Αρχική » , , , , , , » Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2017 (ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΟΔΗΓΙΩΝ)

Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2017 (ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΟΔΗΓΙΩΝ)


Tέθηκε σε λειτουργία από το απόγευμα της Πέμπτης 6 Απριλίου 2017 η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέσω της εφαρμογής αυτής είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή του βασικού εντύπου Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης και των συνοδευτικών εντύπων Ε2 για τα εισοδήματα από ακίνητα και Ε3 για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών

Η εφαρμογή λειτουργεί μέσα από τη νέα ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημιουργήθηκε από το τεχνικό επιτελείο της Α.Α.Δ.Ε. και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Λειτουργεί όμως, προς το παρόν, και από την ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας της εφαρμογής υποβλήθηκαν 100 δηλώσεις, προφανώς από φορολογούμενους που δεν είχαν να συμπληρώσουν από μόνοι τους πολλά στοιχεία ούτε ήταν υπόχρεοι υποβολής εντύπων Ε2 και Ε3.

Περίπου 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται πλέον να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του έτους 2016.

Οι καινοτομίες στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής

Εφαρμόζονται οι ακόλουθες καινοτομίες:

1) Δίδεται η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο να δηλώσει αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού του λογαριασμού ακόμη κι αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό. Η ίδια δυνατότητα δίδεται ξεχωριστά και στη σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Μπορεί δηλαδή και η σύζυγος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης να δηλώσει ΙΒΑΝ δικού του λογαριασμού και έτσι να δηλωθούν δύο λογαριασμοί. Σκοπός της δυνατότητας αυτής είναι να καταστεί δυνατή στο μέλλον η αυτόματη διενέργεια συμψηφισμών επιστροφών φόρου με φορολογικές οφειλές προς διευκόλυνση των φορολογουμένων.

2) Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε3 από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι δυνατή μόνο εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η αλλαγή των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία έπρεπε κανονικά να είχε γίνει από το 2008. Όπως διευκρίνισαν ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. και οι συνεργάτες του, υπάρχουν ακόμη φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δηλώσεις μεταβολών για την αλλαγή των Κ.Α.Δ. των δραστηριοτήτων τους σύμφωνα με το νέο σύστημα κωδικοποίησης που τέθηκε σε ισχύ από το 2008. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν προχώρησαν ακόμη και μέχρι σήμερα σ' αυτήν την τροποποίηση δεν θα μπορούν να υποβάλουν το Ε3 αν προηγουμένως δεν προχωρήσει σ' αυτήν. Η δήλωση των νέων Κ.Α.Δ. είναι επιτρεπτή μέσα από την ίδια την εφαρμογή στην οποία είναι διαθέσιμος ο κατάλογος των νέων Κ.Α.Δ. για τη διευκόλυνση των λογιστών και των φορολογουμένων.

3) Παρέχεται η δυνατότητα χωριστής εκκαθάρισης της δήλωσης για συζύγους ή για μέρη συμφώνων συμβίωσης που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία. Αν για παράδειγμα ο ένας σύζυγος κατοικεί στην Ελλάδα και ο άλλος στο εξωτερικό, θα μπορεί να γίνει η εκκαθαριση του φόρου ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο.

4) Στο περιβάλλον της νέας ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε. η αρχική σελίδα κάθε ηλεκτρονική εφαρμογής είναι πολύ εύχρηστη καθώς περιλαμβάνει:

- Περιληπτική περιγραφή της παρεχόμενης υπηρεσίας.

- Ενημέρωση για τις προθεσμίες εκπλήρωσης της φορολογικής υποχρέωσης την οποία διεκπεραιώνει η εφαρμογή.

- Οδηγίες για τη βήμα προς βήμα χρήση της εφαρμογής.

- Αρχείο κειμένου σε μορφή pdf με απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα των φορολογουμένων σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. ερωτήσεις-απαντήσεις για την σωστή χρήση της εφαρμογής συμπλήρωσης του Ε1).

- Αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής. Ήδη στην εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει αναρτηθεί σε μορφή αρχείου pdf το βιβλιάριο αναλυτικών οδηγιών συμπλήρωσης του Ε1.

- Όλες οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εγκύκλιοι.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. κα Σοφία Σεχπερίδου, τα στοιχεία για τις αποδοχές που εισέπραξαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς και τα στοιχεία για τους φόρους που αναλογούν και τους φόρους που παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές αυτές έχουν προσυμπληρωθεί στα ηλέκτρονικά έντυπα Ε1 των φορολογουμένων εφόσον οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι βεβαιώσεις τα στοιχεία αυτά δεν θα φαίνονται προσυμπληρωμένα.

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση (σ.σ. πιθανότατα θα είναι η 15η ή η 30 Ιουλίου). Επίσης, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων Α21 για τη χορήγηση των επιδομάτων τέκνων, των τριτεκνικών και πόλυτεκνικών επιδομάτων θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία εντός των προσεχών ημερών, η δε εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάιο.

(dikaiologitika.gr)

Οδηγίες για συμπλήρωση της δήλωσης ΦΕ Φυσικών Προσώπων 2016 (ΒΙΒΛΙAΡAKI)Διαβάστε παρακάτω το «βιβλιαράκι» που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αφορά στις Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2016:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ