Αρχική » , , , , » Οι αμοιβές των πιλότων μας και του κάθε ... Καρανίκα

Οι αμοιβές των πιλότων μας και του κάθε ... Καρανίκα


Με πόσα χρήματα αμείβονται οι περίπου 1.400 ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και ποιος είναι ο μισθός των περίπου 2.000 μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων στα υπουργεία

Εικοστή πέμπτη Μαρτίου. Ημέρα εθνικής εορτής. Πολλοί αναγνώστες με μηνύματα ή με τα τηλεφωνήματά τους σχολιάζουν τις μισθολογικές «συγκλίσεις» μεταξύ των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο συγκριτικά με τις αποδοχές των κομματικών συμβούλων ή των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία, οι οποίοι έχουν ένα πολύ πιο χαλαρό καθεστώς εργασίας.

Πόσα χρήματα εισπράττει αλήθεια ένας ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας; Ο ανθυποσμηναγός έχει μισθό περίπου 1.100 ευρώ το μήνα. Επιπλέον κάθε εξάμηνο εισπράττει πτητικό επίδομα από 4.000-7.000 ευρώ αναλόγως των ωρών πτήσεων οι οποίες μηνιαίως δεν είναι ποτέ λιγότερες από 30. Μέσες-άκρες δηλαδή ο μηνιαίος μισθός του δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.

Ο βασικός μισθός ενός ιπτάμενου με 14 χρόνια υπηρεσίας ανέρχεται περίπου στα 1.350 ευρώ, ποσό στο οποίο αθροίζεται το πτητικό επίδομα, αναλόγως των ωρών πτήσεων.Και τώρα οι αποδοχές των 2.000 μετακλητών υπαλλήλων

Το παράξενο είναι ότι τα ίδια χρήματα -αν όχι περισσότερα- με αυτά που λαμβάνει ως αμοιβή ένας ιπτάμενος αξιωματικός, εισπράττει από τα κρατικά ταμεία ένας μετακλητός υπάλληλος ή ένας ειδικός σύμβουλος που στις πλείστες όσες περιπτώσεις είχε σαν μεγαλύτερο προσόν την προϋπηρεσία στα κομματικά γραφεία.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνεργάτες των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.918 ευρώ, ΤΕ 1.807 ευρώ).
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.800 ευρώ, ΤΕ 1.697 ευρώ).
Οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης στο Μ.Κ. 11 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.682 ευρώ, ΤΕ 1.587 ευρώ).
Οι λοιποί κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας στην οποία ανήκουν (ΔΕ 1.578 ευρώ).
Οι διευθυντές των Πολιτικών Γραφείων των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (στο υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ.

Για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος σ’ αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών!

Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς! Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.
Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, όπου για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος χρειάζεται 26 χρόνια προϋπηρεσίας και όπου αντιστοιχεί βασικός μισθός 1.800 ευρώ για τους ΠΕ και 1.697 ευρώ για τους ΤΕ.

Επίσης, οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή, ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και επίδομα θέσης ευθύνης 600 ευρώ!  Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους φθάνει δηλαδή στο ποσό των 2.460 ευρώ!

Εκτός από τους περίπου 2.000 μετακλητούς υπαλλήλους, η κυβέρνηση διορίζει «εν λευκώ» με τα ίδια κριτήρια και τουλάχιστον 2.900 μέλη και προέδρους διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς του δημοσίου (στο apografi.gov.gr καταγράφονται ήδη 2.889 μέλη ΔΣ σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).

Συνολικά, τα 4.900 στελέχη (μετακλητοί και πρόεδροι συμβουλίων κλπ) μπαίνουν «σφήνα» ανάμεσα στο Δημόσιο και στην πολιτική εξουσία, υπολογίζεται ότι απολαμβάνουν περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ή σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο Συγκεκριμένα οι 2.000 μετακλητοί με μέσο μισθό κοντά στα 1.700 ευρώ (από 1.500-2.000 ευρώ μηνιαίως για τους δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) κοστίζουν στο δημόσιο 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το ποσό αγγίζει τα 50 εκατομμύρια αν προστεθούν και οι άλλες αμοιβές (επιδόματα θέσης, οικογενειακά επιδόματα, μισθός για τυχόν παράλληλη απασχόληση στο δημόσιο κλπ) που κατά περίπτωση λαμβάνουν αυτοί, χωρίς να υπολογίζονται καν οι συνεργάτες τους οποίους επιλέγουν όσοι υπουργοί είναι και βουλευτές.

Οι αμοιβές των άλλων 3.000 προέδρων και μελών ΔΣ των κρατικών φορέων, δεν εξαρτώνται από το μισθολόγιο αλλά καθορίζονται με αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργών. Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, οι αμοιβές τους (κατ’αποκοπήν, ανά συνεδρίαση κλπ) με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζονται στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα. Προκύπτει δηλαδή δαπάνη της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ περίπου. Συνολικά, η δαπάνη για διορισμένους ως μετακλητοί ή μέλη σε κρατικούς φορείς  υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, όσο και η περικοπή που δέχτηκε να κάνει η κυβέρνηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (105 εκατ. ευρώ για το 2015-2016). Και όλα αυτά, όταν στο ελληνικό δημόσιο υπηρετούν πάνω από 30.000 υπάλληλοι που διαθέτουν ήδη διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι στο παρελθόν συνέβαινε κάτι διαφορετικό με τους ανθρώπους που θεωρούνται πολιτικά ρουσφέτια μιας κυβέρνησης. Στην σημερινή κατάσταση ωστόσο, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο ο κάθε μετακλητός υπάλληλος που πίνει... φραπέ στο γραφείο του και ο κομματικός στρατός συνολικά, αφ' ενός να υπερβαίνει αριθμητικά τον πραγματικά αξιόμαχο στρατό που καθημερινώς φυλάττει Θερμοπύλες και αφετέρου να αμείβεται με τα ίδια -αν όχι με περισσότερα- χρήματα με αυτά που αποζημιώνεται ένας ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας...

(protothema.gr - orgi.gr)

4 σχόλια:

 1. 1350 χωρίς τα επιδόματα (χρόνοεπίδομα, εξομάλυνσης,εοβ, ειδικών συνθηκών, ετοιμοτητας,)τα πτητικά εξαιρούνται της φορολογίας.4000 έως 7000 το εξάμηνο άρα 8000 έως 14000 το χρόνο για τους χαμηλούς σε βαθμό αξιωματικούς.όπως επίσης και παροχή σπιτιών για τις οικογενειες τους με ελάχιστο κοστος (ρεύμα νερό πετρέλαιο ) Να λέμε και του στραβού το δικιο.και όταν αποφάσισαν να τους κόψουν λεφτά, λευκή απεργία,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η καριέρα είναι χολέρα, χα χα χα χα χα, γράψε και τις υπερωρίες που πέρνουν κάθε μήνα στα υπουργεία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ 2000 ΜΙΣΘΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ?ΓΙΑ ΚΟΥΛΑΡΕΤΕ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΙΕΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΞ/ΚΟΣ, ΜΕ 2 ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΟΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ 1100 ΕΥΡΩ,ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΩ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟ.ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ?ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ?ΟΥΤΕ 1200 ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΩ .Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΝΟΥΝ
  ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΠΟ
  ΔΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΟΥ
  ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΥΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟ
  ΓΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ.ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΛΟ
  ΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ
  ΑΣΚΗΣΕΙ Ο ΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΑΘΕ ΔΗ
  ΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΟΣ ΕΚΦΕΡΕΙ
  ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ
  ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ GOLDEN BOYS
  ΠΟΥ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
  ΚΑΙ ΑΝ ΩΦΕΛΕΙΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠ'ΑΥΤΟ 'Η ΚΥΡΙΩΣ
  ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ;ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ
  ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΓΝΩΜΕΣ ΟΜΟΙΕΣ ΜΕ
  ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΘΡΟΛΥΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗ
  ΜΑΤΟΣ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ "ΣΟ
  ΦΟΥΣ"ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΡΓΟ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ
  ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΟΥΓ
  ΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ