Αρχική » , , , » «Βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο 2014 των στελεχών ΕΔ-ΣΑ

«Βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο 2014 των στελεχών ΕΔ-ΣΑ


Η Ολομέλεια του ΣτΕ τους δικαίωσε και πάλι

Δικαιώθηκαν ακόμη μία φορά τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ με μια σειρά τεσσάρων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανοίγοντας έτσι μια νέα «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς πρέπει να καταβληθούν αναδρομικές αποδοχές  από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι σήμερα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016 αποφάσεις της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση (νέο μισθολόγιο του 2014) και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα, ενώ κρίθηκε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς όπου περικόπηκαν σε εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το  2014 είχε και πάλι δικαιώσει τους στρατιωτικούς-σώματα ασφαλείας κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.

Ακόμη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με αποφάσεις της που εξέδωσε το έτος 2014 (2192-2196/2014) έκρινε ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012.

Μάλιστα, με τις ίδιες θέσεις-απόψεις του ΣτΕ έχει ταχθεί και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προ το σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων των στρατιωτικών.

Μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ του 2014 ακολούθησε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.

Στη συνέχεια ακολούθησε η έκδοση της υπ΄ αριθμ. οικ2/88371/ΔΕΠ/17-11-2014 απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίο με την οποία αναπροσαρμόσθηκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα (κατά 50%) που προβλέπει ο νόμος 4307/2014.

Έτσι, προσέφυγαν εκ νέου οι Ενώσεις των ΕΔ-ΣΑ στο ΣτΕ κατά του νέου νομοθετικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας  ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους  είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας υποστήριζαν ότι το νέο μειωμένο νομοθετικό πλαίσιο  παραβιάζει τα άρθρα 20, 26 και 95 του Συντάγματος, που καθιερώνουν:

α) το δικαίωμα της παροχής έννομης προστασίας από τα δικαστήρια,

β) την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και

γ) την υποχρέωση του κράτους να συμμορφώνεται στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Σήμερα, η Ολομέλεια με εισηγήτρια την σύμβουλο  Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014  (άρθρο 86) όσο και η επίμαχη από 17.11.2014 υπουργική απόφαση που επανέφερε κατά 50% τις αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς είναι αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στα άρθρα 95, 45, 29 και 23 του Συντάγματος. Και είναι αντισυνταγματικές καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ακόμη ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 μισθολογικά  επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι όπως επιβεβαιώνεται  από την αιτιολογική έκθεση ο νόμος  4307/2014 «δεν αποτελεί μια αφηρημένη, αδέσμευτη ρύθμιση μισθολογίου, αλλά την αντίδραση του νομοθέτη στις αποφάσεις του ΣτΕ (σ.σ.: προηγουμένων ετών για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ)».

Πάντως, πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνουν μόνο όσους στρατιωτικούς-σώματα ασφαλείας προσέφυγαν σε αυτό. Μάλιστα, το ΣτΕ απέρριψε τις παρεμβάσεις 2.915 στελεχών ΕΔ-ΣΑ που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.

Στο ΣτΕ  έχουν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμονωμένοι στρατιωτικοί, κ.λπ.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση που ακυρώθηκε

Η υπ΄αριθμ. οικ 2/88371/ΔΕΠ/17.11.2014 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, μεταξύ των άλλων αναφέρει: 

Οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που απορρέουν από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4307/2014, για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως 30-6-2014, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εν ενεργεία και συνταξιούχους, θα καταβληθούν σε μηνιαίες δόσεις, ως εξής:

Α. 1. Για τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής των οποίων:

α. Οι δικαιούμενες συνολικές αναδρομικές διαφορές αποδοχών τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250,00 €), αυτές θα καταβληθούν σε μία δόση, την 27-1-2015.

β. Οι δικαιούμενες συνολικές αναδρομικές διαφορές αποδοχών υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250,00 €), αυτές θα καταβληθούν σταδιακά σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Η 1η δόση θα καταβληθεί την 27-1-2015, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται την εικοστή εβδόμη (27η) ημέρα εκάστου μηνός μέχρι και την 27-12-2017, οπότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση.

(protothema.gr)

7 σχόλια:

 1. Η αποφαση του ΣΤΕ εχει ήδη υλοποιειθει και τα χρηματα μπορει να μην τα πήραν οι Ενστολοι Στρατιωτικοι αλλα δοθηκαν και πηγαν για μισθους των 38.000 επαγγελματιων ΕΠΟΠ κλπ που εισηλθαν στις Εν Δυναμεις τα ετη 2009-2010 -2011-2012 - θυμιζεται οτι ο τ Πρωθυπουργός Σαμαρας ειχε πει αναγκαστηκαμε να κανουμε μεγαλες μειωσεις για να μην απολυσουμε κοσμο που η ΤΡΟΙΚΑ θεωρησε σκανδαλο τον τροπο εισαγωγη τους στο ΔΗΜΟΣΙΟ πρωτα σαν φανταροι και μετα απο χρονια εδωσαν εξετασεις γιαλαντζι στις οικιες μοναδες ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ με τα θεματα ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ που ηταν γελοια ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ-Η ΤΡΟΙΚΑ μιλησε για 7.000 απολυσεις ΕΠΟΠ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ οχι 7.000 συνταξιοδοτησεις και..βλεπουμε -ΚΑΝΟΥΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ...ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-Ο ΥΕΘΑ κ ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ 7000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΠΟΠ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΩΣ 28 ΕΤΩΝ ΕΝΩ ΣΕ ΣΤΡΑΤ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΩΣ 21-22 ΕΤΩΝ-ΑΠΛΑ Ο Δημοσιονομικός Aυτόματος κόφτης δαπανών είναι ΤΟ ΘΕΜΑ πού θα ενεργοποιείται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όταν η εκάστοτε Κυβέρνηση ξεπερνά τις ετήσιες δαπάνες προσληψεις .Ειχε ήδη ψηφιστεί απο όλη σχεδόν την αντιπολίτευση με το Ν4334/2015.ΕΝΩ Ο 4336/2015 ΓΙΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΑΣ 58 ΤΣΙΟΥ ΤΣΙΟΥ - Η σιγουράντζα της θεσούλας του Δημοσίου απο τους πάσης μορφής ΄΄τσέλιγκες΄΄στο μυαλό θα σταματήσει. Ο Aυτόματος Δημοσιονομικός κόφτης δαπανών είναι μιά προστασία των πολιτικών απο τους διευθαρμένους πολίτες που έμαθαν τόσα χρόνια στο πελατειακό κράτος .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ αυξάνονται οι θέσεις εξωτερικού και πρόσφατα στις ετήσιες κρίσεις αυξήθηκαν οι ανώτατοι !!! ενώ από το 2014 προβλέπονταν μείωση…….

   Διαγραφή
 2. Έρχεται ο αυτόματος ΄΄κόφτης΄΄ δαπανών του δημοσίου, ετών 2017-2018, περιλαμβάνει και μειώσεις μισθών, συντάξεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ τον επόμενο μήνα εμφανίζεται νέο ειδικό μισθολόγιο στις ΕΔ και εφαρμόζεται από 01 Ιουλίου 2016, εσείς ακόμη με το παλιό ασχολείστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε κατάλαβες τι γίνεται, καλύτερα να σιωπάς...

   Διαγραφή
 4. Ο Δημοσιονομικός Aυτόματος κόφτης δαπανών είναι ένας μηχανισμός πού θα ενεργοποιείται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όταν η εκάστοτε Κυβέρνηση ξεπερνά τις ετήσιες δαπάνες.Ειχε ήδη ψηφιστεί απο όλη σχεδόν την αντιπολίτευση με το Ν4334/2015.
  Θα τον ενεργοποιεί μια επιτροπή απο τρία μέλη οικονομολόγων και δικαστικού έτσι ώστε οποιαδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη γιά τη συνταγματικότητα των μέτρων να ξεπερνιέτε άμεσσα , ενώ θα ενημερώνει τη βουλή για τυχόν υπερβάσεις των δαπανών και θα λαμβάνει εντολές απευθείας απο την Τρόικα.
  Ο Δημοσιονομικός Aυτόματος κόφτης δαπανών θα ενεργοποιείτε χωρίς την έγκριση της βουλής .

  Πιο συγκεκριμένα σταματά το πελετειακό κράτος μεταξύ βουλευτών (εκπαιδευτών) και πολιτών (εκπαιδευομένων) με αμοιβαίο σκοπό τα ψηφαλάκια των εκλογών (διαφθορά)
  Κακά τα ψέματα οι πολίτες εν έτος 2016 ζούνε στον καιρό του 1950-1960-1990 κλπ όπου ο ΄΄τσέλιγκας΄΄στο μυαλό του χωριού καλούσε στο τηλέφωνο τον βουλευτή και του έλεγε :

  ΄΄Σήμερα γέννησε η γυναίκα μου και το παιδί μου το έτος 1968-1978-2008 κλπ θα γίνει 18 ετών κράτησε μια θεσούλα στο Δημόσιο ΄΄ και....εδώ είμαστε σάν οικογένεια να σε στηρίξουμε στις εκλογές (διαφθορά).Θα σφάξουμε και...αρνί .

  Οταν θα γίνοντε προσλήψεις που ξεπερνούν τις δαπάνες μισθών του εκάστοτε Υπουργείου θα ενεργοποιείται ο Aυτόματος Δημοσιονομικός κόφτης δαπανών και θα μειώνει τους μισθούς των εν ενεργεία Υπαλλήλων του Δημοσίου καί Ενστόλων,Στρατιωτικών.
  Το κόστος του Δημοσίου θα παραμένει σταθερό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το ΠΑΜΑΚ έκανε νέο γκαλοπ για τη Α Θεσσαλονικης. Δεν είναι αυταπάτη. Είναι κόλαφος. Στο 100%(Σεπτ15): Συρ κατω απο 20(απο 35.8% στη Α Θεσσαλ.) -ΝΔ31.5(25.2%)- ΧΑ 9.2(7.3)- ΚΚ=7.5(5.3%)- Ε.Κ6.8 (6.8%)- Δ.Σ 5.5 (4.3%)- ΛΑΕ +ΖΩΗ=4(3%), Ποταμ και Ανελ από 2%, Λαος 1%, άλλο κομμα 3.5%.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ