Νέα «επιδρομή» κατά των Στρατιωτικών!


Ενώ με την ένταξη και των στελεχών των Ε.Δ. στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το «ψαλίδι» στις συντάξεις είναι σχεδόν βέβαιο, όσοι έφυγαν από την υπηρεσία πριν από το 2013 καλούνται να επιστρέψουν μέρος του εφάπαξ

Στην κλίνη του Προκρούστη θα βρεθούν και πάλι οι συντάξεις των στρατιωτικών με το νέο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό που προωθείται για ψήφιση. Εκεί που τους... χρωστούσαν, αφού η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα (την ίδια δέσμευση είχε αναλάβει και η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ), τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέο «ψαλίδι» με την ένταξη και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μένει να διαφανεί πόσο θα περικοπούν. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία όχι μόνα στα εν αποστρατεία στελέχη, αλλά και στα εν ενεργεία και ιδίως σε όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκατοντάδες στελέχη που είχαν αποστρατευτεί πριν από το 2013 και είχαν λάβει εφάπαξ καλούνται τώρα ένα μέρος αυτού να το επιστρέψουν, καθώς τους λένε από το υπουργείο Οικονομικών: «Κάναμε λάθος». Το εφάπαξ είχε υπολογιστεί με βάση όσα ίσχυσαν όταν έγινε η αίτηση αποστρατείας τους, αλλά στο μεταξύ είχε ψηφιστεί νόμος που επέφερε ακόμα μία μείωση. Αρκετοί στρατιωτικοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν τίποτα.

Το Δημόσιο τους ζήτησε να επιστρέψουν πίσω, ανάλογα με το εφάπαξ που έλαβαν, περί τα 9.000-10.000 ευρώ. Και χωρίς πολλά πολλά, άρχισε να τους τα κρατάει από τις συντάξεις, που έχουν επίσης πολλαπλά υποστεί καθίζηση. Κατά μέσο όρο καλούνται να δίνουν περί τα 100 ευρώ μηνιαίως από τη σύνταξή τους μέχρι να εξοφλήσουν.

Ο υπολογισμός

Ή μάλλον μέχρι να έρθουν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό προδιαγράφει το νέο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό της κυβέρνησης, αφού καθιερώνεται και για τους στρατιωτικούς ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και των δύο τμημάτων, της εθνικής και της ανταποδοτικής. Σε τι ποσοστό ακριβώς θα περικοπούν οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται, πόσο θα κοπούν οι συντάξεις όσων έχουν υποβάλει αίτημα ή θα αποστρατευτούν εντός του 2016 και πόσο αυτών που θα κρεμάσουν το πηλήκιο μετά το 2017, μένει να το δούμε, αν και οι τελευταίοι θα πληγούν περισσότερο. Ενδέχεται οι περικοπές να είναι 10%, ίσως και έως 20% για τους νέους ασφαλισμένους.

Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρίνει ότι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών των στρατιωτικών που έχουν αποχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά είναι προσωρινός και απαιτείται επανυπολογισμός τους (κάτι που θα επιφέρει μικρή μείωση) ή πρέπει να ενταχθούν στο νέο καθεστώς (εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης) και ιδίως αν θα υπολογιστεί όλος ο χρόνος το ασφαλιστικού βίου ή αυτός μετά το 2011. Κι αυτό γιατί όσα στελέχη έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν εντός του 2016 θα έχουν διαφορά στις συντάξεις τους άνω του 20% με το ήμισυ αυτού να επιστρέφει στους λογαριασμούς τους ως προσωπική διαφορά. Στην καλή περίπτωση, γιατί όσοι αποχωρήσουν το 2017 θα λάβουν όχι το ήμισυ της διαφοράς, αλλά το 1/3 και όσοι αποστρατευτούν το 2018, το 1/4, και βλέπουμε...

Ανησυχία και για μισθούς

Η ανησυχία των στρατιωτικών αυξάνεται και από την έντονη φημολογία περί κατάθεσης νέου μισθολογίου, όπου δεν θα περιλαμβάνει τις λεγόμενες μισθολογικές προαγωγές. Αυτό όχι μόνο θα επιφέρει μειώσεις στους μισθούς όσων υπηρετούν ήδη στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά θα συμπαρασύρει και τις συντάξεις. Υπάρχει, βέβαια, ένα ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός με την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων προ του Αυγούστου του 2012, αν και κάθε αλλαγή είναι επί τα χείρω.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 24/04/2016 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@dimokratianews.gr)

9 σχόλια:

 1. Μα αφού τους διαβεβαίωσε ο πολέμαρχος Καμμένος ότι όχι μόνο δεν θα έχουν μειώσεις αλλά θα τους επιστρέψουν και τα παράνομα παρακρατηθέντα!!!
  Τι είπατε; Ψεύτης και πολιτικός απατεώνας ο ντούτσε Πάνος;
  Έλα , δεν το πιστεύω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ''ΣΩΤΗΡΕΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ...ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ..ΑΝΤΕ ΚΑΜΙΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑ..ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΞΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ..ΑΙΝΤΕ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΡΙΜΑ...ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ...ΤΟΥ ΦΕΥΓΑΤΟΥ Η ΜΑΝΑ...ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΑΘΩΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ… ΤΗ «ΝΥΦΗ» ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ «ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΑΦΩΡΑ Η ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ (μερος)ΠΡΙΝ ΤΟ 2013...... του αχρεωστήτως καταβληθέντος εφάπαξ και για την σκανδαλώθη ρύθμιση των 90 μηνών με 100 ευρώ δόση άτοκα.
  Την σήμερον ημέρα τέτοια άτοκα δάνεια δεν υπάρχουν..... Για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης θα έπρεπε να το πάρουν και οι αδικημένοι του συστήματος- ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΆΔΕΣ- και να το επιστρέφουν με τις ίδιες προυποθέσεις.
  ΕΔΩ χρειαζεται πέλεκυς και τουλάχιστον πειθαρχικές και ποινικές επιπτώσεις σε αυτούς που εν γνώσει τους παρανομούσαν επι 3,5 έτη...ενω ίσχυε και ισχύει ο νόμος 4093/12.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αφιερωμένο σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν τους πολιτικάντηδες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να στείλετε το λογαριασμό στον Μαυρογυαλούρο Καμμενο που εχει φορέσει την παραλλαγή και κρύβεται .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στό Μνημόνιο! Δείτε το απόσπασμα.
  http://www.enstoloi.gr/2013/02/blog-post_14.html
  Αναθεωρημένος Νόμος 3883/2010 Iεραρχία –Προαγωγές (Διατηρητέος υπό Προαγωγή μέ ετήσιο κέρδος 88 εκατομύρια ευρώ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΊΑ . http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES.pdf
  Ποιός είχε την " ιδέα " για το όριο τών 58 ετών στήν συνταξιοδότηση στρατιωτικών ; 14.08.2015 | 20:30
  http://www.onalert.gr/stories/poios-eixe-tin-idea-gia-to-orio-ton-58-eton-stin-syntaxiotodisi-stratiotikon/44246
  Απαίτηση Τρόικας γιά άμεσση συνταξιοδότηση στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων στά 58 έτη".
  http://www.onalert.gr/stories/kamia-apostrateia-prin-apo-ti-symplirosi-58-eton/43049
  Γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας : « Όχι» σε αποστράτευση πρίν από τα 53, οικειοθελώς στα 58
  http://newpost.gr/post/401918/geetha-oxi-se-apostrateysh-prin-apo-ta-53-oikeiothelws-sta-58
  Δημόσιο τομέα ισχύει : Επιπλέον πέντε χρόνια εργασίας γιά όσους τό ζητήσουν
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=34291&subid=2&pubid=113906441
  Αν είχε εφαρμοστεί Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που είναι το σταμάτημα του παράλογου φαινομένου των μισθολογικών προαγωγών εδω και 6 χρόνια θα είχαμε κέρδος
  6 Χ 88 εκατ = 528 εκατ
  Αν είχε εφαρμοστεί ΄΄ΑΣΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ στα 58 ετη΄΄ που είναι απαίτηση Τρόικας και ο ΥΕΘΑ κ Καμένος το είχε πει δημόσια στα ΜΜΕ θα είχαμε κέρδος 3 χρονια Χ 32 εκατ = 96 εκατ ευρώ.
  ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΤΟΥΣ 2016 : 528 εκατ + 96 εκατ = 624 εκατ ευρώ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ/ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ