Αρχική » , , , , , , » Μειώσεις πάνω από 30% στις νέες συντάξεις. Οι Στρατιωτικοί σε καθεστώς «τύπου ΙΚΑ» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μειώσεις πάνω από 30% στις νέες συντάξεις. Οι Στρατιωτικοί σε καθεστώς «τύπου ΙΚΑ» (ΠΙΝΑΚΕΣ)


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ

Μειώσεις πάνω από 30% θα έχουν στις κύριες συντάξεις όσοι αποχωρήσουν μετά την ψήφιση των μέτρων. Στον πίνακα που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος φαίνεται ότι η πλειονότητα των ασφαλισμένων βγαίνει με συντάξεις που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 750 ευρώ μέχρι τα 35 έτη, ενώ για να φτάσει ένας εργαζόμενος με σύνταξη λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ θα πρέπει να δουλεύει κοντά 40 χρόνια και ο μέσος όρος αποδοχών κατά το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου να είναι πάνω από 1.600 ευρώ!


Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι που δεν έχουν 20 χρόνια εισφορών καταλήγουν να παίρνουν λιγότερα σε σύγκριση με τους ήδη συνταξιούχους που έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Παράδειγμα

Ασφαλισμένος με μισθός 600 € και 15 έτη παίρνει 486,84 ευρώ σήμερα, ενώ με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα παίρνει 414,90 ευρώ και μετά την εισφορά ασθένειας 390 ευρώ!

Ασφαλισμένος με μισθό 800 ευρώ και 18 έτη παίρνει σήμερα 486,84 ευρώ από το ΙΚΑ. ενώ με το νέο νόμο θα πάρει 452 ευρώ. Για να φτάσει κάπως το 486, θα πρέπει να έχει 20 έτη, οπότε θα πάρει 480 ευρώ σύνταξη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επανυπολογισμό των σημερινών κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ως βάση επανυπολογισμού θα ληφθούν όμως για τις σημερινές συντάξεις οι αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν αποχώρησαν από την εργασία, δηλαδή οι εκάστοτε συντάξιμες αποδοχές είτε της τελευταίας πενταετίας είτε και του τελευταίου μισθού.

Οι διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ παλιάς και νέας -μετά τον επανυπολογισμό σύνταξης- θα αποτελούν ξεχωριστή παροχή, η οποία διατηρείται ως το τέλος του 2017 και αρχίζει να μειώνεται από το 2018. Η λεγόμενη προσωπική διαφορά για τις παλιές συντάξεις βρίσκει αντίθετη την τρόικα, καθώς ζητά ο επανυπολογισμός να γίνει άμεσα ώστε η προσωπική διαφορά να καταργηθεί έστω και σταδιακά, αλλά αρχής γενομένης από φέτος.

Το γεγονός όμως και μόνο ότι ένα τμήμα από τις σημερινές συντάξεις «αποκόβεται» από το συνολικό ποσό δημιουργεί τις συνθήκες μείωσης έως και πλήρους κατάργησης, είτε άμεσης είτε σταδιακής ανάλογα με τις αντοχές των Ταμείων. Άλλωστε, στο νόμο υπάρχει ρητή αναφορά για αυτόματη μείωση όλων των συντάξεων και των σημερινών, με ειδικό νόμο, αν από το 2017 φανεί ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις ως το 2060 αυξάνονται πέραν του 2,5% του ΑΕΠ (σ.σ: όπως έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος βάσει του προσχεδίου που διέρρευσε).

Τα Ταμεία κύριας σύνταξης ενοποιούνται (όλα) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με διακριτή ωστόσο αυτοτέλεια για μικρό μεταβατικό διάστημα, ως το τέλος του 2016 και μόνο για το Δημόσιο. Γι’ αυτό και όσοι προλαβαίνουν να φύγουν ως το τέλος του 2016 θα πάρουν μεν σύνταξη με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά θα έχουν όλα τα ειδικά επιδόματα και τις προσαυξήσεις που ισχύουν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Από 1ης/1/2017 το Δημόσιο γίνεται... ΙΚΑ σε όλα και στις συντάξεις.

Ακόμη και οι στρατιωτικοί (από τους υπαξιωματικούς μέχρι τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και τους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων) θα έχουν καθεστώς «τύπου ΙΚΑ», δηλαδή σύνταξη βάσει μισθού όλου του εργάσιμου βίου, χωρίς ειδικά επιδόματα! Το ίδιο και οι λειτουργοί (δικαστικοί, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ, διπλωμάτες κ.ά.). Ειδικά δε για τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, η ένταξη του Δημοσίου σε καθεστώς ΙΚΑ σημαίνει και κατάργηση του υπολογισμού σύνταξης με τον επόμενο ή τους επόμενους δύο βαθμούς από αυτούς που αποστρατεύονται!

Κούρεμα έως 35% στα εφάπαξ και έως 47% στα μερίσματα

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 80%

ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις προσωρινές συντάξεις. Στα 384 ευρώ το ελάχιστο ποσό, από 436 ευρώ σήμερα, ενώ η ανώτατη προσωρινή σύνταξη δεν θα ξεπερνά το διπλάσιο της εθνικής, δηλαδή τα 768 ευρώ.

Αυξήσεις εισφορών για δημοσίους υπαλλήλους από 1ης/1/2017 που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πλέον θα πληρώνουν εισφορά κύριας σύνταξης 6,67% (όπως και τώρα), αλλά επί του συνόλου των αποδοχών τους και μέχρι του ύψους των 5.860 ευρώ.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Ιούνιο του 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κούρεμα στο εφάπαξ ως 35% ανάλογα με το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι. Όσοι πληρώνουν εισφορά 4% θα παίρνουν το 60% του μισθού της τελευταίας πενταετίας επί τα έτη ασφάλισης.

Μειώσεις στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου ως και 47% και κατά μέσο όρο 34% ανάλογα με το έτος αποχώρησης (2005, 2008, 2011). Κατάργηση των νέων συντάξεων χηρείας για όσους/ες είναι κάτω των 52 ή των 55 ετών. Στο εξής η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται στα 52 αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικο παιδί, διαφορετικά στα 55. Ψαλίδι σε όλες τις νέες συντάξεις αναπηρίας με ποσοστό κάτω του 80%. Στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Από 1ης/7/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού.


Εξαιρούνται οι βουλευτές

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ εξαιρούνται παντελώς από το νέο νόμο!!! Το Δημόσιο τους εξαίρεσε από την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο όπου θα ανήκουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Ούτε την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πάρουν ούτε τη σύνταξη με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

(Ε.Τ. 20/04/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

11 σχόλια:

 1. όλα τα χρόνια οι στρατιωτικοί ασχολούνταν με τα επιδόματα, τώρα θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ όταν θα βγαίνουν στη σύνταξη με το νέο ασφαλιστικό διότι θα λαμβάνεται ο μέσος όρος των βασικών μισθών από το 2002 και μετέπειτα και όχι τα επιδόματα, έτσι αντι να ζητούν την κατάργηση όλων των επιδομάτων και την ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό αυτοί ακόμη και σήμερα προτείνουν να λάβουν νέα επιδόματα !!! στις προτάσεις που κάνουν για τα νέα ειδικά μισθολόγια που θα ισχύσουν από το καλοκαίρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι παλαιές συντάξεις θα επαναυπολογιστούν στο τέλος του 2018 με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού και η τυχόν διαφορά που θα προκείψει θα δοθεί ως «προσωπική διαφορά» ώστε ο συνταξιούχος να συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξη που είχε πριν τον νέο τρόπο υπολογισμού. Οι νέοι συνταξιούχοι από το 2016 και μετέπειτα από 01/01/2017 θα λαμβάνουν ετήσια αύξηση με τον τρόπο υπολογισμού που καθορίζεται εντός του σχεδίου του ασφαλιστικού ώστε μετά από ορισμένα χρόνια να φτάσουν στα ποσά τους παλαιούς συνταξιούχους. Τώρα σε πόσα χρόνια θα επέλθει εξίσωση των νέων συντάξεων και των παλαιών συντάξεων, κανείς δεν γνωρίζει αλλά υπολογίστε μια δεκαετία να είσθε μέσα. Μετά όλοι οι συνταξιούχοι μαζί αγκαλιασμένοι θα παίρνουν την ετήσια αύξηση, εάν θα δίνεται, όπως καθορίζεται στο νέο ασφαλιστικό ΄΄κόλαφος΄΄.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ; Όλα τα χρόνια οι πολιτικοί λέγανε, δεν αυξάνουμε τους βασικούς μισθούς των στρατιωτικών αλλά δίνουμε επιδόματα διότι θα αυξηθούν οι συντάξεις, τώρα ο κύριος Κατρούγκαλος τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι και θα υπολογίζει όλες τις συντάξεις βάσει βασικών μισθών για όλους, χωρίς διακρίσεις. Οι άλλοι εργαζόμενοι κύριε Κατρούγκαλε παίρνουν βασικό μισθό και 1 ή 2 επιδόματα μόνο, εμείς ως στρατιωτικοί παίρνουμε βασικό μισθό και 4 ή 5 επιδόματα όλοι το ίδιο είμαστε ; αυτή είναι η ισονομία μας δουλεύεται τώρα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αυτό δεν το βλέπει, οι Στρατηγοί, οι ενώσεις, πόσο θα έπρεπε να είναι οι βασικοί μισθοί των στρατιωτικών εάν ελάμβαναν μόνο 1 ή 2 επιδόματα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με την αναφερόμενη ρύθμιση επανέρχεται στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα, για την παραμονή στο στράτευμα έως και το 58ο έτος της ηλικίας των στελεχών, που θα επιφέρει και ανάλογες τροποποιήσεις των νόμων περί ιεραρχίας δηλαδή εφαρμογή του αναθεωρημένου Ν3883/2010 διατηρητέος υπό προαγωγή με ετήσιο κέρδος για τα ταμεία 88 εκατ ευρώ σύμφωνα με τα επιτελεία.
  Σαν αποτέλεσμα της μη εφαρμογής έχουμε :
  Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό: Τα βάρη που θα σηκώσουν οι στρατιωτικοί 18.04.2016
  http://www.onalert.gr/stories/asfalistiko-syntaksiodotiko-ta-varh-pou-tha-shkwnoun-oi-stratiwtikoi/49235
  Σχέδιο για μείωση οικονομικών προαγωγών και συντάξεων στις Ένοπλες Δυνάμεις4/5/16
  http://www.bloko.gr/2016/04/blog-post_656.html
  Ιστορικό :
  Οι "πατέρες" της τροπολογίας για τα 58! Πως "καλλιεργήθηκε" η ιδέα από το 2010 16.08.2015
  http://www.onalert.gr/stories/ti-exei-pei-gia-to-syntadioxotiko-ton-stratiotikon-o-kammenos/44265
  ΓΕΕΘΑ: «Όχι» σε αποστράτευση πριν από τα 53, οικειοθελώς στα 58
  http://newpost.gr/post/401918/geetha-oxi-se-apostrateysh-prin-apo-ta-53-oikeiothelws-sta-58
  Στο Δημόσιο τομέα ισχύει : Επιπλέον πέντε χρόνια εργασίας γιά όσους τό ζητήσουν
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=34291&subid=2&pubid=113906441
  Διευρύνεται χρονικά η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ακόμα και πέντε χρόνια αργότερα υπάλληλοι στο Δημόσιο οι οποίοι μέ αίτησή τους θά ζητήσουν την παραμονή τους στην υπηρεσία μέχρι τή συμπλήρωση τού 67 έτους.
  Βήμα: Αναθεωρημένος Νόμος 3883/2010 Iεραρχία –Προαγωγές Διατηρητέος υπό Προαγωγή ετήσιο κέρδος 88 εκατ ευρώ.


  http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES.pdf (ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ)
  Με την εφαρμογή της αλλαγής του Νόμου 3883/2010 με τον Αναθεωρημένο Νόμο 3883/2010 Διατηρητέος υπό προαγωγή σταματά το παράλογο φαινόμενο των μισθολογικών προαγωγών με κέρδος 88 εκατ ευρώ ετησίως .
  Παύει το παράλογο φαινόμενο ο Αρχιλοχίας να πληρώνεται μισθό Ανθυπολοχαγού, ο Υπολοχαγός να πληρώνεται μισθό Ταγματάρχη κλπ.
  Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στο Μνημόνιο! Δείτε το απόσπασμα
  http://www.enstoloi.gr/2013/02/blog-post_14.html
  Απαιτηση Τροικας για αμεσση συνταξιοδοτηση στελεχων ΕΔ στα 58.
  http://www.onalert.gr/stories/kamia-apostrateia-prin-apo-ti-symplirosi-58-eton/43049
  Στον αέρα τα 5 πλασματικά χρόνια,αποστρατείες από 58 και άνω ακόμη και για... τους "παλιούς"! 13-6-15
  http://www.onalert.gr/stories/kamia-apostrateia-prin-apo-ti-symplirosi-58-eton/43049
  Καμμένος (ΒΙΝΤΕΟ) Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015.
  http://kranosgr.blogspot.gr/2015/03/blog-post_782.html
  http://www.onalert.gr/stories/kammenos-epivevaionei-kaneis-den-tha-feygei-apo-tis-ed-prin-apo-ta-58/43243

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι ενδεικτικό ότι, ένα συντάξιμο έτος μετά τα 36 έτη ασφάλισης, έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τα πρώτα έτη εργασίας, δηλαδή κάθε συντάξιμο έτος μετά τα 36 μετράει όσο 2 συντάξιμα έτη πριν τα 21 χρόνια υπηρεσίας.
  Όμως στο Δημόσιο ίσχυε μέχρι πρόσφατα όριο 35 ετών ασφάλισης, ενώ και οι στρατιωτικοί υποχρεώνονταν σε αποστρατεία μετά τα 35 έτη !!! Άρα όλοι οι πρώην Δ.Υ. και οι πρώην στρατιωτικοί τιμωρούνται από τον κύριο Κατρούγκαλο με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης !!! επειδή συνταξιοδοτήθηκαν κάποτε με 35 (αντί για 40) έτη υπηρεσίας !!! τρελά πράγματα, ακόμη και σήμερα πρόσφατα τον Μάρτιο που μας πέρασε στις τακτικές κρίσεις αποστρατεύθηκαν αξιωματικοί και 32 ή 33 ή 34 ή 35 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας και θα συνταδιοδοτηθούν το καλοκαίρι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα του κυρίου Κατρούγκαλου όλου θα τους λέει κακός σας διώξανε οι άλλοι θα έπρεπε να εργασθείτε 40 χρόνια !!! τρελοκομείο σκέτο !!! μπάχαλο, το κάθε υπουργείο και ο κάθε υπουργός ότι γουστάρει κάνει..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μέχρι το 2060 μην περιμένετε να πάρετε σεντς αύξηση στη σύνταξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΡΕ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΕΙΣΑΙ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΡΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΣΧΥΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060. ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ, ΕΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ; ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΕΞΩ ΤΟΝ Κ@Λ@ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι γκουέλες που είναι των ανεξάρτητων να μας κάνουν βαθιά ανάλυση του νέου ασφαλιστικού, χα χα χα χα χα χα χα, τα τελευταία 3 χρόνια κάτι πολιτευτές της πλάκας μας είχαν ζαλίσει με τις αναλύσεις τους, τώρα εξαφανίστηκαν 2 μνημόνια σε 8 μήνες θα υπογράψουν αυτοί που δεν υπέγραφαν τίποτα, χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Νέο ασφαλιστικό ν/σ Κατρούγκαλου, όσοι παρέμειναν στο στράτευμα εγκλωβίστηκαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ