Μην είδατε τα ARLEIGH BURKE;


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ.

Σε πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε χειροπιαστό στο άμεσο μέλλον σχετικά με την παραχώρηση αντιτορπιλικών κλάσης ARLEIGH BURKE από τις ΗΠΑ, κα­θώς προηγείται το ενδιαφέρον 9 κρατών. Εάν υιοθετηθεί η καθιερωμένη δημοσιογρα­φική διάλεκτος-την οποία η στήλη αποστρέφεται- η δήλωση του Α/ΓΕΝ ισοδυναμεί με «ηχηρή διάψευση» των σχετικών σεναρίων που διακινούν διάφορα μέσα ενημέρωσης κατά καιρούς, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιλαμβανόμενων εκείνων της «δημοσιογραφίας των πολιτών».

Φυσικά το ΓΕΝ εξετάζει την πιθανότητα και αναμένεται να απευθύνει σχετικό ερώτημα στις ΗΠΑ, όπως εξετάζει και εναλλακτικές περιπτώσεις μεταχειρισμένων πλοίων, εφό­σον μπορούν να παραχωρηθούν.

Το ενδιαφέρον του ΠΝ για αντιτορπιλικά BURKE καθόλου πρόσφατο δεν είναι. Με βάση πληροφορίες από αξιωματικούς σε κέντρα αποφάσεων της εποχής, η ετήσια ανασκόπηση του συντακτικού επιτελείου της «ΕΑ&Τ» με την όποια εμπορική ονομασία τότε, ανέφερε στα μέσα του 2005 (σελ. 61-62): «Η επίσημη απάντηση στα τέλη Μαΐου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα μεταβίβασης δύο αντιτορπιλικών κλάσης ARLEIGH BURKE δεν εί­ναι απορριπτική, επισημαίνει ωστόσο πως απαιτείται σχετική έγκριση του Κογκρέσου. Υποδεικνύει επίσης την υποβολή Επιστολής Αιτήματος (LoR) για να διερευνηθούν οι σχετικές δυνατότητες από το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) και το Υπουργείο Άμυνας. Εφόσον οι διαδικασίες αυτές κινηθούν, το USN θα εμφανίζεται να προτείνει στο Κογκρέσο την παραχώρηση δύο πλοίων εν ενεργεία, ενώ ταυτόχρονα ζητά χρηματοδότηση για την κάλυψη της απαιτούμενης σύνθεσης δυνάμε­ων, με συντήρηση και εκσυγχρονισμό αντιτορπιλικών κλάσης BURKE και ναυπήγηση μελλοντικών DD(X)!»

Τονιζόταν έτσι η αντίφαση που θα δυσχέραινε την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος τότε. Τουλάχιστον από το 2005 λοιπόν συζητείται το ενδιαφέρον του ΠΝ για τα συγκεκριμένα πλοία. Όπως είναι προφανές βέβαια, δεν υπήρχε τότε ζήτημα παραχώρησης μέσω της διαδικασίας Πλεοναζόντων Ειδών Άμυ­νας (EDA) αλλά κανονικής πώλησης, μιας και τα πλοία δεν επρόκειτο να αποσυρθούν από το USN στο ορατό μέλλον. Στο υπόβαθρο αυτό εκτιμούσαμε τότε τα ακόλουθα:

«Στην καλύτερη περίπτωση για το ΠΝ, το τίμημα των αιτούμενων πλοίων θα είναι πολύ υψηλότερο των εξωφρενικά αισιόδο­ξων ελληνικών προβλέψεων. Υπενθυμίζε­ται πως στις 2 Δεκεμβρίου 1998 το Κογκρέ­σο ειδοποιήθηκε για την πιθανή πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει έναντι $742 εκ. τα 4 αντιτορπιλικά κλάσης KIDD, δύο από τα οποία ήταν ήδη παροπλισμένα και δύο παροπλίζονταν σύντομα. Για δύο πολύ νεότερα αντιτορπιλικά σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα μπο­ρούσαν να παραμείνουν σε υπηρεσία με το USN για δύο δεκαετίες ακόμη, το τίμη­μα θα είναι φυσιολογικά πολύ υψηλότερο. Με την προσθήκη των επενδύσεων υποδο­μής ναυστάθμου, το συνολικό κόστος τελικά δεν θα είναι σημαντικά χαμηλότερο εκείνου της ναυπήγησης δύο προηγμένων φρεγα­τών ευρωπαϊκής σχεδίασης. Οι τελευταίες θα συνοδεύονται επίσης από χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και χαμηλότερες απαιτήσεις πληρώματος, ενώ το πρόγραμμα είναι ζωτικό για την επιβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.»

Έκτοτε η προοπτική προμήθειας ή παρα­χώρησης αντιτορπιλικών κλάσης BURKE στο ΠΝ επανέρχεται κατά καιρούς στο προ­σκήνιο, όχι μόνον εξαιτίας του πραγματικού ενδιαφέροντος των εκάστοτε ηγεσιών, αλλά και για ιδιοτελείς λόγους. Τα συγκεκριμένα πλοία είναι εξαιρετικά δημοφιλή λόγω των υψηλών επιδόσεων του συστήματος αεράμυνας Aegis, του ραντάρ παθητικής φασικής διάταξης AN/SPY-1D και των βλημάτων επιφανείας-αέρος SΜ-2 με την επίσημη ακτίνα δράσης των 90 ναυ­τικών μιλίων (167km). Έτσι, όποιο μέλος της πολιτικής ή ναυτικής ηγεσίας επιθυ­μούσε να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ και να προβληθεί, τους «αποκάλυπτε» πως «να, όπου να’ ναι τα κλείνουμε και έρχονται» τα ARLEIGH BURKE. Οι συντάκτες βέβαια αναπαρήγαγαν τις πληροφορίες στα μέσα ενημέρω­σης, μιας και το θέμα ήταν «πιασάρικο».

Ενίοτε μάλιστα ορισμένοι αυτονομούνταν aπό τις πηγές πληροφόρησης και επινο­ούσαν μόνοι τους σχετικές «εξελίξεις», ή άφηναν υπονοούμενα για να βελτιώσουν τις κυκλοφορίες εντύπων ή να αυξήσουν επισκεψιμότητες ιστότοπων.

Η παραχώρηση BURKE συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του τότε Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2013, όταν κάποιος ευφάνταστος ιστότοπος επινόησε αίτημα για παραχώρηση... καταδρομικών κλάσης TICΟNDERΟGA! Η ηγεσία του USN πρότεινε τότε να εκφράσει έγκαιρα το ΠΝ επίσημο ενδιαφέρον για παραχώρηση δύο ή τριών αντιτορπιλικών κλάσης BURKE, ώστε να εξασφαλίσει προ­τεραιότητα όταν αρχίσουν να αποσύρονται. Αυτό δεν συνέβη, απλούστατα επειδή οι δημοσιονομικές εξελίξεις δεν επέτρεπαν ανάλογες φιλοδοξίες.

Η πρόσφατη ενημέρωση του Α/ΓΕΝ έθεσε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, ενώ αποσαφήνισε πως η προμήθεια τορπι­λών υποβρυχίων δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες, διαψεύδοντας επί­σης ορισμένα διακινούμενα σενάρια περί θετικών εξελίξεων σύντομα.

Γράφει ο Ευάγγελος Α. Παγώτσης
[ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (EDITORIAL)- ΜΑΡΤΙΟΣ 2017]

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ