Άσκηση με αμερικανικό ... αέρα


Η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στην άσκηση «Ηνίοχος», τράβηξε την προσοχή όλων.

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας έχουν συγκεντρωθεί μαχητικά αερο­σκάφη πέντε χωρών για την άσκηση «Ηνίοχος 2017». Ωστόσο, αυτό που τράβηξε την προσοχή όλων χθες δεν ήταν τα υπερσύγ­χρονα μαχητικά από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία και φυσικά από την Ελλάδα, θέμα συζήτησης ήταν η εκεί παρου­σία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που μαζί με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο πήγαν στην Ανδραβίδα για να παρακο­λουθήσουν από κοντά την πολυεθνική αεροπορική άσκηση.

Η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη φαί­νεται να έχει δώσει μια νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα πρόσωπα πάντα παίζουν ρόλο και η σχετικά πρόσφα­τη αλλαγή φρουράς στην πρεσβεία των ΗΠΑ δείχνει να έχει λειτουργήσει πολύ θετικά. Ειδικά στον τομέα των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι πολύ γρήγορα κλεί­στηκε το ραντεβού των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ - Ελλάδας στο αμερικανικό Πεντάγω­νο. Ο Καμμένος ήταν ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Άμυνας που είδε ο Τζέιμς Μάτις, μετά τη Γερμανίδα υπουργό. Αυτό αποδίδεται στον ιδιαίτερα «κινητικό» διπλωμάτη Τζ Πάιατ.

Μην ξεχνάμε ότι επί Μπαρόκ Ομπάμα, όταν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ήταν ο Αστον Κάρτερ, ο Καμμένος δεν είχε προ­σκληθεί στο Πεντάγωνο. Η άρνηση του Κάρτερ να συναντηθεί με τον Καμμένο είχε απο­δοθεί στην «αντιρωσική» εμμονή που είχε ο προηγούμενος «ένοικος» του Πενταγώνου. Οι καλές σχέσεις του Καμμένου με τη Μόσχα αποτελούσαν μάλλον εμπόδιο για την επίση­μη πρόσκληση από το Πεντάγωνο.

Ο Πάιατ, αντιθέτως, θεωρεί μάλλον προ­σόν αυτές τις σχέσεις. Προερχόμενος από την εξαιρετικά δύσκολη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Πάιατ γνωρίζει ότι καλό είναι να μπορείς να έχεις επαφές με όλους. Ο Αμερι­κανός πρέσβης έδειξε το ενδιαφέρον του για τα αμυντικά θέματα της Ελλάδας πολύ καιρό πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Είχε πλήρη ενημέρωση από αξιωματούχους των Αθηνών για το τι επιδιώκουμε σε σχέση με τη στρατιωτική αμερικανική βοήθεια, ποιες είναι οι ελλείψεις μας και πού στοχεύουμε για να τις καλύψουμε. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλά­δα ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16. Υπόθε­ση που ήταν «κολλημένη» από το 2008, όταν για πρώτη φορά η Π.Α. έθεσε ζήτημα εκσυγ­χρονισμού του στόλου της. Αστραπιαία κλεί­στηκε και το ραντεβού του Καμμένου με τον Μάτις. Ο Πάιατ δήλωσε χθες στην Ανδραβί­δα ότι η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2017» επισφραγίζει «το καλό κλίμα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας».

Όμως, η κινητικότητα του νέου Αμερικανού πρέσβη έχει φανεί χρήσιμη και σε πολύ πιο ουσιαστικά και... επείγοντα ζητήματα. Ο κ. Πάιατ ενημερώνεται διαρκώς για τις τουρκι­κές προκλήσεις και σε τουλάχιστον μία περί­πτωση έχει μεταφέρει στον Αμερικανό πρέ­σβη της Άγκυρας μήνυμα-προειδοποίηση της Αθήνας προς τους Τούρκους «να μην ξεπεράσουν τα όρια». Η αποστολή του μηνύμα­τος είχε αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάιατ στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δεν είχε κρύψει την ανησυχία του για όσα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο. «Ανησυχώ για ένα ατύ­χημα στο Αιγαίο», είχε πει, προσθέτοντας ότι «ευτυχώς η Ελλάδα αντιδρά ψύχραιμα».

Ο Αμερικανός πρέσβης είχε ερωτηθεί και ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ αν, παρ' όλα αυτά, συμβεί κάτι δυσάρεστο. Ο Πάιατ είχε απα­ντήσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα θα κάνουν το καλύτερο.

Η άσκηση «Ηνίοχος»

Η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2017» προ­βλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πού θα πετάξουν κυρίως οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί. Στην περσινή άσκηση είχαν πετάξει στις περιοχές της Λήμνου και του Καστελόρι­ζου, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Τούρ­κων. Θα το επαναλάβουν και φέτος; Πριν από μερικές ημέρες το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί είχαν κάνει δεκτή την απαίτηση της Τουρκίας να εξαιρεθεί η Λήμνος από το σενάριο νατοϊκής άσκησης.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-30/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

1 σχόλια:

  1. Ο καθενας που θέλει να πουλήση χαμογελά στον πελάτη-σύμμαχο και καμαρώνει ο πελάτης γιατί τ αφεντικό του χτύπισε την πλάτη.Λίγη σοβαρότητα κι αξιοπρέπεια δεν θα έβλαπτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ