Αρχική » , , , , » Εκδηλώσεις στο Δελβινάκι για την Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (ΦΩΤΟ)

Εκδηλώσεις στο Δελβινάκι για την Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (ΦΩΤΟ)


Με την ευκαιρία των εκατόν δύο (102) χρόνων, από τον ηρωικό αγώνα των Βορειοηπειρωτών, για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914) και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914),

το Παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)/Ν. Τρικάλων πραγματοποίησε την Κυριακή 15 Μαΐου ημερήσια Προσκυνηματική εκδρομή, στο ηρωικό Δελβινάκι, όπου έγιναν οι καθιερωμένες από τον Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, εκδηλώσεις και συνεχίζονται από τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα. Έτσι, το πρωί σε πλήθος κόσμου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο των πρωτεργατών και των γενναίων Αγωνιστών της Αυτονομίας.

Στη συνέχεια, τρισάγιο στον τάφο του Δρυινουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και κατάθεση στεφάνου και επίκαιρη ομιλία από τον Μητροπολίτη κ. ΑΝΔΡΕΑ. Μετά την ομιλία έγινε η ειρηνική πορεία όλων των προσκυνητών (Σ.Φ.Ε.Β.Α., ΠΑ.ΣΥ.Β.Α., Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών) μέχρι το Μνημείο των Πεσόντων της κωμοπόλεως. Εκεί έγινε σύντομο Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη και στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε διά βοής το ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

«1) Ζητάμε από την Αλβανία να σταματήσει την ανθελληνική στάση της απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, πότε γκρεμίζοντας ιερούς Ναούς, πότε αρπάζοντας αυθαίρετα τις περιουσίες των Ελλήνων, και πότε διαγράφοντας ετσιθελικά από τους εκλογικούς καταλόγους όσους Βορειοηπειρώτες ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους. Αυτό το εξωφρενικό μέτρο αποβλέπει στο να χάσουν οι Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Πατρίδα τους!
2) Ζητάμε να σταματήσει η Αλβανία να υποδαυλίζει τις ορέξεις των «Τσάμηδων» για ανύπαρκτες αποζημιώσεις και για περιουσίες στην Ελλάδα.
3) Ζητάμε από τους Βορειοηπειρώτες να είναι μονοιασμένοι μεταξύ τους. Η ισχύς εν τη ενώσει, αφού μάλιστα μπροστά μας έχουμε σκληρό αγώνα.
4) Ζητάμε, ακόμη από την «ΟΜΟΝΟΙΑ» να ασχοληθεί με το ζήτημα όσων πρόδιδαν τους συμπατριώτες τους, κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, και παραμένουν αμετανόητοι.
5) Ζητάμε από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση της Ελληνικής μας Πατρίδος να ενδιαφερθεί, επί τέλους, και για την Βόρειο Ήπειρο, για να μη προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες μια ακόμη «χαμένη Πατρίδα». Όχι ενδιαφέρον μόνο για τα οικονομικά, αλλά και για τα εθνικά ζητήματα, για να καταξιώσουμε έτσι την κληρονομιά των ενδόξων προγόνων μας.
Τέλος,
6) Παρακολουθούμε με συγκίνηση το δράμα των προσφύγων, που βρίσκονται στην Χώρα μας. Και ζητάμε από την Ευρώπη και την Αμερική να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους και να επιδοθούν στα ειρηνικά τους έργα».

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων το Παράρτημα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α) επισκέφθηκε το σπίτι (μουσείο) του Αγίου ΠΑΙΣΙΟΥ στη Κόνιτσα, όπου ο Άγιος έζησε από το 1926 μέχρι το 1949 και κατόπιν ακολούθησε τον μοναχικό βίο.

Η Προσκυνηματική εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, η κτίση της οποίας χρονολογείται από το 670 μ.χ., όπου βρίσκεται ο τάφος του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ.

Το Παράρτημά μας (ΕΑΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ) ήταν παρών στην παραπάνω προσκυνηματική εκδρομή, με την συμμετοχή του Προέδου, του Αντιπροέδρου & πολλών μελών μας.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΒΑ Τρικάλων & μέλος μας Κο Ζιώζια Βασίλειο για την άψογη οργάνωση της παραπάνω προσκυνηματικής εκδρομής.

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:


(eaastrikalon.blogspot.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ