Αρχική » , , , , » Ποιος θα το πίστευε: Χρωστάμε λιγότερα από όσα μας χρωστάνε!

Ποιος θα το πίστευε: Χρωστάμε λιγότερα από όσα μας χρωστάνε!


Γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πλέον, ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέ­ους δημιουργήθηκε μέσα στην Ευρωζώνη, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στα­τιστικά στοιχεία της Eurostat (βλ. σχετικό ιστόγραμμα). Άλλωστε, αν είχαμε τε­ράστια χρέη πριν από το 2002, δεν θα επιτρεπόταν η είσοδός μας στην Ευρωζώνη - αφού βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι μια χώρα να μην έχει υψηλά χρέη.

Στα πρώτα χρόνια μετά την ένταξή μας στην ευρωφυλακή, οι πονηροί δα­νειστές μάς βομβάρδισαν με δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού. Και για ποιον λόγο; Μα γιατί άλλο, από το να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας από τον επιθετικό άρπαγα, την Τουρκία, τη «σύμμαχό» μας, δηλαδή, στο ΝΑΤΟ, όπου είμαστε από τις λίγες χώρες οι οποίες καταβάλλουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, κάτι το οποίο δεν κάνει η Γερμανία - και όχι μόνο! Οι αγορές οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο από τη Βρετανία και την Ιταλία ανήλθαν σε περισσότερα από 120 δισ. ευρώ στο διάστημα των ετών 1996-2008.

Οι τόκοι που πληρώνουμε για το σύνολο των δανείων μας ανέρχονται, με μετριοπα­θείς εκτιμήσεις, σε 130 δισ. ευρώ, όπως απο­δείχτηκε από μελέτη του European School of Management, που εδρεύει στο Βερολίνο. Σύ­νολο, δηλαδή, 250 δισ. ευρώ.

Τα γερμανικά χρέη και οι αποζημιώσεις από τη βάρβαρη εισβολή και την κατοχή της χώρας μας (1940-1944), σε σημερινές τιμές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 160 δισ. ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 310 δισ. ευρώ.

Το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, όπου συμμετείχε με τους νικητές και η Ελλάδα, χαρίστηκε το 70% των χρεών της Γερμανίας και το υπόλοιπο 30% εξοφλήθηκε με εξόχως ευνοϊκούς όρους. Οι θύτες, αν και ηττημένοι, συγχωρέθηκαν για τα αποτρόπαια εγκλήματα τους, γιατί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Δυτική Γερμανία αποτελούσε το ανατολικό προπύργιο της Δύσης απέναντι στον κουμουνιστικό κίνδυνο. Μετά την ένωση των Γερμανιών, το 2000, και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την ενσωμάτωση της Ανατολικής στη Δυτική Γερμανία.

Οι Γερμανοί έτυχαν μιας εξοργιστικά ευνοϊκής μεταχείρισης για τα χρέη τους από δύο Παγκόσμιους Πολέμους που προξένησαν οι ίδιοι και στους οποί­ους ηττήθηκαν. Με το δίκαιο του ισχυρού, αρνούνται να καταβάλουν αναγνω­ρισμένες υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, πέρα από τις άλλες που τους χαρίστηκαν. Αλλά απαιτούν εμείς να πληρώσουμε στο ακέραιο τα χρέη τα οποία προκλήθηκαν κυρίως μετά την ένταξή μας στη γερμανοκρατούμενη Ευ­ρωζώνη, μέσα από έναν πονηρό δανεισμό που γύρισε πίσω κυρίως στους ίδι­ους, για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού.

Ας κάνουμε τώρα μια απλή πρόσθεση, χωρίς άλλες επισημάνσεις. Το ως άνω κόστος του αμυντικού εξοπλισμού (120 δισ. ευρώ) και το κόστος των επι­τοκίων (130 δισ. ευρώ) ανέρχεται συνολικά σε 250 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, αν προστεθούν και τα 160 δισ. των αναγνωρισμένων γερμανικών χρεών και αποζημιώσεων προς τη χώρα μας, συγκεντρώνονται 410 δισ. ευρώ, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από το χρέος μας, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 320 δισ. του ΑΕΠ.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-11/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ