Αρχική » , , , , , , » «Χακί σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα!

«Χακί σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα!


Τι συζήτησε ο Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις για ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Το «τρελό σκυλί» του πολέ­μου στο Ιράκ, ο πεζοναύτης υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίη­ση ενός «στρατιωτικού Σχεδίου Μάρσαλ» προς την Ελλάδα. Η συνάντη­ση που είχε ο Πάνος Καμμένος στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τον Μάτις πήγε εξαιρετικά καλά, όπως λένε από το ΥΕΘΑ. Ο Π. Καμμένος επέστρεψε στην Αθήνα με διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν τις ελλη­νικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και με το... προσωπικό κινητό του Αμερικα­νού υπουργού Άμυνας στην ατζέντα του. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να έχουν απευθείας επικοινωνία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι εξελίξεις στην περιοχή το επιβάλ­λουν. Όπως και πολλά άλλα που συζη­τήθηκαν εκτενώς...

Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν -όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας- τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας, για την οποία είπε ότι «είμαστε τυχεροί που την έχουμε». Τι σημαίνει η επέκταση; Δεν αφορά μόνο στις εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως στις επιχειρησιακές της δραστηριότη­τες. Το πόσο πολύτιμη είναι η Σού­δα για τους Αμερικανούς είχε φανεί και από την επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το καλοκαίρι του 2013, στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Στη συνάντηση που είχε με τον τότε ένοικο του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ, είχε ζητηθεί η μεταστάθμευση αμερικανικών UAV από την Ιτα­λία στη Σούδα. Η κυβέρνηση Σαμα­ρά - Βενιζέλου, ωστόσο, είχε αποφύγει να απαντήσει και η συζήτηση δεν συνεχίστηκε. Η Ελλάδα και η βάση της Σούδας παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στους Αμερικανούς. Από τη βάση της Κρήτης μπορούν να καλύψουν επι­χειρήσεις σε μια τεράστια και ταραγμένη έκταση, τόσο στη Μέση Ανατο­λή όσο και στην Αφρική. Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος πήγε στο ραντεβού με τον Μάτις προετοιμασμένος και ανοιχτός να συζητήσει τα πάντα. Γνωρίζει καλά ότι η επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας αποτελεί προϋπόθεση για τον δικό του στόχο, που είναι το «χακί Σχέδιο Μάρσαλ». Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική ρεα­λιστική λύση για να «ανακουφιστούν» οι Ένοπλες Δυνάμεις από τα τεράστια προβλήματα που τους έχουν προκαλέσει η κρίση αλλά και οι άθλιες εξοπλιστικές συμβάσεις που υπογράφτη­καν από το 1996 έως το 2003. Συμ­βάσεις με τις οποίες αγοράστηκαν πανάκριβα όπλα, για τη συντήρηση των οποίων όμως δεν υπήρχε απολύ­τως καμία πρόβλεψη. Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα έχει στρέψει στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον της για την κάλυψη ανα­γκών του οπλοστασίου της:

Ενέκρινε την αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόσφατα ενεργοποίησε τις δια­δικασίες για τον εκσυγχρονισμό 93 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper. Το κόστος του προγράμματος θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. δολαρίων.

Συζητά την προμήθεια μεταχειρισμέ­νων ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ. Και «ελαφρών» επιθετικών ελικοπτέρων, αλλά και μεταφορικών. Ήδη έχει αρχίσει να παραλαμβάνει μεταχειρισμένα μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook. 

Η ηγεσία του ΥΕΘΑ εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρ­νησης να συμπεριληφθεί η Ελλά­δα στο «κλαμπ» των εν δυνάμει αγο­ραστών του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35. Αυτή η αγορά θα υλο­ποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική -σε χρήμα- στρα­τιωτική βοήθεια από τις HΠΑ. Η αγορά μιας ντουζίνας αεροσκαφών αυτού του τύπου -με σημερινές τιμές προ­σεγγίζει- τα 3 δισ. δολάρια.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είναι υπέρ της απόκτησης μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών Arleigh Burke, που έχουν τεράστιες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Με δύο τέτοια πλοία, «κλει­δώνει» ο εναέριος χώρος του Αιγαίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζ. Μάτις εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός σε όσα του είπε ο Π. Καμμέ­νος. Δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμέ­νες παραχωρήσεις στρατιωτικού υλι­κού, αλλά η θέση ότι η Ελλάδα πρέ­πει να βοηθηθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ τον βρίσκει σύμφωνο. Πρέ­πει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση. Ο Ντόναλντ Τραμ έχει ανακοινώσει δραματικές περικοπές στα κονδύλια που προορί­ζονται για βοήθεια σε χώρες του εξω­τερικού. Η Ελλάδα, ωστόσο, μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι στη λίστα των χωρών που θα αποτελούν εξαιρέσεις...

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-28/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

1 σχόλια:

  1. ΠΑΝΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΑΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ (FMS, FMSO ΚΛΠ ΚΛΠ)!!ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ..Α ΞΕΧΑΣΑ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΑΑΣ ΣΦΑΖΟΝΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΛΛΑΓΗ(ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩΜΑΕΙ ΕΚΕΙ) ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ