«Παγίδα» μειώσεων για στελέχη ΕΔ-ΣΑ που θα βγουν στη σύνταξη


Οι μειώσεις από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσουν τελικά και για όσους αποχωρήσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου

«ΠΑΓΙΔΑ» λόγω άγνοιας νόμου, όπως φαίνεται, έστησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους στρατιωτικούς-σώματα ασφαλείας με την τροπολογία που μπήκε «άρον άρον» κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου προκειμένου όσοι αποχωρήσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου να μην έχουν τις μειώσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Έτσι όπως διατυπώνεται η διάταξη στον ψηφισμένο νόμο, θα συμβεί το εντελώς αντίθετο! Οι συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος δεν θα έχουν καμία διαφορά στο ποσό σύνταξης οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος! Είτε αποχωρήσουν μετά την 1η Ιουλίου, είτε τώρα ο νόμος τους «πιάνει».

Η κυβερνητική γκάφα έχει σπείρει πανικό στο «στράτευμα» καθώς όσοι μπορούσαν να αποχωρήσουν όσο ήταν καιρός έμειναν στις υποσχέσεις κάποιων κυβερνώντων, ακόμη και δικών τους συνδικαλιστών, νομίζοντας ότι θα έχουν περιθώριο εξαίρεσης να αποστρατευθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου! Τώρα κινδυνεύουν να πάρουν σύνταξη με μεγάλες μειώσεις -άνω του 20%- (1.070 αντί 1.350 ευρώ για τους υψηλόβαθμους), εκτός και αν γίνει διόρθωση πριν πάρει ΦΕΚ ο νέος νόμος. Και αυτό γιατί όπως αναφέρει το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5, τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ «εξαιρούνται» από τα όσα ορίζουν οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 4 που λένε ότι για όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, οι συντάξεις θα βγαίνουν με το νέο σύστημα.

Δεν εξαιρούνται όμως από το άρθρο 6 που αναφέρει ρητά τι θα ισχύσει για όσους κάνουν αίτηση πριν και μετά τον νόμο. Και από το άρθρο αυτό δεν προβλέπεται σε καμία παράγραφο και κανένα εδάφιο του νόμου καμία εξαίρεση για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος! Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είναι αρμόδιο για την έκδοση των στρατιωτικών συντάξεων δίνει ξεκάθαρα την απάντηση, σύμφωνα με όσα είπαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη: Έτσι όπως είναι η διατύπωση τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ δεν μπορούν να εξαιρεθούν και εφόσον η αποχώρησή τους με έκδοση διαπιστωτικής πράξης είναι μετά την ισχύ του νόμου, θα έχουν και αυτοί μειώσεις στις συντάξεις.

Μόνον όσων η διαπιστωτική πράξη παραίτησης εκδόθηκε πριν την ισχύ του νόμου διασώζονται. Ως εκ τούτου οι προθεσμίες που λέει ο νόμος για τις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου δεν ισχύουν τόσο για όσους υποβάλλουν μετά τον νόμο αίτηση παραίτησης όσο και για εκείνους που υπέβαλαν αίτηση πριν τον νόμο, αλλά δεν πρόλαβαν να πάρουν στα χέρια τους το «χαρτί» της υπηρεσίας τους που να λέει ότι αποτάσσονται από το στράτευμα λόγω παραίτησης πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου που μειώνει ως και 40% τις νέες συντάξεις. Εκείνο που εξετάζεται πάντως, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.», είναι να αναδιατυπωθεί η διάταξη και να ισχύει η εξαίρεση μόνον για όσους παραιτήθηκαν πριν από τον νόμο, αλλά η τυπική έγκριση της αποστρατείας τους βγήκε μετά την ισχύ του νόμου.

(Ε.Τ. 13/05/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!


1 σχόλια:

  1. ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ? ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΙΣΓΩΓΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΟΠ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ-ΕΧΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙΣ ΑΣ ΗΠΕΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΠΑΡΜΠΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ