Ο «Ηνίοχος» πάει ... Αιγαίο


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε πτήση με μαχητικό στο Αιγαίο θα πάρει μέρος και υψηλόβαθμος παράγων των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στο Αιγαίο μετατοπίζεται από αύριο η σημαντική στρατιωτική άσκηση «Ηνί­οχος 2017», στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις, εκτός των ελληνικών, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αύριο η άσκηση θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Λήμνου, ενώ στις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί και στην περιοχή του Καστελλόριζου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι σε πτήση με μαχητικό στο Αιγαίο θα πά­ρει μέρος και υψηλόβαθμος παράγων των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος μάλιστα χθες βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για να παρακο­λουθήσει τις ασκήσεις.

Το στίγμα του αυξημένου αμερικανικού εν­διαφέροντος για την άσκηση έδωσε, εκτός από τον ερχομό στην Ελλάδα δώδεκα μαχη­τικών αεροσκαφών από βάση των Ηνωμέ­νων Πολιτειών, η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ, χθες στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στις στενές συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των στρατιωτι­κών δεσμών των δύο χωρών, κάτι στο οποίο, όπως είπε, συμβάλλουν και οι κοινές ασκή­σεις. Ο κ. Πάγιατ, επίσης, χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ και τη συνάντη­σή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμ Μάτις, ως «πάρα πολύ επιτυχημένη».

Στο FIR Αθηνών

Στην πολυεθνική αεροπορική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2017» που πραγματοποιείται σε όλο το FIR Αθηνών από τις 27 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2017 αισθητή είναι και η παρουσία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως οι Ισραηλινοί μετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπο­ρία. Χθες η άσκηση αναπτύχθηκε στην περιο­χή της Πελοποννήσου. Στη φετινή «Ηνίοχος 2017», πάντως, εκτός των αεροπορικών δυνάμεων που μετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, παίρνουν μέρος ναυτικές δυνάμεις, καθώς και μονάδες του Στρατού Ξηράς. Επίσης, παρόντες είναι και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Αναφερόμενος στην «Ηνίοχος 2017», ο κ. Καμμένος σημείωσε πως «είναι άσκηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από στρατιωτι­κής πλευράς γιατί έχουμε κοινή δράση των χωρών που δεν συμμετέχουν σε μία κοινή Συμμαχία, όπως στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπα­ϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα είναι χώρες οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Με­σόγειο». Ανέφερε ακόμη πως με την άσκηση αυτή «δίδεται ένα πολύ σημαντικό γεωπολι­τικό μήνυμα. Δημιουργείται, πλέον, με επίκε­ντρο την Ελλάδα, μία μεγάλη συμμαχία ενός άξονα σταθερότητος που επεκτείνεται νότια από την Ελλάδα προς την Κύπρο, που φέτος συμμετείχε μέσω του Διοικητή της Αεροπο­ρικής Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και παράλληλα στα δυτικά προς την Ιταλία».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ-targirakis@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-30/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ