«Άγνωστος πόλεμος» στο Αιγαίο


Σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε σενάριο με την Τουρκία οι Ένοπλες Δυνάμεις, που το έχουν ήδη αποδείξει σε «επεισόδιο πρόβα» τον Φεβρουάριο χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει ένα θερμό επεισόδιο πιο Αιγαίο; Το ερώτημα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της ελλη­νικής κοινής γνώμης. Έχει προκύψει από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των περικοπών που έχουν επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κορυφαίες πηγές των ελληνικών Γενικών Επιτελείων πήραν θέση στο ερώτημα που έθεσαν οι «Ειδήσεις» και η απάντηση τους είναι «ναι»! Πού στηρίζεται, όμως, η βεβαιότητά τους; Η ανάλυση των στρα­τιωτικών πηγών έχει επιχειρήματα.

«ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Το πιθανότερο σενάριο ελληνοτουρκι­κής κρίσης είναι αυτό ενός επεισοδίου σε «στοχευμένη περιοχή». Μπορεί να είναι τα Ίμια ή κάποιο άλλο σημείο του Αιγαίου. Στο ΓΈΕΘΑ δηλώνουν απολύτως έτοιμοι να το αντιμετωπί­σουν «όσες ώρες κι αν το τραβήξουν οι Τούρκοι».

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Ψυχολογικές επιχειρήσεις δεν κάνει μόνο η Άγκυρα με κάμερες και στημένα ρεπορτάζ. Κάνει και η Ελλάδα, αλλά όχι δημοσίως. Στους διαδρό­μους και σε συγκεκριμένα γραφεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έχει σταλεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το μήνυμα: «Δεύτερα Ίμια ξεχάστε τα». Η «αποκωδικοποίηση» του μηνύματος είναι ότι αν ξεπεραστούν τα όρια, η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να απαντήσει αναλόγως στις τουρκι­κές προκλήσεις.

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ

Το μήνυμα αντίδρασης έχει περά­σει και στην πράξη, τουλάχιστον μία φορά από την Αθήνα, όταν αεροπο­ρικές βάσεις της ΠΑ τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα μέσα στη νύχτα. Προς τα τέλη Φεβρουάριου υπήρξε προ­εργασία από την Τουρκία για προ­σπάθεια αποβίβασης στα Ίμια μέσα στη νύχτα. Η απάντηση ήταν η άμε­ση «φόρτωση» όπλων σε 16 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το μήνυμα έφθασε απέναντι αστραπιαία.

ΣΕΝΑΡΙΟ «ΘΡΑΚΗ»

Στρατιωτικά η Θράκη είναι «κλειδω­μένη». Οι επιτελείς δεν δείχνουν να έχουν ανάλογη με το Αιγαίο ανησυ­χία για την περιοχή την οποία, βέβαια, προσπαθεί η Άγκυρα να ελέγξει μέσω των φανατικών τής μειονότητας.

Παρά τις εκτιμήσεις και τη βεβαι­ότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να στα­θεί, παρά τα προβλήματα, έναντι των Τούρκων σε ό,τι κι αν επιχειρήσουν στο Αιγαίο, από το ΓΈΕΘΑ συνιστούν απόλυτη ψυχραιμία και αυτοσυγκρά­τηση. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα επ’ ουδενί δεν επιδιώκει ένταση στην περιοχή. Αν όμως η Άγκυρα επιλέξει να οδηγήσει την κατάσταση έκτος ελέγχου, θα αναλάβει και το ρίσκο της, λένε από το Πεντάγωνο.

ΤΟ «ΟΠΛΟ» ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Κάποιοι εκτιμούν ότι το θερμό επεισόδιο που αναμένεται μπορεί να έχει τη μορφή απελευθέρωσης των προσφυγικών ροών από τις ακτές της Τουρκίας. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων επιτελών αναφέρουν ότι και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να «βγαίνει» στον Ερντογάν. Πρώτον, γιατί τα κυκλώματα των διακινητών γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Δεύτερον, υπάρχει η εκτίμηση ότι άλλες προσφυγικές ροές από τη Συρία δεν θα υπάρξουν, αφού όλα δείχνουν ότι οι συγκρούσεις εκεί αρχίζουν να φθίνουν. Υπάρχουν 100.000 εν δυνάμει πρόσφυγες από τη Μοσούλη, οι οποίοι όμως δεν πρόκειται, όπως λένε οι πληροφορίες, να εγκαταλείψουν την πόλη που απελευθερώνεται. Συνεπώς θεωρούν ότι και αυτό το «όπλο» Ερντογάν θα αποδειχτεί αναποτελεσματικό.

Παρ’ όλα αυτά ασκούνται πιέσεις στην Ε.Ε. να προχωρήσει στη δημιουργία της ευρωακτοφυλακής και να κάνει επιτέλους αισθητή την παρουσία της και στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία το μέγεθος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο μετά την απόπει­ρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η κατάσταση στο τουρκικό στρά­τευμα είναι πολύ δύσκολη:

Στην αεροπορία η αναλογία πιλό­των προς αεροσκάφη έχει πέσει στο απίστευτο 0,48 ανά αεροσκάφος, όταν το ελάχιστο αποδεκτό όριο είναι δύο πληρώματα ανά αεροσκάφος!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετα­γωγικά της τουρκικής αεροπορίας πετούν με... Πακιστανούς χειριστές.

Στον στρατό ξηράς, σε κάθε μεγά­λη μονάδα, έχει τοποθετηθεί «κομισάριος» του καθεστώτος Ερντογάν. Γεγονός που έχει επιδράσει αρνητικά στο ηθικό του στρατεύματος.

Σε μονάδες τεθωρακισμένων τα άρματα μάχης είναι χωρίς καύσι­μα και χωρίς μπαταρίες για να εξα­σφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιη­θούν ξανά από... πραξικοπηματίες.

Το ναυτικό των Τούρκων είναι σε εξίσου δυσμενή θέση σε ό,τι έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό του.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-18/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ