Αρχική » , , , » ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕ Ο ΑΠΕΛΘΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ κ. ΚΩΝ. ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΕΑΑΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕ Ο ΑΠΕΛΘΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ κ. ΚΩΝ. ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΕΑΑΑ


Του Επισμηναγού (Ι) ε.α. Γεωρ. Β. Κασσαβέτη

Με τη μεγαλειώδη φιέστα της 15ης Ιανουαρίου 2016, στην επιβλητική αίθουσα τελετών της Λέσχης Ενόπλων Δυνάμεων, έκλεισε τον σύντομο μεν, πλην θορυβώδη κι ανεπιτυχή κύκλο του στην προεδρία της ΕΑΑΑ ο κ. Κων. Ιατρίδης. Στη σχοινοτενή ομιλία του, η οποία θύμιζε το μανιφέστο της παραλαβής του, ακούσαμε τους διθυράμβους των αμέτρητων... επιτυχιών του. Αναλυτικότερα.

Ότι η ΕΑΑΑ απέκτησε φωνή που επί χρόνια δεν είχε, ότι ο ίδιος έδωσε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, προσέφυγε στο ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων, μείωσε το κόστος της σταθερής τηλεφωνίας και της έκδοσης της εφημερίδος, άλλαξε τον τρόπο έκδοσης των ταυτοτήτων των μελών, αναβάθμισε την εφημερίδα, δημιούργησε Γραφείο Τύπου στην η Ένωση, εισηγήθηκε την εκπροσώπηση της ΕΑΑΑ στα Δ.Σ. του ΑΟΟΑ και του ΜΤΑ, διαμαρτυρήθηκε στους πολιτικούς προϊσταμένους για το χαρακτηρισμό των στελεχών των Ε.Δ. ως «ενστόλων», οργάνωσε ημερίδα για την υγειονομική περίθαλψη, δημιούργησε Γραφείο Νομικού Συμβούλου και προσέλαβε τον έμπειρο «επίτιμο πρόεδρο του Αναθεωρητικού στρατηγό Θ. Καρανίσα», προώθησε την αναθεώρηση της ΚΥΑ περί εκλογών της ΕΑΑΑ. κ.α. Όσο για το πολυσυζητημένο «Σχέδιο Δράσης» του; Ακροθιγώς ανέφερε ότι «πολλά από τα αναφερόμενα τα υλοποιήσαμε και σε πολλά θέσαμε το πρώτο λιθαράκι και ευρίσκονται σε εξέλιξη». Ποιά είναι αυτά, απέφυγε να τα αναφέρει.

Ακούοντας κανείς όλα τα παραπάνω «επιτεύγματα», ευλόγως διερωτάται. Δικαιολογούν όλες αυτές τις ακατάσχετες καυχησιολογίες, τις επινίκιες τελετές, τους χορούς και τα πανηγύρια; Ενδεχομένως αν στα πεπραγμένα του κ. Ιατρίδη δεν υπήρχαν, όσα εκείνος παρέλειψε αιδημόνως να αναφέρει, ίσως θα είχε μια μικρή δικαιολογία να πανηγυρίζει. Ατυχώς για τον ίδιο, όσα παρέλειψε καθιστούν τη θητεία του, τη χειρότερη στην 70χρονη ιστορία της ΕΑΑΑ. Συγκεκριμένα:

α. Στην προσπάθειά του να επιβάλλει την ενός ανδρός αρχή, στο πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2013, άλλαξε τρείς(3) !!! Δ/ντες Συμβούλους και δύο (2) Γραμματείς του Δ.Σ. Γράφοντας μάλιστα στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη ρητή διάταξη του άρθρου 13 παρ.1 του νόμου 2690/99 (Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας), η οποία ορίζει ότι «Ο ορισμός του ιδίου προσώπου με περισσότερες από μια ιδιότητες δεν επιτρέπεται», επέβαλε την εκλογή του Αντιπροέδρου κ. Κων/νου Δελλή και στη θέση του Δ/ντος Συμβούλου. Χρειάστηκε     δε η παρέμβαση του ΓΕΑ για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

β. Ποινικοποίησε την ενωσιακή δραστηριότητα, υποβάλλοντας μηνύσεις εναντίον συνεργατών του στο Δ.Σ., για θέματα συνήθους τριβής, που ενυπάρχουν σε όλα ανεξαιρέτως τα συλλογικά όργανα.

γ. Κατήγγειλε κατ’ επανάληψη στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες συνεργατών του, ως δήθεν σκοπούσες στην παρακώληση των συνεδριάσεων (άρθρο 197 του Ποινικού Κώδικα), με αποτέλεσμα τη σύλληψη και τη μετακομιδή τους στο Αστ. Τμήμα, ως κοινών κακοποιών, διασύροντας τους ίδιους, την Ένωση και την Πολεμική Αεροπορία γενικότερα.

δ. Θεωρώντας τα μέλη του Δ.Σ. υποτακτικούς του, τα καλούσε σε απολογία, ή τα επέπληττε με έγγραφες συστάσεις για ασήμαντα θέματα, εν γνώσει του ότι το Δ.Σ της Ενώσεως στελεχώνουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με οικογενειακά ή προβλήματα υγείας, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική και όχι έμμισθη εργασία, μη υποκείμενη στους στρατιωτικούς κανονισμούς και τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.

ε. Παραβίαζε συστηματικά και εσκεμμένα τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του νόμου 2690/99, αρνούμενος τη χορήγηση υπηρεσιακών εγγράφων στα ίδια τα μέλη του Δ.Σ., εξαναγκάζοντάς τα να προσφεύγουν στον Εισαγγελέα Ακροάσεων, για τη χορήγησή τους.

στ. Δείγμα του αχαλίνωτου αυταρχισμού του αποτελεί και η καρατόμηση (αντικατάσταση) του Προέδρου και δύο μελών του Δ.Σ. του Παραρτήματος Μαγνησίας, προ της λήξεως της θητείας τους, διότι «δεν ήσαν συνεργάσιμοι μαζί του», περιφρονώντας τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν.Δ. 1171/72, η οποία ρητώς ορίζει ότι « Τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων ορίζονται για μια τριετία».

ζ. Ισχυρίστηκε με στόμφο, στην ομιλία του της 15.1.2016 ο κ. Ιατρίδης, ότι δημιούργησε Γραφείο Νομικού Συμβούλου στην Ένωση και προσέλαβε Νομικό Σύμβουλο. Παρέλειψε όμως να μας πει ότι η πρόσληψη ήταν παράνομη, διότι αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 4 του Π.Δ. 163/1980, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού από την ΕΑΑΑ, με εξαίρεση την πρόσληψη δύο(2) καθαριστριών επί ωριαία αποζημιώσει». Δεν μας είπε ακόμη ο απελθών πρόεδρος ότι η πρόσληψη του κ. Καρανίσα δεν εξυπηρετούσε υπηρεσιακές ανάγκες της Ενώσεως, αλλά την υπεράσπιση του ιδίου στα δικαστήρια, όπου εκδικάζοντο μηνύσεις συνεργατών του εναντίον του, ως φυσικού προσώπου και όχι ως προέδρου της ΕΑΑΑ. Τέλος ο κ. Ιατρίδης παρέλειψε να μας πει ότι η αμοιβή, τόσο του κ. Καρανίσα, όσο και δύο ακόμη δικηγόρων, οι οποίοι τον υπερασπίστηκαν στα δικαστήρια για προσωπικές του υποθέσεις, καταβλήθηκε παρανόμως από το ταμείο της ΕΑΑΑ κι ακόμη ότι όταν ενημερώθηκε σχετικά το ΓΕΑ ο κ. Καρανίσας υπεχρεώθη σε παραίτηση.

η. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς απολυταρχικής, αυταρχικής και ανθενωτικής διοικήσεώς του ο κ. Ιατρίδης χρησιμοποίησε τις στήλες της εφημερίδος της Ενώσεως ως τσιφλίκι του, για να σπιλώνει την υπόληψη των θεωρουμένων ως αντιπάλων του. Τόση δε ήταν η δημοκρατική του ευαισθησία, ώστε να μη καταχωρίσει ούτε μια φορά τις απόψεις των θιγομένων στην εφημερίδα.

θ. Στο απόγειο της εμπαθούς, αντισυναδελφικής και μισαλλόδοξης συμπεριφοράς του, με μια δόλια, ύπουλη και καταχθόνια συμφωνία με ένα ανεύθυνο υπουργό, έφθασε στο σημείο να αντικαταστήσει το πρώτο σε ψήφους μέλος από το Δ.Σ. « Για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τον πρόεδρο», παραβιάζοντας το άρθρο 13 παρ.6 του νόμου 2690/99, το οποίο ορίζει : « Όταν ο νόμος προβλέπει θητεία για τα μέλη του συλλογικού οργάνου, η αντικατάσταση μέλους πριν από τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή μόνο για λόγο αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων του, ο οποίος και πρέπει να βεβαιώνεται στη σχετική πράξη».

Η περίπτωση αντικαταστάσεως αιρετού μέλους συλλογικού οργάνου «για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τον πρόεδρο» δεν νομίζουμε να έχει προηγούμενο σε πανευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο. Συνεπώς ο κ. Ιατρίδης μπορεί να κατοχυρώσει την πρωτοποριακή πατέντα του, η οποία αποτελεί τομή στη λειτουργία των συλλογικών φορέων αφού, προς δόξαν της δημοκρατίας, αφού απαλλάσσει οριστικά τους προέδρους τους από κάθε αντιπολιτευτική φωνή, ή διαφορετική άποψη.

ι. Ο αυταρχισμός, η αλαζονεία, αλλά και ο ρατσισμός ο οποίος διέκρινε τον απελθόντα πρόεδρο της ΕΑΑΑ αποδεικνύεται περίτρανα και από τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει για τα μέλη της ΕΑΑΑ.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της υπεροπτικής και ανθενωτικής νοοτροπίας του, το οποίο αποκαλύπτει η απάντησή του σε δημοσίευμα του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ.( Συνιστούμε να το διαβάσετε καθισμένοι).

«Η νοοτροπία των εξ’ Ανθυπασπιστών προερχομένων Αξιωματικών « κυριαρχούμε στις Ενώσεις γιατί είμαστε πλειοψηφία» και ως συνταξιούχοι Αξιωματικοί είμαστε όλοι ίσοι και δεν υπάρχουν βαθμοί, δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στην κοινή λογική, αφού παραγνωρίζει τις ευθύνες των Αξιωματικών υψηλής ευθύνης και το επικίνδυνο της αποστολής των ιπταμένων... Οι συντεχνίες διεκδικούν και ενίοτε παράλογα, οι Ηγεσίες όμως κρατούν το τιμόνι της ευθύνης της πατρίδος και των Οργανισμών που ηγούνται. Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε δικαιώματα ανάλογα με τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε στη σταδιοδρομία μας. Η ισότητα των ανίσων είναι η μεγαλύτερη ανισότητα, δηλώνει ο μέγας Αριστοτέλης».

Πριν κλείσουμε το σημείωμά μας αυτό, αποκλειστικός στόχος του οποίου είναι η εμπεριστατωμένη και ορθή ενημέρωση των συναδέλφων, για το τι ακριβώς συνέβη την περασμένη τριετία, σημειώνουμε το εξής. Ανατρέχοντας σε πολλά από τα δημοσιευθέντα κείμενα του κ. Ιατρίδη θα διαπιστώνουμε ότι συνεχώς κάνει λόγο «περί ενότητος». Οποία όμως υποκρισία και φαρισαϊσμός, όταν διαβάσει κανείς τις άκρως διχαστικές θέσεις του, ή ανατρέξει στις μισαλλόδοξες και απόλυτα ανθενωτικές του πράξεις. Διερωτώμεθα ειλικρινά, ο άνθρωπος που οδήγησε την Ένωση μισό – όχι ένα- βήμα πριν τη διάλυση, νομιμοποιείται να επικαλείται τη δύναμη της ενότητος;

Τελειώνοντας θα αποτελούσε παράλειψή μας να μη αναφέρουμε ότι η οικτρότατη αποτυχία του κ. Ιατρίδη στην προεδρία της ΕΑΑΑ, πέραν από τα αδιάσειστα στοιχεία τα οποία παραθέσαμε και τα οποία αποδεικνύονται με έγγραφα, τεκμαίρεται και από την έμμεση μεν, πλην σαφή, ομολογία του ιδίου. Πλέον συγκεκριμένα. Σε πρωτοσέλιδο σημείωμά του, στο φύλλο της εφημερίδος της Ενώσεως των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου 2015, ο κ. Ιατρίδης καθησυχάζει όσους ανησυχούν μήπως στερηθούν των «εξαιρέτων» υπηρεσιών του με τα εξής: «Θα συνεχίσω αταλάντευτος την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε με το σχέδιο δράσης». Τι μεσολάβησε όμως και ο μέχρι χθες αποφασισμένος και «αταλάντευτος» πρόεδρος άφησε ορφανό το «σχέδιο δράσης» του;

Προφανώς, σύμφωνα με τα μηνύματα τα οποία ο κ. Ιατρίδης έπαιρνε από την περιφέρεια, στις εκλογές του Νοεμβρίου θα γνώριζε τέτοια εκλογική συντριβή, που δεν θα εύρισκε μέρος να κρυφτεί. Προ της διαπιστωμένης λοιπόν εκλογικής πανωλεθρίας του, σοφώς ποιών, επέλεξε την ηρωική έξοδο. Εν τοιαύτη όμως περιπτώσει στο μυαλό όλων πλανάται το απλό ερώτημα. Ενώ γνώριζε την πραγματικότητα, τι την ήθελε την πανηγυρική φιέστα της 15ης Ιανουαρίου στη Λέσχη Ενόπλων Δυνάμεων; Απλούστατα. Μωραίνει Κύριος...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ