Αρχική » , , , » Το διπλό παιχνίδι του Ράμα με την ελληνική μειονότητα

Το διπλό παιχνίδι του Ράμα με την ελληνική μειονότητα


Πρώτα υπέγραψε την απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών και μετά μοίρασε προεκλογικά χαμόγελα στη μειονότητα.

«Φίλος» των Ελλήνων στα λόγια, αλλά «εχθρός» τους στην πράξη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσεγγίζει την ελληνική εθνική μειονότητα σε μια λογική τύπου «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου στην Αλβανία. Από τη μία παίρνει μέρος σε αμφιλεγόμενη εκδήλωσή του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στους Αγίους Σα­ράντα (εν προκειμένω του μη εκπροσωπούμενου στο Κοινοβούλιο κόμματος EEMM-MEGA), παριστάνοντας τον «φίλο» και «προστάτη» των μειονοτικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, βάζει την υπογραφή του σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την άμεση απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας... εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Κι όλα αυτά με μόλις λίγα 24ωρα δι­αφορά, στο διάστημα μεταξύ 22 Φεβρουάριου (οπότε υπεγράφη η από­φαση για το νέο κύμα απαλλοτριώσε­ων κατά ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα) και 25 Φεβρουάριου (οπό­τε ο Ράμα πήρε μέρος σε εκδήλωση της ελληνικής μειονότητας στους Αγίους Σαράντα, με τρεις υπουργούς της αλβανικής κυβέρνησης).

Είναι προφανές ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα εξομάλυνσης προς την ελληνική πλευρά, θέλοντας να ρίξει τους τόνους εν όψει των εκλογών της 18ns Ιουνίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επι­κείμενη επίσκεψη εργασίας του υπουρ­γού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην Αθήνα, αύριο και με­θαύριο. Ο Αλβανός ΥΠ.ΕΞ εμφανίζεται μάλιστα να προσέρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα με ατζέντα επίλυσης των εκκρεμοτήτων.

Η κυβέρνηση Ράμα ενδεχομένως να κατάλαβε ότι της έχουν κοστίσει πολιτικά οι ανθελληνικές «κορώνες». Το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε ημε­ρομηνία από την Ε.Ε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει σημαντικό πολιτικό κόστος.

Τα ανοιχτά μέτωπα ωστόσο για τον Ράμα είναι πια πολλά και το ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση «σοβαρό», όπως σημειώνουν παράγοντες της αλβανικής πολιτικής σκηνής στο «Έθνος». Η αντιπολίτευση πιέζει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί διαδηλώνοντας καθημερινά στα Τίρανα και μπλοκάροντας τις λειτουργίες του Κοι­νοβουλίου. Οι «φίλοι» του Ράμα, οι Τσάμηδες, πέφτουν στις δημοσκοπήσεις. Ο Μπερίσα τον κατηγορεί ότι μπλόκαρε τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, ακολουθώντας εντολές της Τουρκίας. Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη ακυρώνει ως αυθαίρετα τα σχέδιά του για ανάπλαση στη Χειμάρ­ρα. Οι «έξω» (Ιταλία, Σερβία, Σκόπια, Γερμανία κ.ά.) τον έχουν στη γωνία... Βλέποντας τον κλοιό γύρω του να σφίγγει, δείχνει να θέλει να αλλάξει τροπάρι. Στην πράξη, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί προσυπογράφοντας απαλλοτριώσεις ελληνικών πε­ριουσιών. Το συμφέρον γαρ φυγείν αδύνατον.

Η Χειμάρρα συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες

Αντιπροσωπεία Χειμαρριωτών προσήλθε χθες στα Τίρανα για να πάρει μέρος στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, ενημερώνοντας τους διαδηλωτές για τα ιδιοκτησιακά προβλήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τη λεωφόρο μεταξύ του κοινοβου­λίου και του πρωθυπουργικού μεγάρου με αίτημα η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς τον Ράμα, αλλά με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Βαγγέλης Ντούλες, μειονοτικός βουλευτής: «Ο Ράμα έρχεται να κάνει ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα, αλλά με τους δικούς του όρους. προχωρώντας σε διχαστικές κινήσεις. Προσπαθεί να διασπάσει την ελληνική μειο­νότητα».


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
(ΕΘΝΟΣ-01/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ