Αρχική » , , , » Τραγικό συμβάν 19/04/17: Όχι σε ανεύθυνα συμπεράσματα

Τραγικό συμβάν 19/04/17: Όχι σε ανεύθυνα συμπεράσματα


Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Κάθε ατύχημα, σε οποιονδήποτε χώρο και αν συμβαίνει, πρέπει να αποτελεί πηγή προβληματι­σμού, διερεύνησης και διορθωτικών ενεργειών. Αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι στο τραγικό συμ­βάν της 19ης Απριλίου, με το ελικόπτερο της Αερο­πορίας Στρατού. Η εξαγωγή ανεύθυνων συμπερα­σμάτων από αδαείς ανθρώπους αποτελεί τη χειριστή «υπηρεσία» προς κάθε κατεύθυνση και ενίοτε και προσβολή της μνήμης των θυμάτων.

Η διερεύνηση των αιτίων ενός μείζονος αεροπο­ρικού ατυχήματος είναι έργο ειδικευμένων εμπειρογνώμων, απαιτεί μεθοδική πολύχρονη εργασία και αγαστή συνεργασία πλήθους φορέων, εσωτερικού και εξωτερικού.

Τα συμπεράσματα των ερευνών αποσκοπούν κυ­ρίως στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαι­τούνται για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα συμβάντα. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι μέσα από την επισταμένη διερεύνηση τραγικών ατυχημά­των έχει βελτιωθεί θεαματικά η ασφάλεια των πτή­σεων. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποδεχθού­με ότι ρόλος της δημοσιογραφίας είναι και η ανάδει­ξη περιστατικών και πληροφοριών που ενδεχομέ­νως διευκολύνουν την αποκάλυψη σκοτεινών ση­μείων κάθε υπόθεσης. Εδώ εισέρχονται η ηθική υπόσταση και παιδεία του κάθε δημοσιογράφου, εκ­δότη και -σε τελευταία ανάλυση- αναγνώστη-τηλεθεατή που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, γεγονότος και μυθοπλασίας, ερμηνείας και σκόπιμης διαστρέβλω­σης ή και μεροληπτικής παρουσίασης.

Το δεύτερο σημείο αναφέρεται στην αξιοπιστία των ελικοπτέρων Huey (Bell UH-1 Iroquois) και γε­νικότερα των πτητικών μέσων. Η χρονολογία κατα­σκευής από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας, και αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα «υπερήλικων» (με τα δημοσιογραφικά κριτήρια) πτητικών μηχανών που παγκοσμίως κατακλύζουν τους ουρανούς, με εξαιρετικούς δείκτες ασφάλειας. Βέβαια, τα συγκεκριμένα πετυχημένα ελικόπτερα, με tiς κατάλληλες προϋποθέσεις (που τηρούνται ευλα­βικά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις), παραμέ­νουν «αξιόπλοα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπο­ρούν πλέον να καλύψουν, στον απαιτούμενο βαθμό, τις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες μας.

Το τελευταίο σημείο εστιάζεται στον απερίγρα­πτο νόμο 4387/16 Μαΐου 2016 (επικαλούμενος και «νόμος Κατρούγκαλου»), που καθιερώνει απαράδεκτα ηλικιακά κριτήρια στη χορήγηση συντάξε­ων χηρείας. Ευελπιστώ ότι οι τραγικές σύζυγοι των θυμάτων εξαιρούνται της ακατανόητης και απάν­θρωπης αυτής ρύθμισης (ως παθούσες εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης). Δεκάδες όμως άλλοι συνάδελφοι και γενικότερα συνάνθρωποί μας με την απώλειά τους θα βυθίζουν σε κατάσταση απόλυ­της ένδειας τις οικογένειές τους (έστω και μονομε­λείς στο προσώπου του επιζήσαντος συζύγου).

Δεν αποτελεί όμως λύση να προσπαθούμε ενα­γωνίως να εντάσσουμε τους παθόντες στις ευεργετι­κές εξαιρέσεις του νόμου, αλλά οφείλουμε να εξα­σφαλίσουμε την επιβίωση της κάθε ελληνικής οικο­γένειας, που δοκιμάζεται από το τραγικότερο των συμβάντων, τροποποιώντας το συγκεκριμένο άρ­θρο. Ένα ακατανόητο άρθρο που προσπαθεί -παρά τις αντίθετες δακρύβρεχτες δηλώσεις- να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο μαρασμό τη δοκιμαζόμενη ελ­ληνική οικογένεια.

ΑΡΘΡΟ του Yποστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-28/04/2017)

___________________________
* ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)
• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
• Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
• 0030-210-6543131, 0030-6983457318 rafaelmarippo@yahoo.gr

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ