Αρχική » , , , , , , » «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017»: Πέντε πολεμικές μηχανές στον αέρα

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2017»: Πέντε πολεμικές μηχανές στον αέρα


Ξεκινά ο «Ηνίοχος 2017» στην Ανδραβίδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας και Εμιράτων.
Θα χρησιμοποι­ηθεί το σύνολο του FIR Αθηνών, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εξαίρεση τμημάτων του.

Στις 27 Μαρτίου και με τη συμμέτοχη τεσσάρων χωρών, εκτός της Ελλάδος κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς και των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά η μεγάλη, πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας με την επωνυμία «Ηνίοχος 2017».

Στην άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί έως τις 6 Απριλίου, εκτός από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και για πρώτη φορά η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικό Εμιράτα (ΗΑΕ), κάτι που έχει το δικό του, ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και αραβικής χώρας στον αέρα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αερο­πορική Βάση της Ανδραβίδος, ενώ σχεδιάζεται και θα είναι υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη όλων των πολεμικών Μοιρών και των Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων του ΑΤΑ, μεταφο­ρική αεροσκάφη και ελικόπτερα της ΔΑΥ, οι κομάντος διασώστες μάχης της 31ης ΜΕΕΔ καθώς και μονάδες κατευθυνόμενων βλημάτων, Ειδικών Δυνάμεων του ΣΞ, πλοία, ελικόπτερα και Ειδικές Δυνάμεις του ΠΝ. Η άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε επί αρχηγίας του ΓΕΑ του πτεράρχου (I) ε α. Ευάγγελου Τουρνά και «ανδρώθηκε» επί του προηγουμένου αρχηγού, πτεράρχου (I) ε.α Χρήστου Βαΐτση, ενώ επί ηγεσίας του νυν αρχηγού, αντιπτεράρχου (I) Χρήστου Χριστοδούλου, αρχί­ζει «να δρέπει καρπούς» ως μια αεροπορική συγκέντρωση υψη­λότατου επιπέδου και απαιτήσεων. Η «Ηνίοχος 2017» θα διεξαχθεί με τη «φιλοσοφία» του «One base concept», δηλαδή θα επιχειρούν όλες οι συμμετέχουσες δυνάμεις από μία και μόνο αεροπορικά βάση, την Ανδραβίδα.

ΟΦΕΛΗ. Η πραγματοποίηση της ασκήσεως αποφέρει μια σειρά πολίτικων, διπλωματικών, επιχειρησιακών, οικονομικών, ακόμα και τουριστικών ωφελημάτων.

Πρώτον, η συγκέντρωση πέντε Πολεμικών Αεροποριών για να ασκηθούν στην Ελλάδα, τόσο από χώρες του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία) όσο και έκτος αυτού (Ισραήλ, ΗΑΕ), δείχνει το πόσο καλή και σωστή προεργασία έχει γίνει, αλλά και τη φήμη που έχει «αφήσει» τα προηγούμενα χρονιά η άσκηση.

Δεύτερον, η συμβίωση, η συνεργασία και η συνεκπαίδευση στην ίδια βάση και στις ίδιες αποστολές Ισραηλινών με Άραβες των ΗΑΕ, με τους οποίους η ελληνική ΠΑ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, αποτελούν ένα αξιοπρόσεκτο «διπλωματικό» επίτευγμα, που δείχνει το κύρος και τη φήμη που έχει η ΠΑ σε διεθνές επίπεδο

Τρίτον, σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, η σχεδίαση και η υλοποίηση αποστολών από προσωπικό, ιπταμένους και μονάδες εδάφους, πέντε διαφορετικών χωρών, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, ασφαλώς ενσαρκώνουν τον ορισμό των σημερινών λεγόμενων «μικτών, διακλαδικών επιχειρήσεων», βάσει των οποίων διεξάγονται όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι και συγκρούσεις.

Τέταρτον, η φιλοσοφία του δόγματος «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις», σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της κάθε στιγμής και του κάθε μέ­σου για κοινή εκπαίδευση και των τριών Κλάδων των ελληνικών ΕΔ για μεγιστοποίηση του εκπαιδευτικού αποτελέ­σματος σε υψηλά στάνταρντ, αφήνει πολλαπλώς ωφελημέ­νους όλους τους συμμετέχοντες της ασκήσεως, Έλληνες και ξένους.

Πέμπτον, από καθαρώς τουριστική/οικονομική άποψη, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να σημαίνει σε τοπικό επίπεδο η παραμονή στην περιοχή της Ανδραβίδος και της Ηλείας Αχαΐας τόσων εκατοντάδων ξένων για περίπου 20-25 ημέρες συνολικώς, πολλοί από τους οποίους έχουν μαζί τους και τις οικογένειες τους, και τα χρήματα που θα αφήσουν στις τοπικές οικονομίες.

Έκτον, στη διάρκεια της ασκήσεως θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο του FIR Αθηνών, χωρίς κανέναν περιορισμό η εξαίρεση τμημάτων του, κάτι που επανεπιβεβαιώνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις και ταυτοχρόνως αποδυναμώνει τις έκνομες αιτιάσεις της Άγκυρας, που διαρκώς ζητεί «εξαιρέσεις» περιοχών του FIR Αθηνών, επικαλούμενη διάφορες αιτιολογίες. Στον «Ηνίοχο 2016» μικτοί σχηματισμοί ελληνικών, αμερικανικών και ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν αποστολές σε περιοχές όπως π.χ. μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου ή στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζου), χωρίς κανέ­να απολύτως πρόβλημα, έν­σταση η διαμαρτυρία!

Στόχος να γίνει η πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη

Ο πρώην και έως τις 15 Ιανου­άριου 2017 αρχηγός ΓΕΑ, πτέ­ραρχος (I) ε.α. Χρηστός Βαΐτσης «έτρεξε» τον «Ηνίοχο 2017» από την... επομένη του πέρατος του «Ηνιόχου 2016», όπως είχε ο ίδιος τότε δηλώσει προς τους στρατιωτικούς συντάκτες. Επο­μένως η γνώμη του για τη φετι­νή άσκηση είναι βαρύνουσας ση­μασίας.

«Το δικό μου όραμα και στόχος ήταν η άσκηση “Ηνίοχος" να γί­νει η πιο ανταγωνιστική αερο­πορική άσκηση στην Ευρώπη. Η χώρα μας έχει γεωγραφική μορ­φολογία ιδανική για εκπαίδευση στις αεροπορικές επιχειρήσεις. O δε συνδυασμός με μεγάλες δυνά­μεις του ΣΞ και του ΠΝ δημιουρ­γεί ένα επιχειρησιακό περιβάλ­λον απολύτως ρεαλιστικό. Στην πραγματικότητα, π άσκηση έχει αποκτήσει μια υπόσταση στο διε­θνές περιβάλλον, όπου, πιστέψτε με, χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισ­ραήλ δεν θα επένδυαν με τη συμ­μετοχή τους εάν τα προσδοκώμενα οφέλη δεν ήταν αντίστοιχα. Αν και ενδεχομένως εμείς υστε­ρούμε σε πολυτελείς υποδομές, εντούτοις υπερτερούμε σε σχεδί­αση, ρεαλισμό, δυσκολία και ποι­κιλία ασκήσεων και εν κατακλείδι σε ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης. Εκτιμώ ότι η άσκηση έχει ήδη καθιερωθεί ως απολύτως ανταγωνιστική και ευελπιστώ ότι τα επόμενα χρόνια θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους συμμά­χους και φίλους, με ό,τι αυτό συ­νεπάγεται».

Αναφορικά με το θέμα της συνεκπαιδεύσεως των αεροπορι­κών δυνάμεων του Ισραήλ και των ΗΑΕ, ο πρώην αρχηγός ήταν λιτός: «Η συνεργασία αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται στους ελληνικούς ουρανούς, καθώς συ­νεργασία αεροπορικών δυνάμε­ων Ισραήλ και αραβικών χωρών έχει γίνει αλλού και με άλλες ευ­καιρίες. Ωστόσο, το γεγονός της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της άσκησης "Ηνίοχος 2017" εί­ναι πολύ σημαντικό για την Ελ­λάδα και την ΠΑ, καθώς αποδεικνύει ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης όλων, μπορούμε να συνομιλούμε, να σχεδιάζουμε, να συνεπιχειρούμε με διαφορετικές δυνάμεις και -κυρίως- να συνθέ­τουμε και να δημιουργούμε συμμαχίες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - Isblav@gmail.com
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-24/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ