Αρχική » , , , , » «Πράσινο φως» για τα Arleigh Burke

«Πράσινο φως» για τα Arleigh Burke


Ποια τα πολιτικά και ποια τα γεωστρατηγικά κριτήρια των ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει την παραχώρηση των αντιτορπιλικών στην Ελλάδα έχει να κάνει με το ότι δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να δει τη χώρα μας να «καταρρέει» κάτω και από το βάρος της τουρκικής επιθετικότητας.

Η επιβεβαιωμένη πρόθεση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke στην Ελλάδα πρόκειται να αποτελέσει το κυρίαρχο γεγονός για το ΠΝ αλλά και συνολικά για την Εθνική Άμυνα τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα δύο σκάφη μπορεί να παρα­δοθούν ενδεχομένως μέχρι και το 2019 καταδεικνύει την ιδιαίτερη κινητικότητα που έχει το θέμα. Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην αντίληψη της γεωστρατηγικής πραγματικότητας της περιοχής και αυτό έχει δημιουρ­γήσει νέα, μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και στην άμυ­να. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει για την πα­ραχώρηση των σκαφών στην Ελλάδα έχει να κάνει με το ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δουν τη χώρα μας να «καταρρέει» κάτω και από το βάρος της τουρκικής επιθετικότητας.

Έτσι, η απόφασή τους για την παραχώρηση των σκα­φών, και όχι μόνο αυτών, έχει τον χαρακτήρα της ευθείας στήριξης στην Ελλάδα, αλλά κυριότερα της εμπιστοσύνης προς αυτήν σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει επιλέξει σε ποιο στρατόπεδο θέλει να ανήκει: Και αυτό είναι το δικό της, κάτι που την κάνει εντελώς απρόβλεπτη, ακόμη και για τις ΗΠΑ. Άλλωστε, η άκαρπη στην ουσία συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαι­ώσει αυτό το γεγονός:

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τη μελλοντική στάση της Τουρκίας. Η αμερικανική ανησυχία εστιάζεται στο γεγο­νός ότι η Άγκυρα μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη μέχρι το 2025, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιο­χή, δρώντας ως ταραχοποιός και παράγοντας αποσταθεροποίησης. Ένας ρόλος που ξέρει καλά να παίζει η γειτο­νική χώρα.

Η είδηση είναι μάλιστα ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να πα­ραχωρήσουν ακόμη δύο σκάφη στο ΠΝ μέχρι το 2023 φτάνοντας τα τέσσερα, αριθμός ο οποίος κρίνεται ικανο­ποιητικός για τα δεδομένα της περιοχής. Ουσιαστικά, η δύναμη του ΠΝ την ίδια χρονιά θα κυμαίνεται σε δέκα κύριες μονάδες επιφανείας, δηλαδή τέσσερα Arleigh Burke, τέσσερα ΜΕΚΟ 200 και δύο «S» αυτές που έχουν εκσυγ­χρονιστεί και διαθέτουν δορυφορικές επικοινωνίες.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-08/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μην είδατε τα ARLEIGH BURKE;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ