Αρχική » , , , , , , , » ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΔ: Τρία σενάρια-φωτιά για εμπλοκή με την Τουρκία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΔ: Τρία σενάρια-φωτιά για εμπλοκή με την Τουρκία


Τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας για Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.
Αυξημένη επιφυλακή εξαιτίας της προκλητικότητας του Ερντογάν.

«ΚΟΚΚΙΝΟ» χτυπάει στο Αιγαίο η προκλητικότητα Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η ελληνική διπλωματία έχουν τεθεί σε αυξη­μένη επιφυλακή, όπως προκύπτει και από τη συζήτηση που έγινε στο ΚΥΣΕΑ, με τον πρω­θυπουργό να δίνει αυστηρή εντολή προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες των «Ειδήσεων», επικεντρώ­νει σε τρία ενδεχόμενα, ανησυχώντας ιδιαι­τέρως για τις εξελίξεις.

Πρώτον, η Τουρκία να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η άντληση των κοιτασμάτων. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει χαρακτηριστικά την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Αθήνα εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας θα χρησιμοποι­ηθεί από τους «σκληρούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τεθεί και τυπικά τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρ­κίας, πριν ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει (αν προχωρήσει) στην επαναφορά της θανα­τικής ποινής. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον διά­λογο για το Κυπριακό, που ουσιαστικά θα τερ­ματιστεί, ενώ θα επαναφέρει τις συζητήσεις για προσάρτηση των κατεχομένων.

Δεύτερον, κατάληψη από την Τουρκία μιας βραχονησίδας στο Αιγαίο, είτε με επί­σημη εντολή είτε με ομάδα θερμόαιμων που επιδιώκει το θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ακριβώς συνέβη το 1996 στα Ίμια. «Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, δεν πρόκει­ται να επιτρέψουμε αυτή τη φορά κάτι τέτοιο, δεν θα πάρει ο αέρας τη σημαία», συνηθίζει να λέει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Τρίτον, προβοκάτσια στη Θράκη. Η υπό­θεση με τα -αχρησιμοποίητα- όπλα που βρέθη­καν σε τζαμί δεν έχει διαλευκανθεί, οι ενδεί­ξεις όμως επιμένουν πως δεν πρόκειται για «αθώα» ή «τυχαία» ενέργεια, αλλά πίσω της βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες γειτονικής χώρας - και ο νοών νοείτω.

Την Αθήνα προβληματίζει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι πληθαίνουν οι δυνάμεις στο εσωτερικό της Ένωσης που επιδιώκουν να διακοπούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγ­ματεύσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες θέτουν πλέον ευθέως το θέμα στο Συμ­βούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπως επρόκειτο να πράξουν και συνεδρίασή του στη Μάλτα την Παρασκευή (που πραγματοποι­ήθηκε όταν οι «Ειδήσεις» είχαν’ κλείσει την ύλη τους) και που από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την προηγούμενη ημέρα βρισκόταν στη Βαλέτα και ο Π. Καμμένος.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-28/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ