Αρχική » , , , , , , , » Πώς ξεμπλοκάρουν 60.000 νέες συντάξεις. Τι ισχύει για Ειδικά Μισθολόγια (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Πώς ξεμπλοκάρουν 60.000 νέες συντάξεις. Τι ισχύει για Ειδικά Μισθολόγια (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με την οριστικοποίηση του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων ξεμπλοκάρει ουσιαστικά και η έκδοση περίπου 60.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν από τον Μάιο του 2016. Οι συντάξιμες αποδοχές για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 12 Μαΐου αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Μικρότερες απώλειες της τάξης του 4%-5% θα έχουν όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016 και για τους οποίους το ύψος των συντάξιμων υποδοχών υπολογίζεται πλέον με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου που φέρνει μειώσεις έως και 35%.

Το ανάχωμα στις μειώσεις προκύπτει από την εφαρμοστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Με την έκδοση της εγκυκλίου και τον παρεπόμενο καθορισμό του ύψους των συντάξεων (ξεμπλοκάρει παράλληλα η έκδοση περίπου 60.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν από τον Μάιο του 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον νέο νόμο δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οριστική σύνταξη χηρείας, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν να χορηγούνται στους δικαιούχους προσωρινές συντάξεις χηρείας.

Με βάση το κείμενο της εγκυκλίου, δίνεται μικρό μπόνους της τάξεως του 4%-5% έναντι των απωλειών που ανέρχονται μέχρι και στο 35% σε όσους συνταξιοδοτούνται από τις 13 Μαΐου 2016 έως και τα τέλη του 2020, ενώ για το 2021 και μετά θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο δείκτης μεταβολής των μισθών.

Υπολογισμός

Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα προσαυξάνονται οι συντάξιμες αποδοχές με τη μεταβολή του ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι θετική για τα περισσότερα χρόνια από το 2002 και μετά.


Η ρύθμιση είναι πιο δυσμενής έναντι του καθεστώτος που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς βάση υπολογισμού αποτελούσαν οι μισθοί της καλύτερης πενταετίας και διετίας. Ωστόσο, είναι πιο ευνοϊκή σε σχέση με την αρχική διάταξη του νόμου, που προέβλεπε να λαμβάνεται υπ' όψιν δείκτης μεταβολής των μισθών, που από το 2010 και μετά είχε εμφανίσει μεγάλη μείωση. Ο συγκεκριμένος δείκτης θα έχει διάστημα ισχύος από το 2021 και μετά.

Την ίδια ώρα, η προσαύξηση των συντάξεων με βάση τον ΔΤΚ δεν μπορεί να «ακυρώσει» τις μεγάλες μειώσεις που θα επιβληθούν στις νέες συντάξεις, καθώς σε αυτές εφαρμόζονται χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο, η κατώτατη σύνταξη 15ετίας με συντάξιμες αποδοχές 810,88 ευρώ μετά την προσαύξηση του ΔΤΚ, δίνει ανταποδοτική σύνταξη 93,65 ευρώ και μαζί με την αναλογούσα εθνική σύνταξη των 345,60 ευρώ συνολικά 439,25 ευρώ έναντι των 486,80 ευρώ που ήταν η παλαιά κατώτατη σύνταξη (-9,76%). Σύμφωνα με τα παραδείγματα του δικηγόρου Διον. Ρίζου, οι μειώσεις (βλ. Πίνακα), ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ταμείο προέλευσης, κυμαίνονται από 12,47% (ΙΚΑ με 36 έτη ασφάλισης) έως 35,12% και 37,63% (ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ και Ταμείο Νομικών μετά την κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ και των κοινωνικών πόρων, αντίστοιχα).

Για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2017, η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016. Με βάση το νέο σύστημα, οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος, ενώ όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔΤΚ περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας, θα λαμβάνεται υπόψη ως τιμή του γινομένου η μονάδα.

Αναλυτικά παραδείγματα για τις ανατροπές στα ποσά των συντάξεων

ΟΑΕΕ - ΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ

Οι αλλαγές που θα επηρεάσουν τους συνταξιούχους με τον νέο τρόπο υπολογισμού μέσα από παραδείγματα:


Στον ΟΑΕΕ, ένας ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 1.322,01 ευρώ, που με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα λάμβανε σύνταξη 1.181,4 ευρώ, με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 880,01 ευρώ. Με 40 έτη ασφάλισης θα πάρει 1.001,77 ευρώ, έναντι 1.312,6 ευρώ που θα λάμβανε με το παλαιό σύστημα υπολογισμού.

Στο ΙΚΑ, ένας ασφαλισμένος 15ετίας, με μέσο όρο αποδοχών 840 ευρώ, θα πάρει σύνταξη 442,9 ευρώ με το νέο σύστημα, έναντι 486,84 ευρώ που θα λάμβανε με το παλαιό.

30 έτη ασφάλισης

Ανεπαίσθητη θα είναι η μείωση για έναν ασφαλισμένο με 30 χρόνια ασφάλισης και μ.ό. αποδοχών 1.680 ευρώ. Ενώ με το παλαιό σύστημα θα λάμβανε σύνταξη 879,72 ευρώ, τώρα θα δικαιούται 878,8 ευρώ. Για ασφαλισμένο με 35 χρόνια ασφάλισης και μ.ό. αποδοχών 2.300 ευρώ, προβλέπεται σύνταξη 1.246,9 ευρώ έναντι 1.383,14 που δικαιούταν πριν.

Στο Δημόσιο, ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 40 έτη ασφάλισης, θα λάβει σύνταξη 1.105,1 ευρώ με το νέο σύστημα, έναντι 1.318,3 ευρώ που θα λάμβανε με το παλαιό.

Για 35 χρόνια, η σύνταξη υπολογίζεται στα 941,86 ευρώ, έναντι 1.182,28 ευρώ που υπολογιζόταν παλιά.

Υπάλληλος Τεχνικής Εκπαίδευσης, με 40 χρόνια ασφάλισης, που θα λάμβανε 1.276,33 ευρώ, θα δικαιούται με το νέο σύστημα 1.071,06 ευρώ, ενώ για 35 χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνει 916,31 ευρώ έναντι 1.143,58 ευρώ. Οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 40 έτη ασφάλισης, που με το παλαιό σύστημα δικαιούταν 1.179,5 ευρώ, θα λαμβάνουν 994,2 ευρώ, ενώ για τα 35 έτη το ποσό πέφτει στα 855,85 ευρώ, έναντι 1.040,29 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Στη μέγκενη αναμένεται να βρεθούν 250.000 συνταξιούχοι

Μεγάλες απώλειες στις συντάξεις, που μπορεί να φθάσουν και το 50% έναντι των σημερινών, αναμένεται ότι θα έχουν τα επόμενα χρόνια περίπου 250.000 συνταξιούχοι. Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι κυρίως ΑμεΑ, δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, εργαζόμενοι με μεγάλες αποδοχές ή και εργαζόμενοι με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, μαζί με την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και πάνω, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα δίνουν πιο χαμηλά ποσά έναντι των σημερινών για υψηλόμισθους που έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης.

Κερδισμένοι

Ευνοημένοι από το νέο καθεστώς είναι όσοι θα φύγουν με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, της τάξεως των 700-1.000 ευρώ και πολλά έτη ασφάλισης. Στην κατηγορία των ευνοημένων εντάσσονται και όσοι αποχωρήσουν μετά το 67ο έτος της ηλικίας με 20-25 έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές.

Ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον πληθωρισμό από το 2002 και μετά, έναντι του μισθολογικού κλιμακίου του Οκτωβρίου του 2011, θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες σε υψηλόβαθμους και υψηλόμισθους που θα αποχωρήσουν έχοντας πολλά έτη ασφάλισης. Στους χαμένους των ρυθμίσεων συμπεριλαμβάνονται οι ένστολοι, καθώς η σύνταξή τους υπολογίζεται με γνώμονα τον τελευταίο μισθό.

Ειδικά μισθολόγια

Οι απώλειες επεκτείνονται στα ειδικά μισθολόγια. Για παράδειγμα, ο υπολογισμός της σύνταξης των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών δεν θα γίνεται με βάση τον τελευταίο μισθό και τα έξτρα επιδόματα. Απώλειες θα έχει αυτή η κατηγορία, όπως και γιατροί, νομικοί και μηχανικοί του Δημοσίου, που ελάμβαναν επιπλέον συντάξεις. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα χορηγείται μια εθνική σύνταξη σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων.

Ειδικότερα, σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μίας πλήρους σε ποσό και μίας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα του χορηγείται θα είναι πλήρες. Εάν όμως πρόκειται για συνταξιούχο ή δικαιούχο δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, θα του καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία από αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

(ΕΘΝΟΣ 07/04/2017 – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

14 σχόλια:

 1. Από το 2019 σε ισχύ μέτρα 1% του ελληνικού ΑΕΠ από μείωση συντάξεων - Από το 2020 μείωση αφορολόγητου ορίου για να συγκεντρωθούν επιπλέον 1% του ΑΕΠ (ακόμη 1,8 δισ. ευρώ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα φάνε μαύρο οι ΑΝΕΛ αν μου κόψουν έστω και ένα ευρώ από τη σύνταξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να μην ξεχνιόμαστε ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ 220 ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓ 2015!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γι' αυτό και τα εφαρμόζουν οι καημένοι, αναγκάζονται να τα εφαρμόσουν, πω πω, τόση δυστυχία ο Πάνος θα κλαίει ο καημένος κρίμα είναι ο μπούλης δεν θα μπορεί να φάει το Πάσχα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;

   Διαγραφή
  2. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΘΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕΙ (ΚΑΙ ΚΑΛΑ) ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΠΑΝΩ ΘΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Κ.ΛΠ.) ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩς ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΛ. ΠΙΣΤΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΞΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΑΧΙΣΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ. ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΦΕΛΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΔΗΛ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΤΟΤΟΣ!

   Διαγραφή
  3. στα 4 και γλώσσα έξω οι ψεκασμένοι οι επαναστάτες της πλάκας, αύξησαν τους άμεσους και έμεσους φόρους, τώρα κόβουν τις συντάξεις κόβουν και το αφορολόγητο, να δούμε με την τρίτη αξιολόγηση που αρχίζει τον Σεπτέμβρη τι άλλο θα κάνουν οι τσαρλατάνοι

   Διαγραφή
  4. Δύο παρατηρήσεις : 1) Ο Τσακαλώτος στο βιντεάκι που είδαμε ψεύδεται αισχρά. Λέγει ότι τα αντίμετρα θα είναι ΙΣΟΠΟΣΑ με τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα. Αν είναι έτσι τότε ΠΩΣ θα κλείσει το δημοσιονομικό άνοιγμα ?? 2) Το αν θα έχουμε πετύχει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2018, θα το κρίνει ΜΟΝΟ το Δ.Ν.Τ. (άλλη μια τρομερή "επιτυχία" του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ !!!). Με δεδμένο ότι ήδη για το 2016 εμείς και οι Ευρωπαίοι μιλούμε για πλεόνασμα 3,5% ενώ το ΔΝΤ αναγνωρίζει πλεόνασμα μονο 1% ( δεν δέχεται πλεονάσματα που δεν είναι "συντηρήσιμα" ή/και δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας), είναι σχεδόν βέβαιο οτι το 2018 το ΔΝΤ θα κρίνει ότι ΔΕΝ πετύχαμε τα πλεονάσματα-στόχο. Στήν περίπτωση αυτή τα θετικά αντιμετρα ΔΕΝ θα εφαρμοστούν ενώ, παράλληλα, από 1/1/2019 ΚΑΙ οι συντάξεις θα μειωθούν ΚΑΙ το αφορολόγητο θα μειωθεί !!!! ( Σε ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ στη Μάλτα ο Τσακαλώτος και η παρέα του. Άλλη δηλαδή ακόμα μια τρομερή διαπραγματευτική "επιτυχία"), τώρα μπορείτε ψεκασμένοι να πάτε στο Σύνταγμα για χορό.

   Διαγραφή
 5. Ποιός ζει και ποιός πεθαίνει μέχρι το 20, το είπε και ό μέγας σοφός Ξουράρης, αφού οι μισοί Έλληνες σήμερα ήδη ζουν με συσσίτια και το ?όλοι μαζί μπορούμε?. Οι ψεκασμένοι τι θα μας πουν πάλι, αναγκαίο κακό τα μέτρα ή θα μας σώσουν με τα αντίμετρα, 10 σάντουιτς παραπάνω στα σχολεία. Μήπως οι ψεκασμένοι θα μας πουν ότι φταίει ο Σαμαράς ; που θα κόψουν από τις συντάξεις το 2019 μόνο 1,8 δις ευρώ ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΤΩΡΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

   Διαγραφή
 6. Τι θα είχαν κάνει τα κόμματα του Μητσοτάκη και της Γεννηματά; Θα είχαν κλείσει την τελευταία αξιολόγηση το 2014, ενδεχομένως με κάποια μέτρα 1-1,5 δις και τώρα θα είμαστε εκτός μνημονίων, όπως ακριβώς συνέβη με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Όμως ο τυχοδιώκτης τσαρλατάνος, ο καταληψίας της δεκάρας ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και έβλεπε ότι αν βγαίναμε από τα μνημόνια, δεν θα είχε πλέον αφήγημα και θα ξαναγύριζε στο 4%. Για αυτό χρησιμοποίησε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για να κάνει εκλογές. Οι ερασιτεχνισμοί, οι πειραματισμοί, δημιουργική ασάφεια και η ανικανότητά τους στη συνέχεια μας οδήγησαν στο 3ο και χειρότερο μνημόνιο και τώρα στα νέα μέτρα, χέρι χέρι με τον Πάνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει τις καταθέσεις του στο Λονδίνο, χιλιάδες ευρώ, χιλιάδες δολάρια και χιλιάδες λίρες !!!
  Βαλαβανη (βγάζω 200,000 ευρώ την προηγούμενη των capital control για τη φουκαριάρα τη μάνα μου),................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, οι ψεκασμένοι, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5 % ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2018, ΤΟ ΔΝΤ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟ 2016 ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 %, ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1 %. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΣΑΝΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ