Η ένταση στο Αιγαίο χτύπησε κόκκινο!


Το άγνωστο περιστατικό την Καθαρά Δεύτερα με τον «εγκλωβισμό» τουρκικών αεροσκαφών από Έλληνες πιλότους και τα αντίμετρα των γειτόνων.

«Άγριο ξύλο», όπως λένε οι αεροπόροι στη γλώσσα τους, πέφτει στον εναέριο χώρο του Αιγαί­ου! Οι αερομαχίες Ελλήνων και Τούρκων πιλότων μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά είναι πολύ σκληρές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μαχητικά των δύο χωρών φθάνουν ένα βήμα πριν από την πυροδότηση όπλων! Ή έτσι πιστεύουν οι Τούρκοι, που προ­χθές ενεργοποίησαν τα αντίμετρα των αερο­σκαφών τους, φοβούμενοι ότι οι Έλληνες χειριστές, που τους είχαν εγκλωβίσει από ώρα, θα πατούσαν το κουμπί. Η απόσταση ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αερο­σκαφών ήταν μικρότερη από δύο μίλια!

Το περιστατικό έγινε την Καθαρά Δευ­τέρα και είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο. Τουρκικά F-16 που παραβίασαν τον εναέριο χώρο δεν απο­χωρούσαν, παρά την αναχαίτισή τους από ελληνικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου. Οι Έλληνες χειριστές «εγκλώβισαν» τα τουρκι­κά αεροσκάφη και τα προσέγγισαν σε από­σταση μικρότερη των δύο μιλίων! Σε πραγ­ματικές συνθήκες μάχης, η κατάρριψή τους θα ήταν δεδομένη. Οι Τούρκοι χειριστές φαίνεται ότι πανικοβλήθηκαν και απελευ­θέρωσαν «αερόφυλλα», φύλλα αλουμινίου που «αποπροσανατολίζουν» βλήματα. Στη συνέχεια αποχώρησαν.

Πολλά από τα τουρκικά μαχητικά αερο­σκάφη που εισβάλλουν στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και αυτό αναγκάζει και την ελλη­νική Πολεμική Αεροπορία να στέλνει για αναχαίτιση οπλισμένα μαχητικά. Ο κίνδυ­νος ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτός.

Π. Καμμένος: «Υβριδικός πόλεμος από την Τουρκία»

Για «υβριδικό πόλεμο» της Τουρκίας, που αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αυτοσυ­γκράτηση από την Αθήνα, έκανε λόγο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για τα «στημένα επεισόδια» των Τούρκων, ενώ αποκάλυψε ότι έχει θέσει το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

«Στον υβριδικό πόλεμο το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι η αλήθεια», είπε ο Π. Καμμένος.

«Διανύουμε μια περίοδο που γίνεται ένας υβριδικός επικοινωνιακός πόλεμος. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας. Δεν μπορού­με να βγάζουμε σε κάθε προϊόν της τουρκι­κής μονταζιέρας διάψευση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο ΥΕΘΑ, το θέμα της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» από τους Τούρ­κους έχει τεθεί ακόμη και στο ΝΑΤΟ. «Έτσι κι αλλιώς, μέσω της νατοϊκής αρμάδας που πλέ­ει στο Αιγαίο, οι σύμμα­χοι έχουν εικόνα για τα ψεύδη που διαδί­δουν οι Τούρκοι...

Σε επίπεδο πολιτικό, το έθεσα και στο Συμβούλιο Υπουρ­γών του ΝΑΤΟ. Θέλω να σας διαβεβαιώ­σω ότι και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο οι σύμμαχοί μας είναι ενήμεροι».

Ο κ. Καμμένος απάντησε και στις δηλώ­σεις Τούρκων υπουργών που αναφέρθη­καν προσωπικά στον ίδιο: «Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι να κάνουμε σωστά και με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας. Αν κάποιοι θέλουν να παρασυρθούμε σε ανταλλαγή απόψεων μέσω ΜΜΕ, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Ο ΥΕΘΑ είπε ότι «αποφεύγω να σηκώνω το γάντι που ρίχνει η Τουρ­κία, γιατί τις απαντήσεις τις δίνει το ΥΠ.ΕΞ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορώ να μην απαντήσω». Απαντώντας σε κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, είπε ότι «θα πρέπει να καταλάβουν ότι εγώ δεν έχω τις απόψεις του κ. Πάγκαλου για σημαίες που τις παίρ­νει ο αέρας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το τηλεφώνημα Τίλερσον δεν εκτόνωσε την κρίση

Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τους δύο ηγέτες των κοινοτή­των δεν κατάφερε να αποφορτίσει το κλίμα, το οποίο παραμένει τετα­μένο μετά την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος γνω­ρίζει καλά την Κύπρο, καθώς ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil έχει πραγματοποιήσει πολλές επαφές με πολιτικούς και επιχειρη­ματίες για την αξιοποίηση οικοπέ­δων στην κυπριακή ΑΟΖ, έκανε τα δύο αυτά τηλεφωνήματα με δική του πρωτοβουλία και συζήτησε τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Μ. Ακιντζί τις προοπτικές συνέ­χισης του διαλόγου.

«Εκείνο για το οποίο συνομί­λησα με τον νέο υπουργό Εξωτερι­κών της Αμερικής είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε σε διμερές επίπεδο και η επιθυμία να συνεχι­στούν αυτές, αλλά και η ανάγκη επέ­κτασης της συνεργασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατά­σταση έχει οδηγηθεί σε ένα αδικαι­ολόγητο αδιέξοδο ύστερα από 22 μήνες συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας θεωρεί ότι η απόφαση της κυπρια­κής Βουλής να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο δημοψήφισμα της ένω­σης είναι η κύρια αιτία της στασι­μότητας στις συνομιλίες. Σε ομιλία του στο Πακιστάν είπε ότι αναμένει από τον Ν. Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ακύρωση της απόφασης, καθώς θεωρεί ότι η ένωση είναι αντίθετη στην ειρήνη και στην ύπαρξη των Τουρκοκυπρί­ων στο νησί.

Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μια εκστρατεία ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο με έμφαση στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να διαμορφώσει θετικό κλίμα τόσο για το Κυπριακό όσο και γενικότερα για τη θέση της Τουρκίας στη διε­θνή κοινότητα.

Έτσι, εκτός από τον Ρ. Τίλερσσον, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερι­κών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν επαφές με τον αντι­πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ λένε ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε αυτοσυγκράτη­ση, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα αιτήματα της γει­τονικής χώρας. Προέτρεψε, ωστό­σο, την Άγκυρα να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική στάση στο Αιγαίο, προκειμένου να μην υπάρξει περαι­τέρω κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Η Αθήνα τηρεί ψύχραιμη στάση και, όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε χθεσινή συνέ­ντευξη Τύπου, κινείται σε τρία επί­πεδα. Πρώτον, ενημερώνει ο ίδιος τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύ­τερον, γίνεται αυτόματη ενημέρω­ση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Και, τρίτον, οι σύμμαχοι παρακο­λουθούν και οι ίδιοι την κατάσταση στο Αιγαίο με τη δική τους παρου­σία στο πλαίσιο της νατοϊκής επι­χείρησης SNMG-2.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κύπρου έστειλε επιστολή στον γενι­κό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντιέρες, στην οποία τον ενη­μερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με βασικό θέμα την αποχώρηση του Μ. Ακιντζί.

Στη Λευκωσία, πάντως, θα βρί­σκεται την Παρασκευή ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμμα­τέα του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη και θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-02/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ