Αρχική » , , , , » Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στις εκδηλώσεις υπό τον τίτλο ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν στο Ιστίμπεη και στο Ρούπελ, το διήμερο 14-15 Μαΐου, από το Δήμο Σιντικής, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε στο Ιστίμπεη αναπαράσταση της Μάχης των Οχυρών αλλά και της απόδοσης τιμών από τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής στους Έλληνες μαχητές για την ανδρεία και τον ηρωισμό που επέδειξαν.

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:


Αναπαράσταση της μάχης στο Οχυρό Ιστίμπεη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Οχυρού Ιστίμπεη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα (συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή), στο όρος Μπέλλες του Δήμου Σιντικής Σερρών. 75 χρόνια μετά τις ιστορικές μάχες των οχυρών Μεταξά, όπου η ηρωική αντίσταση του Ελληνικού στρατού ανέκαμψε την χιτλερική επέλαση, αναβίωσε η μάχη του Οχυρού Ιστίμπεη.


Κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης παρατάχθηκαν σε θέσεις μάχης ο Ελληνικός και ο Γερμανικός στρατός. Η αναλογία της δύναμης των στρατευμάτων ήταν 30 προς 1 υπέρ των Γερμανών. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε από νωρίς παρακολουθούσε σιωπηλά ενώ η συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη τη στιγμή της παράδοσης του Οχυρού στον κατακτητή. Στη μνήμη όλων μένουν χαραγμένα τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως το παράδειγμα των ηρώων του 1940 πρέπει να μας ακολουθεί και υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει το αίτημα των τοπικών αρχών ώστε να γίνουν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θεσμός. Το παρών έδωσαν και οι βουλευτές του Ν.Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Δήμαρχος Σιντικής, η στρατιωτική ηγεσία και πλήθος κόσμου από το Ν.Σερρών και τους όμορους νομούς.


Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία της Ελλάδας και του εξωτερικού κατέγραψαν την ιστορική αναπαράσταση, ενώ αύριο στις 11.30 το πρωί η δράση μεταφέρεται στο Οχυρό Ρούπελ, όπου θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης.


Αναβίωση της μάχης στο Οχυρό Ρούπελ


Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, περίπου 3.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας από διάφορα σημεία του νομού, αλλά και από γειτονικές πόλεις και κράτη, σχολεία και σύλλογοι με εκδρομικά λεωφορεία καθώς και φορείς της κυβέρνησης και του τόπου, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί το Οχυρό Ρούπελ, προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της μάχης και να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι Βουλευτές Σερρών Μιχάλης Τζελέπης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης. Συγκινημένος ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης κατά την έναρξη της εκδήλωσης, επανέλαβε για μια ακόμη φορά το αίτημα για θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων και ευχαρίστησε για την στήριξη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.


(mod.mil.gr - serrespress.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ