Η μόνη λύση


Άρθρο
του Υποστράτηγου ε.α 
Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Συνεχόμενες και πολλαπλές πλέον οι οξύν­σεις της Τουρκίας με γειτονικές και μη χώρες, μεγάλες, μεσαίες και μικρές δυνάμεις, ευρωπαϊ­κές, αραβικές, ασιατικές πρωτεύουσες, με πο­λυεθνικούς οργανισμούς, με διεθνείς μη κυβερ­νητικές οργανώσεις αλλά και με μεμονωμένες προσωπικότητες. Συνεχόμενα και τα διεθνή αλ­λά και ελληνικά ερωτήματα για τους στόχους της επιθετικής αυτής πολιτικής.

Πολλές οι ερμηνείες, που κυμαίνονται από απόσπαση της προσοχής του τουρκικού λαού από τα υπαρκτά πλέον προβλήματα που αντιμε­τωπίζει η Άγκυρα, προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών του Ερντογάν εν όψει του δημοψη­φίσματος, απόκτηση status περιφερειακής υπερδύναμης μέχρι και υπερβολική αλαζονεία του ΑΚΡ και του «Σουλτάνου». Καθημερινά και ένα νέο διπλωματικό μέτωπο ανοίγεται από την Άγκυρα, ενώ παράλληλα τα τουρκικά στρατεύματα είναι επιπεπλεγμένα ή απειλούν με πολεμικές επιχειρήσεις σε όλα τα σύνορα της χώρας. Όλα αυτά σε μια χώρα όπου δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από την απόπειρα πραξικοπή­ματος που την έφερε στο χείλος του εμφυλίου, ενώ οι συνέπειές του καθημερινά στοιχειώνουν την υπόστασή της.

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η χώρα μας αντικρίζει με ανησυχία και επιφυλακτικότητα το «θηρίο» που βρυχάται και αναρωτιέται αν πρόκειται για τον επιθανάτιο ρόγχο ή τις ωδίνες της γέννας μιας νέας, πιο επικίνδυνης εθνικοϊσλαμίζουσας ταυτότητας με τάσεις ανάδειξης σε περιφερειακή υπερδύναμη. Ίσως απλοϊκά να αισθα­νόμαστε ότι, για πρώτη φορά τις τελευταίες δε­καετίες, η Άγκυρα ευρίσκεται απομονωμένη και μπλεγμένη σε περιπέτειες πέραν των δυνατοτή­των της. Συλλογισμός ορθός και μέχρι ενός ση­μείου καθησυχαστικός, που παραγνωρίζει όμως την πρόσφατη ιστορία, τους σημαντικούς πό­ρους, την ισχύ και τη θέληση αυτού του λαού αλ­λά και τις μεταλλάξεις των άλλων πρωτευουσών (δυτικών και μη) έναντι απόκτησης κερδοφόρων συμβολαίων, ανοίγματος της πολλά υπο­σχόμενης τουρκικής αγοράς και πρόσβασης στη στρατηγική της θέση.

Πραγματικά υπάρχει διαθέσιμος χώρος για κατάλληλες και μεθοδευμένες διπλωματικές (και όχι μόνο) κινήσεις της Αθήνας. Η πίστωση του χρόνου είναι αβέβαιη και απαιτούνται ταχύτατες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να προσδοκούμε και απτή υποστήριξη ξένων σε πε­ρίπτωση κλιμάκωσης. Ο σκοπός της στρατηγι­κής μας πρέπει να είναι με τις κατάλληλες ενέρ­γειες να αποφύγουμε μια σύρραξη, οποιοσδήπο­τε μεγέθους, χωρίς να απεμπολήσουμε κυριαρ­χικά δικαιώματα. Ο στόχος φαίνεται ίσως ανέφι­κτος, καθώς οι ενδείξεις φανερώνουν ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει, με σταδιακή κλιμάκωση των προκλήσεων, να δοκιμάσει, ακόμη και να εξαντλήσει τα όριά μας. Άρα δεν αρκεί η μέριμνα για αποφυγή ή για αποκλιμάκωση ενός επεισο­δίου.

Η στρατηγική μας πρέπει να στοχεύει στην ετοιμότητα για ανάληψη κατάλληλων πρωτοβου­λιών και κινήσεων που θα οδηγήσουν σε επικράτησή μας σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή τουλάχιστον στην πρόκληση «αφόρητης» ζημιάς στον αντίπαλο. Τη βούληση αυτή αλλά και την ύπαρξη αντίστοιχων δυνατοτήτων πρέπει η Άγ­κυρα να γνωρίζει επαρκώς. Χωρίς την τελευταία προϋπόθεση, η αποτροπή έχει αποτύχει. Σίγου­ρα αποτελεί ριψοκίνδυνη επιλογή, αλλά σήμερα προβάλλει ως η μοναδική που έχει λογικά περι­θώρια επιτυχίας.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-24/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ