Αρχική » , , , , , , » ΣΤΑ ... ΟΠΛΑ, ΤΟ ΑΝΙΚΗΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

ΣΤΑ ... ΟΠΛΑ, ΤΟ ΑΝΙΚΗΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ


Οι επικίνδυνες εναέριες αποστολές που καλούνται καθημερινά να φέρουν εις πέρας τα μέλη του πληρώματος που έχει έδρα την 130 Σμηναρχία Μάχης στο νησί του Ηφαίστου.

Στην ακριτική Λήμνο, με τη στρατηγική γεωπολιτική θέση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, απέναντι από τα στενά του Ελλησπόντου, εδρεύει η 130 Σμηναρ­χία Μάχης, από την οποία επιχειρεί σε μόνιμη βάση ένα Super Puma.

Ο «γίγαντας των αιθέρων» είναι συνυφασμένος με πραγματικές εναέριες και υδάτινες αποστολές, καθώς οι χειριστές του είναι ανά πάσα στιγμή πανέτοιμοι να επέμβουν σώζοντας ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα πληρώματα των ελικοπτέρων Super Puma, αεροπόροι και λιμενικοί, έχουν χαρακτηριστεί οι «φύλακες- άγγελοι του Αιγαίου».

Καθόλου τυχαία, φυσικά, αφού στα σχεδόν 11 χρόνια από τη συγκρότηση της Μοίρας των ελικοπτέρων Super Puma, της 384 Μοίρας Ερεύνης-Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν διασώσει περισσότερους από 8.500 συνανθρώπους μας από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης!

Η «Κυριακάτικη Ελευθερία» ταξίδεψε ως το νησί του Ηφαίστου και επισκέφτηκε το πλήρωμα του ελικοπτέρου ετοιμότητος (readiness) Super Puma στην 130 Σ.Μ., με «Ξεναγό» τον Διοικητή της Μο­νάδας, Σμήναρχο (Ι) Παναγιώτη Βάλσαμο.

Τα δύο αδέλφια

Στον οικίσκο του πληρώματος ετοιμότητος συναντήσαμε τους αεροπόρους και λιμενικούς, που αποποιούνται τον χαρακτηρισμό του «ήρωα». παρά το γεγονός ότι οι πράξεις τους τον δικαιολογούν απόλυτα. Με σεμνότητα και αυτοσυγκέντρωση προετοιμάζονται για την επόμενη επικίνδυνη αποστολή τους, με μία ευκολία που εκπλήσσει.

Επικεφαλής είναι ο Επισμηναγός (Ι) Θόδωρος Αποστολίδης, κυβερνήτης του ελικοπτέρου, με συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Τηλέμαχο Παντούλη. Μέλη του πληρώματος τα δύο αδέλφια μηχανικοί (αμφότεροι σμηναγοί) Αργύρης και Νί­κος Πρέκας και o Ανθυπασπιστής (Λ.Σ.) Βαγγέλης Πέππας, τακτικός συντονιστής όταν πραγματοποιείται αποστολή SAR, όπως και οι δύο αυτοδύτες-διασώστες Αρχικελευστές (Λ.Σ.) Σταύρος Σταματογιάννης και Παναγιώτης Ντάσιος.

«Για την Ελλάδα, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα, οι αποστολές SAR έχουν διπλό ρόλο: ανθρωπιστικό και εθνικό. Για τον λόγο αυτόν η 384 ΜΕΔ έχει αναπτύξει σε τέσσερα στρατηγικά σημεία, στη Λήμνο, τη Χίο, τη Ρόδο και φυσικά στη μητρική μας βάση, την Ελευσίνα, τέσσερα ελικόπτερα Super Puma.

Όλος ο κόσμος είναι σε ετοιμότητα "24/7/3635", όπως λέμε στη στρατιωτική ορολογία, δηλαδή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο» αναφέρει ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, επισμηναγός (Ι) Αποστολίδης, ένας εξαιρετικά έμπειρος πιλότος με περισσότερες από 1.500 ώρες πτήσεων στα Super Puma. Και συνεχίζει: «Με κάθε ελικόπτερο μετασταθμεύουν στις προωθημένες βάσεις στα νησιά δύο πλήρη επταμελή πληρώματα αεροπόρων και λιμενικών. Σε κάθε βάρδια είμαστε επτά άτομα σε ετοιμότητα και τα υπόλοιπα παιδιά αναπαύονται, γιατί η επιφυλα­κή είναι 24ωρη, με αδιάκοπη επαγρύπνηση και τη νύχια. Συνήθως είμαστε σε ετοιμότητες των 30λεπτών. Όταν όμως δοθεί scramble στα μαχητικά μας για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους στο Αιγαίο, αυτομάτως μεταπίπτουμε σε 15 λεπτά, ώστε -ο μη γένοιτο- να είμαστε σε θέση να απογειωθούμε αν γί­νει κάτι».

Δίπλα του ο νεότερος της ομάδας, ο συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός (I) Τηλέμαχος Παντούλης μετράει μόλις 100 ώρες πτήσης στα Super Puma: «Τοποθετήθηκα στη Μοίρα μετά την αποφοίτησή μου από τη Σχολή Ικάρων και ουσιαστικώς τώρα "μαθαίνω" την επιχειρησιακή αξιοποίηση του ελικοπτέρου σε αποστολές SAR και αεροδιακομιδών» αναφέρει, χαμογελώντας με ενθουσιασμό.

Τα δύο αδέλφια, μηχανικοί και ισόβαθμοι, μας εξηγούν: «Για μας είναι πολύ καλό που είμαστε μα­ζί στην ίδια Μοίρα και τύπο ελικοπτέρου και γι’ αυτό επιδιώκουμε και μπαίνουμε παρέα και στις βάρδιες στις προωθημένες μας μετασταθμεύσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Η εμπειρία των χειριστών των Super Puma αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και μεταλαμπαδεύεται στους νεότερους. Η συζήτηση διακόπτεται ξαφνικά, γιατί την ίδια ώρα ακούγεται ο εκκωφαντικός θόρυβος των δύο κινητήρων των ισάριθμων μαχητικών ετοιμότητος F-16 C που έχουν «πάρει scramble» και απογειώνονται τάχιστα: «Οι σύμμα­χοι εισβάλλουν παράνομα στο Αιγαίο, τα παιδιά ξεκινούν να τους αναχαιτίσουν, άρα και εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε διά παν ενδεχόμενο» εξηγεί ο κυ­βερνήτης.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-19/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ