Νατοϊκό φάουλ με τη Λήμνο


Η Συμμαχία εξαίρεσε το νησί από τις ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο έπειτα από τουρκικές πιέσεις. Άμεση η απάντηση της Αθήνας.

Το ΝΑΤΟ «έσβησε» με τουρκική «γομολάστιχα» τη Λήμνο από σενάριο άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο. Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, με αποχώρηση από την άσκη­ση αλλά και με δύο συμβολικές κινήσεις από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο και τον Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Τουρ­κία κάνουν λόγο για σχεδιασμένη πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, που σκέ­φτεται -παραμονές του δημοψηφίσμα­τος αλλά και του Πάσχα- να προσευχη­θεί μαζί με όλο το υπουργικό συμβούλιο στην Αγια-Σόφιά!

Το ΝΑΤΟ έκανε χθες άσκηση ηλε­κτρονικού πολέμου στο Αιγαίο. Ανά­μεσα στα σενάρια που είχαν συμφωνηθεί, προβλεπόταν και πτήση αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Λήμνου. Τούρκος επιτελάρχης που υπηρετεί στο νατοϊκό κέντρο του Ράμσταϊν της Γερμανίας, απ όπου και γινόταν η άσκη­ση, έθεσε βέτο για τη Λήμνο. Πέρυσι το νησί είχε συμπεριληφθεί κανονικά στην ίδια άσκηση. Φέτος, όμως, το καθεστώς Ερντογάν έχει μπροστά του το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Οι Τούρκοι ήταν ανένδοτοι και το ΝΑΤΟ -προφα­νώς με αμερικανικές «ευλογίες»- έκανε δεκτό το «αίτημα» και εξαίρεσε τη Λήμνο. Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες αυτή την εποχή, αλλά εκκρεμεί το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία. Για την Ουάσιγκτον, η «θυσία» της Λήμνου δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Για την Ελλάδα, όμως, είναι πολύ σημα­ντικό θέμα.

Γι΄ αυτό και η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, μόλις ενημερώθηκε για την οριστική απόφαση του ΝΑΤΟ να αφήσει εκτός τη Λήμνο. Η Ελλάδα αποχώ­ρησε από την άσκηση.

Αποφασίστηκαν, επίσης, δύο συμ­βολικές κινήσεις. Η πρώτη ήταν η πτήση του Α/ΓΈΑ πτέραρχου Χρ. Χριστο­δούλου με F-16 στο Αιγαίο. Ο πτέραρ­χος πέταξε και επέλεξε να προσγειωθεί με το μαχητικό αεροσκάφος στη Λήμνο. Οι Τούρκοι δεν έκαναν την παραμι­κρή προσπάθεια να κάνουν αισθη­τή τη παρουσία τους κατά τη διάρκεια της «αρχηγικής» πτήσης. Ένα ζεύγος F-16 των Τούρκων πέταξε σε τελείως άλλη περιοχή από αυτή που πέταγε το F-16 με χειριστή τον Έλληνα Α/ΓΕΑ, ο οποίος παραμένει χειριστής πρώ­της γραμμής.

Στη φρεγάτα «Λήμνος»

Την ίδια ώρα, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΈΕΘΑ, ναύ­αρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον αρχηγό στόλου και «βάτραχο», αντιναύ­αρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, προσνηωνόταν στη φρεγάτα «Λήμνος», που έπλεε στο Αιγαίο. Το πλήρωμα της φρεγάτας προετοιμάζεται για την άσκηση «Αστρα­πή» και ο ΥΕΘΑ, μαζί με τους αρχηγούς, ενημερώθηκε στο κέντρο πληροφορι­ών μάχης.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας -στρα­τιωτικά τουλάχιστον- είναι απολύτως διαχειρίσιμη στο Αιγαίο. Τα «σουλάτσα» των ερευνητικών πλοίων των Τούρκων γίνονται απλά για να καταγράφονται, ενώ η παρουσία της τουρκικής αεροπο­ρίας χαρακτηρίζεται υποτονική. Όμως, σε επίπεδο εντυπώσεων και συμβολι­σμών ο Ερντογάν φαίνεται ότι ετοιμά­ζει κάτι «μεγάλο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρ­κικής εφημερίδας «Sozcu», ο Ερντογάν δέχεται εισηγήσεις, λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα, να προσευχη­θεί μαζί με όλο το υπουργικό συμβού­λιο στην Αγια-Σοφιά. Να θυμίσουμε ότι το δημοψήφισμα γίνεται ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί, που υπογράφει το ρεπορτάζ, στο υπερπολυτελές προε­δρικό μέγαρο Ερντογάν συζητούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, να παρουσιάσουν την... παράσταση «ημισέληνος εναντί­ον σταυρού». Μια «παράσταση» που αναμένεται να «κόψει» πολλά εισιτήρια στους φανατικούς ισλαμιστές ψηφοφό­ρους, αλλά και στους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί.

Του ΠAPI ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-21/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ