Η δράση της ΕΛΔΥΚΟ-3


Τα «Π» βρέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και διαπίστωσαν την ετοιμότητά της.
Προσπάθειες διείσδυσης στην περιοχή της φονταμενταλιστικής μουσουλμανικής τρομοκρατίας που παρέχει αφειδώς χρήματα.

Στο σχετικώς κοντινό μας Κοσσυφοπέδιο, μία από τις πιο θερμές περιοχές των Βαλκανίων, επιχειρεί με απόλυτη επιτυχία από το καλοκαίρι του 1999 η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), την οποία επισκεφθήκαμε Πρόσφατα στο πλαίσιο της ημερήσιας επισκέψεως-αστραπή που πραγματοποίησαν εκεί ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος, και ο Αρχη­γός ΓΕΕΘΑ, Nαύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΠΝ.

Η Δύναμη, που αρχικώς ήταν επιπέδου μηχανοκινήτου ταξιαρχίας, έχει περιο­ριστεί σήμερα σημαντικότατα και λόγω (σχετικής) μειώσεως της εντάσεως και σταθεροποιήσεως της καταστάσεως στην περιοχή, αλλά και για οικονομι­κούς λόγους. Αυτό γιατί τα κονδύλια για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν περιοριστεί δραστικώς και συνακολούθως η χρηματοδότηση στρατιωτι­κών δυνάμεων στο εξωτερικό, εκτός των απολύτως απαραίτητων. Μία από αυτές είναι Η ΕΛΔΥΚΟ-3.

«Η κατάσταση σήμερα στην περιοχή εί­ναι σταθερή και η εδώ ελληνική δύ­ναμη αποτελείται συνολικώς από 101 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», μας είπε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚΟ-3, ταγματάρχης Ιωάννης Καλυβιώτης, στο πλαίσιο ενημερώσεως της ελληνικής αποστολής, για να προσθέσει:

«Η ΕΛΔΥΚΟ-3 είναι υπεύθυνη για τη φύ­λαξη του στρατοπέδου μας και έχει λάβει εύσημα για την εκτέλεση της απο­στολής της αυτής από τη διοίκηση της Συμμαχικής Δυνάμεως Κοσσυφοπεδίου, της KFOR. Το προσωπικό της αλλάζει κάθε εξάμηνο».

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η KFOR περιλαμβάνει τρεις τομείς, με ισάριθμες χώρες ως επικεφαλής τους: Τον βόρειο το­μέα, υπό ελβετική διοίκηση, τον κεντρικό υπό ιταλική και τον νότιο, όπου είναι και η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων αλβανόφωνων κατοίκων της περιοχής, υπό τουρκική διοίκηση». Τέλος, πληροφορηθήκαμε με εξαιρε­τικό ενδιαφέρον ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας (45%) ο κόσμος ωθείται είτε στη μετανάστευση είτε προς το λαθρε­μπόριο, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις προσπάθειες διεισδύσεως στην περιοχή της φονταμενταλιστικής μουσουλμανικής τρομοκρατίας, που παρέχει αφειδώς χρήματα, για προφανείς λόγους. Δυστυχώς, όμως, αυτά συμβαίνουν στον νότιο τομέα, που είναι υπό τουρκική διοίκηση, και γι΄ αυτό βγαίνουν προς τα έξω ελάχιστες πληρο­φορίες και συνήθως κατά τύχη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ στις 11 Ιουνίου 1999, η Ελλάδα απέστειλε στην περιοχή του Κοσόβου δύναμη επιπέδου ταξιαρχίας, με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδί­ου (ΕΛΔΥΚΟ-1), στο πλαίσιο υλοποιήσεως σχετικής αποφάσεως του ΟΗΕ. Η ταξιαρχία εγκαταστάθηκε σε στρατόπεδα στις περιοχές Κόσοβο Πόλιε («Μέγας Αλέξανδρος»), Ουρόσεβατς («Ρήγας Φεραίος») και Μιτρόβιτσα («Tobacco Factory»), που δημιουργήθηκαν εξολοκλήρου και σε πολύ μικρό χρονικό διάστη­μα από τους Έλληνες στρατιωτικούς, κυ­ρίως το προσωπικό του 34ου Τάγματος Μηχανικού.

Η ΕΛΔΥΚΟ εκτέλεσε εκατοντάδες αποστολές αναγνωρίσεως, συνοδείας, ασφαλείας και ελέγχου κυκλοφορίας.

Στελέχωσε επτά σημεία ελέγχου δρομολογίων (check points) και ανέλαβε την οργάνωση και τη διεύθυνση των αποστολών ελέγχου κυκλοφορίας στον οδι­κό άξονα Σκοπίων-Πρίστινα και στον συνοριακό σταθμό Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ, κλπ.

Επιπλέον, η ΕΛΔΥΚΟ-1 παρείχε 24ωρη προστασία σε χριστιανικές εκκλησίες, στη ζώνη ευθύνης της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της άμεσης ενέργει­ας ελληνικής περιπόλου για τη διάσω­ση της εκκλησίας του Αγίου Ούρου στο κέντρο του Ουρόσεβατς, που κινδύνευσε από εμπρησμό. Όλα τα ιερά κειμήλια διασώθηκαν και παραδόθηκαν για φύλαξη στην Ιερά Μονή της Γκρατσάνιτσα. Σημαντική ήταν η προσφορά της δύνα­μης στη μεταφορά, τη συνοδεία και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορα χωριά του Κοσσυφοπεδίου. Η συνεισφορά της ΕΛΔΥΚΟ-1 στην τοπι­κή κοινωνία επεκτεινόταν και στον το­μέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλ­ψης. Το ιατρικό προσωπικό είχε εξετάσει πάνω από 2.000 άτομα στο Ουρόσεβατς και το Κόσοβο Πόλιε.

Με την υπ’ αριθμόν 152 του 2001 Εγκύ­κλιο Διαταγή του ΥΕΘΑ απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως στις ση­μαίες των 34ης Μ/Κ ΤΑΞ, 501 Μ/Κ ΤΠ και 507 Μ/Κ ΤΠ.

Οι αποστολές και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2003 ο διοικητής της KFOR απένειμε Ειδική Τιμητική Διά­κριση στο 507 Μ/Κ ΤΠ. Επιπλέον, η εκτέ­λεση ενός μεγάλου αριθμού αποστολών με μηδενικό αριθμό ατυχημάτων κατα­δεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τον επαγγελματισμό που διακρίνει την ΕΛΔΥΚΟ.

Στο πλαίσιο μειώσεως των δυνάμεων της KFΟR σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2003 η Ελλάδα απέσυρε το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας και όλες τις μονάδες της, εκτός από τα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού βόρειου (Μιτρόβιτσα) και νότιου τομέα (Ουρόσεβατς), τα οποία παρέμειναν στις θέσεις τους (ΕΛΔΥΚΟ-2).

Από τον Αύγουστο του 2003 μέχρι τον Μάιο του 2011, η ΕΛΔΥΚΟ αποτελούνταν από Εθνική Τακτική Διοίκηση και τα 2 Μ/Κ ΤΠ (από ένα στον βόρειο και τον νότιο τομέα), τα οποία αντικαθίστα­ντο κάθε έξι μήνες. Το Μάιο του 2011 επαναπατρίσθηκε το Μ/Κ ΤΠ βόρειου τομέα. Στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους η δύναμη, λόγω μειώσεως της δυνάμεως μετονομάστηκε σε ΕΛΔΥΚΟ-3.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το Μ/Κ ΤΠ νότιου τομέα μεταστάθμευσε στο Στρατη­γείο της KF0R στην Πρίστινα και ανέ­λαβε τη φύλαξη του στρατοπέδου «Film City», ενώ παράλληλα η δύναμη προ­σωπικού μειώθηκε σε λόχο.

Αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ-lsblav@gmail.com
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-28/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ