσου

Στην πρώτη φάση των πλειοδοτικών διαγωνι­σμών που προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβάνεται και το ακίνητο στην οδό Σούτσου 40 στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Το κατάστημα, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας μπο­ρεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολυκαταστήματος ή σούπερ μάρκετ και θα παραχωρηθεί με σύμβαση μακροχρόνιας μίσθω­σης 12 ετών και δικαίωμα παράτασης για 12 χρόνια επιπλέον. Τιμή εκκίνησης του διαγωνι­σμού (που θα γίνει στις 6 Απριλίου) έχει ορι­στεί το ποσό των 80.400 ευρώ ετησίως (6.700 ευρώ μηνιαίως), με την αντικειμενική αξία του ακινήτου να ανέρχεται στα 1.274.042,65 ευ­ρώ. Το ακίνητο καλύπτει συνολική επιφάνεια 537 τ.μ. και απαρτίζεται από ένα ισόγειο κα­τάστημα, ημιώροφο και υπόγειο.

ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «LA MIRAGE»

ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από την πλατεία Ομόνοιας, επί της οδού Κοτοπούλη 3, βρί­σκεται το πρώην ξενοδοχείο «La Mirage», το οποίο πρόκειται να παραχωρηθεί για 40 χρόνια στον πλειοδότη - με την ελπίδα αυ­τή τη φορά να ευοδωθεί ο διαγωνισμός. Το πολυώροφο κτίριο, κυριότητας του Μετο­χικού Ταμείου Αεροπορίας, που περιλαμ­βάνει και δύο καταστήματα στο ισόγειο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύ­σεις εμπορικής ή τουριστικής ανάπτυξης, όπως την αξιοποίησή του ως ξενοδοχεια­κής μονάδας. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώ­ρα στις 4 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης τα 336.000 ευρώ ετησίως (28.000 ευρώ μηνιαίως) και την αντικειμενική αξία να εκτιμάται στα 6.240.000 ευρώ. Ο πλειοδότης έχει την υποχρέωση να επενδύσει τουλά­χιστον 5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου, ενώ ως επιπλέον όρος λογίζε­ται και η καταβολή του 1,5% επί του ετή­σιου κύκλου εργασιών εφόσον ο τζίρος ξε­περνά το 1 εκατ. ευρώ, για την περίοδο από τον έκτο χρόνο ενοικίασης έως τη λήξη της σύμβασης. Ο ίδιος όρος ισχύει και για την περίοδο από τον δεύτερο έως τον πέμπτο χρόνο, με την προϋπόθεση ο τζίρος ξεπερ­νά τα 500.000 ευρώ.

ΣΕ ΝΗΣΙΑ
Το ελληνικό Silicon Island

Η ΑΙΓΙΝΑ, οι Φλέβες και η Σύρος βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρότι για τις εκτάσεις που βρί­σκονται στα συγκεκριμένα νησιά δεν έχουν ακόμη προκηρυ­χθεί διαγωνισμοί. Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε αποκαλύψει πως μόνο για τις Φλέβες, ένα μι­κρό νησάκι στον Σαρωνικό, υπάρχει δελεαστική πρόταση από επιχειρηματίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προβλέπει τη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος 7 αστέρων στο νησί, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με ετήσιο ενοίκιο 100.000 ευ­ρώ. «Έχουμε αντλήσει πάρα πολύ μεγάλες προτάσεις για κομβικά ακίνητα. Υποψήφιοι επενδυτές έρχονται από όλο τον κό­σμο. Πρώτοι στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι οι Σαουδάραβες μέσω fund, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Έλληνας θέλει να επενδύσει στη χώ­ρα του και ειδικά στον τουρισμό», επισημαίνει ο Γ Ζησιμάτος.

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί επιχειρηματίες επιθυμούν να ανοικοδομήσουν τεχνολογικό πάρκο στον Τούρλο της Αίγινας, δημιουργώντας ένα Silicon Island στα πρότυπα της αμερικανικής Silicon Valley, που θα περιέχει δραστηριότητες πανεπιστημια­κές, ερευνητικές, ψυχαγωγίας και τουρισμού μέσα στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συνεχείς επαφές και εκατέρωθεν επισκέψεις για την προώθηση του αναπτυξιακού τους πλάνου.

Ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις υπάρχει και για τη Σύρο από Άραβες επιχειρηματίες, που έχουν προτείνει μια τε­ράστια επένδυση για κατασκευή κέντρου mega yacht, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα δημιουργίας ερευνητικού κέ­ντρου για τεχνητή νοημοσύνη. «Έχουμε παρουσιάσει γύρω στα 90 ακίνητα στους επενδυτές και τα υπόλοιπα τα ταξινομούμε αυτή τη στιγμή. Κάποια είναι “ενεργά” ακίνητα, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει σοβαρή επενδυτική κίνηση θα αποχαρα­κτηριστούν. Εξηγούμε στους επενδυτές ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα μέχρι την οριστική συμφωνία και υλοποίη­ση του κάθε σχεδίου. Η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμ­βάνει επιτόπιες αυτοψίες με υποψήφιους επενδυτές, οι οποί­οι στη συνέχεια επιστρέφουν με την πρότασή τους. Ο πιο ισχυ­ρός επενδυτής, που θα δώσει τα περισσότερα, θα κατοχυρώ­σει το ακίνητο», καταλήγει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΖΑ
Άδεια παραμονής για τους επενδυτές

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ που προσφέρεται στους υποψήφιους ξένους επενδυτές στα στρατιωτικά φιλέτα είναι η χρυσή βίζα, λέει ο Γ. Ζησιμάτος. Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, όσοι επενδυτές τρίτων χωρών επιθυμούν να εμπλακούν με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα παίρ­νουν μόνιμη άδεια διαμονής που ανανεώνεται ανά πενταετία και απολαμβάνουν τα προνόμια των πολιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν τοποθετή­σουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με τις άδειες διαμονής επενδυτών και των οικογενειών τους καταδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. Συνολικά, αν συνυπολογιστούν και οι συγ­γενείς, οι άδειες διαμονής που έχουν δοθεί ανέρχονται στις 3.809. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κίνα (1.580 άδειες), η Ρωσία (787), το Ιράκ (211), ο Λίβανος (203) και η Αίγυπτος (179).

ΤΩΝ Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ & Λ. ΖΑΧΑΡΗ- koinonia@realnews.gr
(REALNEWS-02/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ