Αρχική » , , , , , » Περικοπές διαρκείας στις συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι τα ειδικά μισθολόγια

Περικοπές διαρκείας στις συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι τα ειδικά μισθολόγια


Τουλάχιστον μέχρι και το 2019 θα συνεχιστούν οι μειώσεις που ξεκίνησαν το 2010 και μπορεί να φθάσουν ως και 40%

Η κρίση της ελληνικής οικονομίας - πέραν των άλλων - καταδίκασε τις συντάξεις σε... περικοπές διαρκείας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2010 και θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως και το 2019. Το μαρτύριο των συνταξιούχων μπροστά στα ΑΤΜ δεν έχει ορατό τέλος, καθώς το 2019 όλες οι συντάξεις που έχουν «προσωπική διαφορά»(μετά τον επανυπολογισμό τους, κατά τον νόμο Κατρούγκαλου), θα υποστούν μειώσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και το 40%. Οι νέες περικοπές έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το 2019 και περιγράφονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ στη Μάλτα, η οποία αναμένεται να εξειδικευθεί γύρω από τον τρόπο και το εύρος εφαρμογής της, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περικοπές θα έχουν «οροφή», ώστε να μην ξεπεράσουν ένα ποσοστό και να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από υψηλές απώλειες, αλλά δεν θα έχουν «δάπεδο», δηλαδή θα αφορούν και τις διαφορές που καταγράφονται σε χαμηλές, ίσως και στις κατώτατες συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σχέδιο εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις έως και 50% της προσωπικής διαφοράς όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά.

Οι διαφορές

Σημειώνεται ότι οι διαφορές μπορούν να κυμανθούν από 5 ευρώ και ενδέχεται να αγγίξουν και τα 620 ευρώ. Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα εξαιρεθούν οι χαμηλές συντάξεις, που θα υποστούν μειώσεις εφόσον καταγράφουν προσωπικές διαφορές.

Η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα κοπεί το σύνολο της διαφοράς, ενώ σημειώνει ότι δεν κινδυνεύει η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, που κυμαίνεται γύρω στα 720 ευρώ και έχει μηδενική προσωπική διαφορά. Ωστόσο κινδυνεύει η κατώτατη των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, και η προσωπική τους διαφορά ενδέχεται να φθάσει το 39%. Αυτοί, παρότι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα υποστούν την περικοπή, χωρίς να είναι σαφές μέχρι ποιο ύψος.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η περικοπή θα αφορά μόνο τις κύριες και δεν θα θιγούν οι επικουρικές συντάξεις. Επιμένει ότι οι μειώσεις αφορούν 900.000 συνταξιούχους και όχι 1.400.000, ενώ δεν αποσαφηνίζει με ποιον τρόπο θα καλυφθεί ο λογαριασμός των 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή των επικουρικών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, έχει ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων (βρισκόμαστε στο 40% των χορηγούμενων

συντάξεων), ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Αφορά 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις. Τυχόν διαφορές με το προηγούμενο ύψος της σύνταξης θα διατηρούνται - για τους παλαιούς συνταξιούχους - ως «προσωπική διαφορά» σε διαφορετικό «κουτάκι» στο εκκαθαριστικό σημείωμα της σύνταξης. Η «προσωπική διαφορά», δηλαδή η διαφορά μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, είναι το τμήμα της σύνταξης που θα περικοπεί από το 2019.

Οι χαμένοι

Στους χαμένους των επερχόμενων μέτρων συγκαταλέγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, στελέχη ΕΔ-ΣΑ, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, καθώς έχουν αρκετά μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, ενώ από τους μισθωτούς μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι με πλήρη σύνταξη, υψηλόμισθοι, που αποχώρησαν με μεγάλα χρονικά διαστήματα ασφάλισης.

Απώλειες σχεδόν για όλους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, τους συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕ, που ήταν ασφαλισμένοι σε μεγάλες κατηγορίες. Έως 22% φτάνουν κατά μέσο όρο οι προσωπικές διαφορές για τους προερχομένους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο (40 χρόνια ασφάλισης), ενώ με μειώσεις από 6% έως 8% κινδυνεύουν και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ.

(REAL NEWS 23/04/2017 – ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


1 σχόλια:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ