Αρχική » , , , , , , , » ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ «ΤΡΥΠΕΣ» ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ «ΤΡΥΠΕΣ» ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ


Tου Σταύρου Λυγερού

Επιδιώκει η Άγκυρα την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο; Το κρίσιμο ερώτημα έχει τεθεί όχι μόνο από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια -και όχι μόνο εκεί-, αλλά και από την επικοινωνιακή διαχείριση του νεοοθωμανικού καθεστώτος. Είναι προφανές ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς έχει ανεβάσει τη θερ­μοκρασία στις διμερείς σχέσεις.

Κι αυτό σε μια περίοδο που οι Τούρκοι θε­ωρούν πως λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι ευάλωτη στις πιέσεις τους. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να υποτιμηθεί αφενός η ανάγκη του Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος τον Απρίλιο για μια εύκολη νίκη, αφετέρου ο τυχοδιωκτισμός του. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν ισχυροί λόγοι που λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί οι προοπτικές στο επίπεδο του συσχετισμού στρατιωτικών δυνάμεων να είναι αρνητικές, αλλά προς το παρόν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν ακόμα την αποτρεπτική ισχύ τους. Εκτός αυτού, οι Τούρκοι δεν τα πάνε καθόλου καλά στο συριακό μέτωπο. Τέσσερις και πλέον μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», οι δυνάμεις τους ακόμα να καταλάβουν την πόλη Αλ Μπαμπ, παρότι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Ταυτοχρόνως, έπεσε στο κενό η προσπάθεια της Άγκυρας να συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, ώστε την επόμενη ημέρα να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η ανοιχτή πληγή λόγω του παρατεταμένου ανταρτοπόλεμου στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι πολεμικές συγκρούσεις στο Ιράκ και στη Συρία έχουν επιτρέψει στο ΡΚΚ όχι μόνο να προμηθευθεί πολύ πιο αποτελεσματικό οπλι­σμό σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά και να εκπαιδευθεί, γεγονός που έχει αναβαθμίσει τη μαχητική ικανότητα των ανταρτών του.

Για τον Ερντογάν το κρίσιμο ζήτημα είναι να κερδίσει το δημοψήφισμα και να εκλεγεί πρόεδρος με απολυταρχικές σχεδόν εξουσίες. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει εμπλοκές που μπορεί να εγείρουν εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι καθόλου το ίδιο να στέλνει στρατό στη Συρία και το να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιό στο Αιγαίο, που μπορεί να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική σύρραξη. Ένας πρόσθετος απαγορευτικός λόγος είναι ότι λόγω του πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδεκατιστεί από το κύμα των διώξεων. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Έχουν φυλακιστεί ή απολυθεί 6.000 αξιω­ματικοί. Η αναλογία όσων έχουν διωχθεί στο επίπεδο των ανώτατων αξιωματικών είναι πάνω από τέσσερις στους δέκα, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα κενά στο επίπεδο των επιτελικών λειτουργιών. Στο επίπεδο των κάθε είδους σπουδαστών στρατιωτικών σχολών ο αριθμός των φυλακισθέντων η απολυθέντων έχει φθάσει τις 16.000.

Η φυλάκιση ή απόλυση 250 πιλότων προκαλεί σοβαρά προβλήματα ακόμα και στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αν και γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν όπως-όπως τα κενά με ανάκληση στην ενεργό υπηρεσία αποστρατευμένων πιλότων και με ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων, καθώς και πιλότων της πολιτικής αεροπορίας, η μαχητική ικανότητα έχει υποβαθμισθεί.

Στα προαναφερθέντα πρέπει να προστεθούν και τρεις ακόμα κρίσιμοι παράγοντες: 

Πρώτον, η εμφύλια διαμάχη έχει ρίξει στο ναδίρ το ηθικό και όσων αξιωματικών πα­ραμένουν στην ενεργό υπηρεσία.

Δεύτερον, ο Ερντογάν πιστεύει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν εκκαθαρισθεί πλήρως και ως εκ τούτου είναι πολύ επιφυ­λακτικός απέναντι τους. Μια ελληνοτουρκική σύγκρουση εκ των πραγμάτων θα έδινε με­γάλα περιθώρια αυτόνομων κινήσεων στους στρατηγούς, οι οποίοι ενδεχομένως να τα χρησιμοποιούσαν για την ανατροπή του. Ας σημειωθεί ότι στις 10 Ιανουάριου ψηφίστηκε νόμος που μεταφέρει κρίσιμες αρμοδιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον υπουργό Άμυνας. Αυτός θα διορίζει τους διοικητές των κλά­δων, θα αποφασίζει τις προαγωγές και θα έχει υπό τον έλεγχο του τις στρατιωτικές σχολές.

Τρίτον, το διεθνές πε­ριβάλλον δεν ευνοεί μια τουρκική επιθετική κίνηση στρατιωτικού χαρακτήρα. Το κλίμα για τη νεοοθωμανική Τουρκία είναι αρνητικό στη Δύση και ο Τραμπ δεν φαίνεται να κινεί­ται επ’ αυτού σε άλλο μήκος κύματος. Αλλά και το ρωσοτουρκικό φλερτ αποδεικνύεται προβληματικό. Η διολίσθηση της Τουρκίας μετατρέπει γεωπολιτικά την Ελλάδα από χώρα δεύτερης γραμμής σε χώρα πρώτης γραμμής.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, με ορθολογικούς όρους η Τουρκία δεν έχει περιθώρια να επιχειρήσει μια στρατιωτικού χαρακτήρα επιθετική κίνηση στο Αιγαίο. Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται να εμποδίσει τους Νεοοθωμανούς να επαναφέρουν με ένταση τις χρόνιες μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις, όπως τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών». Ούτε να χρησιμοποιούν την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας ως πολίτικο όπλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να παρασυρθεί. Πρέπει να υιοθετήσει άμυνα ζώνης και όχι «μαν του μαν», για να χρησιμοποιήσουμε μπασκετική ορολογία. 

Tου Σταύρου Λυγερού
(ZERO- 10/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ