Αρχική » , , , , , , , » Γιατί φούντωσαν τα σενάρια για θερμό επεισόδιο

Γιατί φούντωσαν τα σενάρια για θερμό επεισόδιο


Οι εκτιμήσεις για επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούνιο και η αλήθεια για τα κοιτάσματα ενέργειας στο Οικόπεδο 11.

«Φωτιές» άναψαν σε Ελλάδα και Κύπρο οι εκτιμήσεις για θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Ιούνιο, όταν ο γαλλικός κολοσσός της Total έχει προγραμμα­τίσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11! Οι Γάλλοι εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη περιο­χή υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα ενέργειας και μάλλον αυτά είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Τα σενάρια επιθετικής ενέργειας στην κυπρι­ακή ΑΟΖ δεν προέκυψαν χθες στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ. Το ενδεχόμενο θεωρείται σοβαρό και δεν συνδέεται απαραίτητα με τα ελληνοτουρκικά. Οι συνομιλίες για ενδεχόμενη λύση του Κυπρια­κού οδηγούν μονίμως σε αδιέξοδο, ενώ η Άγκυρα πολλές φορές έχει απειλήσει την Κυπριακή Δημο­κρατία. Η όποια λύση του Κυπριακού συνδέεται άμεσα με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου, τα οποία έχουν ήδη «μοιραστεί» μεταξύ εταιρει­ών, πραγματικών κολοσσών. Οι τελευταίες είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να φανταστούν πως οι επενδύσεις τους θα κινδυνεύουν εξαιτίας των «νεύρων» του σουλτάνου Ερντογάν.

Τόσο οι εταιρείες όσο και όλα τα κράτη-παίκτες της περιοχής ελπίζουν ότι συμφωνία στο Κυπριακό θα υπάρξει κι έτσι και η Τουρ­κία θα πάρει μερίδιο που θα την ικανοποιήσει στο «μοίρασμα» της ενεργειακής πίτας. Αν παρ’ όλα αυτά δεν προκόψει συμφωνία, που αυτή τη στιγμή είναι και το πιθανότερο, δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούν πολεμικά παιχνίδια πάνω στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν κάνει.

Για να γίνει κατανοητό τι «παίζεται» στην περιοχή, αρκεί να αναφέρουμε ότι στο Οικό­πεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η γαλλική Total ετοιμάζεται να κάνει τη γεώτρηση, υπο­λογίζεται ότι υπάρχουν αποθέματα ανάλογα με το κοίτασμα «ΖΟΡ» την Αιγύπτου, που εφάπτεται με το επίμαχο Οικόπεδο 11.

Τα στελέχη της Total, μάλιστα, έχουν στα χέρια τους μελέτες που καθιστούν σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να ανακαλύψουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το αιγυπτιακό «ΖΟΡ» έχει υπολογιστεί σε 32 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ξηρού αερίου, από τα οποία εκτιμάται ότι 20 τρισ. είναι ανακτήσιμα και εξαιρετικής ποιότητας. Η Total έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια και ένα κόστος 5 με 10 δισ. ευρώ για να μπο­ρέσει το κοίτασμα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.

Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια επένδυση να εκτεθεί στον κίνδυνο θερμών επεισοδίων και στρατιωτικών αψιμαχιών έστω;

Τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί, ασφαλώς, να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας τουρκικής κίνησης που θα προσπαθήσει να επιβάλει τετε­λεσμένα στη Λευκωσία. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν η Ελλάδα να στηρίξει σε στρατι­ωτικό επίπεδο την Κύπρο;

Όποιος υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι απλό είτε είναι υπεραισιόδοξος, είτε ψεύδεται. Ακόμη και τις «καλές εποχές», στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του περιβόητου κοινού αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, η υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν δύσκολη και πολυδάπανη. Τότε είχε δημιουργηθεί αεροπορι­κή βάση στην Κύπρο για την προσγείωση ελλη­νικών μαχητικών αεροσκαφών και είχε αναβαθμιστεί η αεροπορική βάση στο Καστέλι της Κρήτης, από όπου απογειώνονταν αεροσκάφη για τη Κύπρο. Οι ασκήσεις των Ε.Δ. είχαν προ­σανατολισμό και προς την Κύπρο. Όλα αυτά «νέκρωσαν» μετά τα Ίμια και μετά την υπόθε­ση των S-300 που, αντί για την Κύπρο, βρέθηκαν στην... Κρήτη.

Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη και δύσκολη. Η εκδήλωση οποιοσδή­ποτε θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ προφανώς δεν θα αφήσει αδιάφορη την Ελλά­δα. Είναι προφανές, όμως, ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια που έχει η Κύπρος είναι τα τεράστια οικονομικά κέρδη που αναμένουν οι παγκόσμι­ες δυνάμεις-εταιρείες της ενέργειας. Καμία από αυτές δεν θέλει να ρισκάρει ούτε ένα ευρώ από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-03/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ