Αρχική » , , , , , , , , , » ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΤΥΦΛΕΣ ΖΩΝΕΣ'' ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΤΥΦΛΕΣ ΖΩΝΕΣ'' ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
Το σενάριο κατάληψης μίας ή και περισσότερων κατοικημένων νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου απασχολεί τους Τούρκους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο από το 2004.

Ο ανεπαρκής έλεγχος μέσω ραντάρ των νησιωτικών συμπλεγμάτων Μεγίστη, Φούρνων Ικαρίας, Οινουσσών και Ιμίων καθώς και ο φόβος κατάληψής τους από Τούρκους κομάντος οδήγησαν το υπ. Εθνικής Άμυνας στην απόφαση να ενισχύσει με στελέχη πρώτης γραμμής και κληρωτούς τα στρατιωτικά φυλάκια στα συγκεκριμένα νησιά.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ κατάληψης νησίδας του Αιγαίου από Τούρκους κομάντος χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα ελ­ληνικά ραντάρ και η δημιουργία τετελε­σμένων που θα έσυραν την Ελλάδα τα­πεινωμένη στο τραπέζι των διαπραγμα­τεύσεων είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό επί της ουσίας ανάγκασε τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να προβούν σε «πολεμικά ανακοινωθέντα» προειδοποιώντας την Τουρκία αλλά και τη διεθνή κοινότητα για ισχυρό ανταποδοτικό χτύ­πημα από την Ελλάδα.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι πρακτικά αδύνατη η στρατιωτική επάν­δρωση των 25 νησιών και των 127 νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου την ελληνικότητα των οποίων αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία από το 1996. Επίσης, λόγω της μορφολογίας των «γκρίζων» -για την Τουρκία νησιωτικών συμπλεγ­μάτων του Ανατολικού Αιγαίου και παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει από την Ελλάδα στον εναέριο, θαλάσσιο και επίγειο έλεγχο της περιοχής κυρίως με ραντάρ και αλλά μέσα, δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν «νέκρα» σημεία στα οποία θα μπορούσαν οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις να ενεργήσουν ανορθόδοξα χωρίς να γίνουν αντιληπτές! Τα τέσσερα επίφοβα νησιωτικά συμπλέγματα είναι αυτά της Μεγίστης, των Φούρνων Ικαρίας, των Οινουσσών και των Ιμίων.

Το ενδεχόμενο κατάληψής ελληνικής νησίδας από Τούρκους κομάντος δημιουργεί το ερώτημα πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα σε ένα τέτοιο ενδεχόμε­νο; Υποτονικά ή δυναμικά; Διπλωματικά η στρατιωτικά; Διπλωματικά όπως έπραξε η κυβέρνηση Σημίτη κατά την κρίση του 1996 ή στρατιωτικά όπως εισηγούνταν ο ναύαρχος Λυμπέρης; Κατά τη δραματική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αμέσου μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, κι ενώ είχε χαθεί το ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Α/ΓΕΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης εισηγήθηκε τρείς τρόπους επιχειρησιακής αντιμετώπισης προκειμένου να επιτευχθεί η ανα­κατάληψη του εθνικού εδάφους. Η πρώ­τη πρόταση αφορούσε τον άμεσο ναυτικό βομβαρδισμό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος με το πρώτο φως και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης με καταδρο­μείς. Η κυβέρνηση Σημίτη χωρίς συζήτη­ση απέρριψε αμέσως τη στρατιωτική λύση και έριξε όλο το βάρος στις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Ρεαλιστική απειλή. Στο μεταξύ, η Τουρκία την τελευταία εικοσαετία κυρίως μετά την κρίση των Ιμίων- κατάφερε να καταστήσει ρεαλιστική απειλή το σενάριο κατάληψή μίας ή και περισσότερων κατοικημένων νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα. Ήδη από το σχέ­διο Suga (στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του σχεδίου Balyoz), το 2004, προκύπτει ότι το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί τους Τούρκους σε πολι­τικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η γενική ιδέα του τουρκικού σχεδίου είναι η κατάληψη μίας ή περισσότερων νησίδων μέσα σε μία νύχτα ακόμη και με υφαρπαγή της φρουράς, χωρίς σημαντι­κή στρατιωτική σύγκρουση! Την τελευταία εικοσαετία οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις ασκούνται στην κατάληψη ελληνικών νησίδων στις οποίες είτε υπάρχει είτε όχι στρατιωτική φρουρά.


Στόχος η μυστική απόβαση επί ελλη­νικών εδαφών ώστε να πιαστούν στον ύπνο οι Έλληνες στρατιώτες, να τους αιχ­μαλωτίσουν και εν συνεχεία να τους περιφέρουν ως «τρόπαιο» στον τοπικό πλη­θυσμό και στη διεθνή κοινότητα ως τετε­λεσμένο γεγονός! Ένα άλλο εφιαλτικό σενάριο εθνικού εξευτελισμού θα μπο­ρούσε να είναι η απόβαση Τούρκων κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα που δεν διαθέτει ούτε φρουρά ούτε κάλυψη από τα ελληνικά ραντάρ. Οι Τούρκοι κο­μάντος θα μπορούσαν να παραμείνουν απαρατήρητοι για εικοσιτετράωρα επί της ελληνικής βραχονησίδας αναπτύσσοντας ανορθόδοξη δράση, π.χ. διάνοιξη λαγουμιών και τοποθέτηση βαρέος φορητού οπλισμού! Εν συνεχεία, όταν η Τουρκία το κρίνει σκόπιμο, να δημοσιοποιήσει από μόνη της μέσω των social media τη συγκεκριμένη καταδρομική ενέργεια.

Με αυτόν τον τρόπο και υπό το βάρος του τετελεσμένου η Τουρκία θα επιδιώξει να σύρει την Ελλάδα είτε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο, είτε η Ελλάδα να αναγκαστεί να κηρύξει έναν γενικευμένο πόλεμο - με δική της «πρωτοβουλία» και «υπαιτιότητα». Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει το θάρρος να κάνει γενικευμένο πόλεμο και θα απο­τραπεί από τρίτους.

Μονόδρομος η διπλωματική λύση.

Η Άγκυρα, με βάση τις επίσημες δηλώ­σεις και τις εκφρασμένες προθέσεις του συνόλου σχεδόν του πολιτικού προσω­πικού της Ελλάδας κατά την τελευταία εικοσαετία, συνέκλινε στην εκτίμηση ότι για την Αθήνα -και ιδίως μετά την κρίση της τελευταίας επταετίας- η «διπλωματι­κή λύση» αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση των όποιων ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο.

Μέχρι την άνοιξη του 2016 και πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου η πολιτική και στρα­τιωτική ηγεσία της Τουρκίας θεωρούσε «ευκαιρία» την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο με την άσκηση της «διπλωματίας των κανονιοφόρων», γι' αυτό και πύκνωσαν τις προκλήσεις με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στα συμπλέγματα Οινουσσών, Φούρνων Ικαρίας και Ιμίων, καθώς και με παραβιάσεις των χωρικών υδάτων. Ωστόσο στην πορεία η ζωή τα έφερε διαφορετικά για την τουρ­κική ηγεσία.

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος επέφερε ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με αποτέλεσμα σήμερα να αμφισβητείται ευθέως ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους. Οι πιο μάχιμοι πιλότοι μαχητικών και τα κομάντος έχουν απομακρυνθεί από την ενερ­γό δράση και διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Επομένως, με ποιους θα διεξάγουν επιχειρήσεις στο Αιγαίο; Με τους β΄ και γ' αναπληρωματικούς;

Επίσης ο αρχικός σχεδιασμός της Τουρκικής ηγεσίας απρόσμενα γι' αυτούς- συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της αριστερής και αντιμιλιταριστικής ελληνικής κυβέρνησης! Στην Άγκυρα τα είχαν υπολογίσει διαφορετικά. Δεν περίμεναν τη δυναμική αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε καθημερινή και μόνιμη βάση! Δεν είχαν αξιολογήσει ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα θα συγκλίνουν η Πατριωτική Αριστερά που εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών με την Πατριωτική Δεξιά του υπουργού Άμυνας!

Πλέον η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμά­ζονται για δυναμική αντίδραση σε περί­πτωση που αποφασίσει να πατήσει την «κόκκινη γραμμή» στο Αιγαίο. Στο πλαί­σιο αυτό προετοιμάζονται τα στελέχη πρώτης γραμμής, οι κληρωτοί, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός της παραμεθορίου. Ως αντιστάθμισμα στα «νεκρά» σημεία του Αιγαίου που μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι Τούρκοι κομάντος και να κάνουν αποβατική ενέργεια, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο ευέλικτης ανταπό­δοσης. Για τον λόγο αυτό έχουν ενισχυθεί με επιπρόσθετες Ειδικές Δυνάμεις τα στρατιωτικά φυλάκια που βρίσκονται στα τέσσερα επίφοβα νησιωτικά συμπλέγμα­τα της Μεγίστης, των Φούρνων Ικαρίας, των Οινουσσών και των Ιμίων.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, όπου εδρεύει το φυλάκιο, οι κομάντος έχουν την έγνοια τους και στις υπόλοιπες νησίδες της περιοχής, όπως για παρά­δειγμα το «ψωμί» που βρίσκεται μέσα στο ρουθούνι του Καστελόριζου.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιμίων στρατιωτική επάνδρωση μπορεί να υπάρ­χει στην Καλόλιμνο, όχι ομως και στη μικρή και μεγάλη Ίμια, αλλά ούτε και στην Πίττα, μια βραχονησίδα που βρίσκε­ται 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλύμνου και μόλις 2 χιλιόμετρα νοτιοανα­τολικά της Καλολίμνου.

Και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Οινουσσών γίνονται αντίστοιχες ενέργειες.

Βέβαια, οι σχεδίαση των σκληρών και ακραίων επιχειρησιακών σεναρίων δεν παραγνωρίζουν ότι σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση εάν ακο­λουθηθεί η τακτική του «γενικευμένου πολέμου» οι δυσκολίες και οι αδυναμίες αναμένεται να είναι μεγάλες και για τα δύο μέρη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά η βασική δυσκολία εί­ναι κατά βάσιν πολιτική, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η ελληνική κοινωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απορρο­φήσουν το πλήγμα μιας πρώτης τοπικής τουρκικής επιτυχίας (π.χ. κατάληψη ελ­ληνικά νησίδας), να διατηρήσει την ψυχραιμία της για κάποιες ώρες κι εν συνεχεία να αντεπιτεθεί σε εντελώς δια­φορετικό σημείο επιφέροντας καίριο πλήγμα στον εισβολέα...

Στη λίστα από το 1996. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Συνολικά στο στό­χαστρο της Άγκυρας έχουν μπει 152 ελληνικά νησιά από τη Ζουράφα, ανατολι­κά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος! EGAYDAAK είναι το αρκτικόλεξό της φράσης Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacikve Kayaliklar», δηλαδή «νη­σιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποί­ων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα» με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Η μακροσκελής λίστα EGAYDAAK συντά­χθηκε το 1996, χρονιά που επίσημα η Τουρκία, στο πλαίσιο αναθεωρητισμού στο Αιγαίο, έθεσε για πρώτη φορά επί­σημα ζήτημα «γκρίζων ζωνών», προκαλώντας θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια ανατολικά της Καλύμνου.

Τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που περιέχονται στην «γκρίζα» τουρκική λίστα είναι: Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες (Βόρειο Αιγαίο), Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Σύρνα (Νότιο Αιγαίο), Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαυδοβ (Κρητικό Πέλαγος), Ζουράφα, Αντίψαρα (Βόρειο Αιγαίο), Καλόγερος (Κεντρικό Αιγαίο), Λέβιθα, Γλάρος, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδελφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο (Νότιο Αιγαίο).

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία στη λί­στα των υπό αμφισβήτηση νησιών για το καθεστώς αυτών των ελληνικών νησιών περιλαμβάνει και τα «στρατηγικά κλειδιά» του Αιγαίου, τη Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος ανατολικά της Σαμοθράκης στην «μπούκα» των Στενών και τους Καλόγερους βορειοανατολικά της Άνδρου, στην καρδιά του Αιγαίου, στην «μπούκα» της Αττικής! Νήσοι με τεράστια εθνική σημα­σία, αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός τους! Στην επίμαχη «γκρίζα» τουρκική λίστα τα μεγαλύτερα από τα 152 κατοικημένα νησιά είναι οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Γαύδος.

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ-demos@pegasus.gr
(ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-05/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ