Αρχική » , , , , » Ερμηνεύοντας-σχολιάζοντας το «νέο» συνταξιοδοτικό των Στρατιωτικών

Ερμηνεύοντας-σχολιάζοντας το «νέο» συνταξιοδοτικό των Στρατιωτικών


- Καθιερώνεται οριστικά και για τους Στρατιωτικούς, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συνταξίμων τους αποδοχών μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και των δυο τμημάτων της σύνταξης, της εθνικής και της ανταποδοτικής.

- Τα όρια θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν αλλάζουν.

- Όσα από τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στελέχη, υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας ή αποστρατευθούν από την έναρξη ισχύος του νόμου έως την 31/12/2016, θα υπαχθούν στις διατάξεις του νέου αυτού νόμου.

- Τα στελέχη των Ε.Δ. & Σ.Α. που συνταξιοδοτούνται ήδη, θα λαμβάνουν πλέον τις συντάξιμες αποδοχές τους από το νέο φορέα (ΕΦΚΑ), στον οποίο και θα μεταφερθούν το σύνολο των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους.

- Στο Δημόσιο θα παραμείνουν ως συνταξιούχοι, μόνον όσοι απολαμβάνουν αναπηρικής (εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης) ή πολεμικής συντάξεως (καθώς και βουλευτές, λογοτέχνες, αιρετοί των ΟΤΑ κλπ).

- Όσα στελέχη αποχωρήσουν (και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα) έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, υπάγονται στις διατάξεις υπολογισμού της σύνταξης κατά την 31/12/2014.

- Όσα από τα στελέχη έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν εντός του 2016 θα έχουν διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές τους, άνω του 20% από τον υφιστάμενο έως σήμερα υπολογισμό της σύνταξης, το ήμισυ της διαφοράς αυτής θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά στον δικαιούχο, ενώ για όσους θα αποχωρήσουν το 2017 και το 2018, θα καταβληθεί αντιστοίχως το 1/3 και το 1/4 της διαφοράς αυτής.

- Για την 1η εφαρμογή του νόμου, η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ.

- Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και τον ορισμό των συνταξίμων αποδοχών, λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου από το 2002 και μετά.

- Το ποσοστό αναπλήρωσης εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και ξεκινά από 0.77% του ανωτέρω μ.ο. (για 0-15 έτη) και φθάνει έως και το 2,00% (για 39,01-42 και άνω έτη).

- Τα «πλασματικά» έτη και το καθεστώς αναγνώρισής τους, παραμένει ως έχει (όχι φυσικά για όλα τα στελέχη, αλλά για όσα πληρούν τις προϋποθέσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας).

- Όσα στελέχη έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς που ίσχυε έως 31-12-2014, οι συντάξιμες αποδοχές τους παραμένουν ως έχουν, έως την 31-12-2017. Αν μετά τον επανυπολογισμό αυτών, από την 1-1-2018, με τον νέο τρόπο υπολογισμού, προκύπτει διαφορά, τότε αυτή θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά», συμψηφιζόμενη κατ έτος, μέχρι την οριστική εξάλειψή της. Εάν το νέο ποσό είναι μεγαλύτερο, τότε θα δίνεται ως προσαύξηση το 1/5 της διαφοράς για τα επόμενα 5 έτη.

- Αλλάζει πάλι το καθεστώς συνταξιοδότησης των απασχολουμένων συνταξιούχων, από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, με μειώσεις 60% του συνόλου των συνταξίμων αποδοχών ή αναστολές τους, για απασχόληση στο Δημόσιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

- Αν και ο τρόπος υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών των Στρατιωτικών από το Γ.Λ.Κ., που έχουν φύγει από 1-1-2015 και εντεύθεν είναι προσωρινός και απαιτείται επανυπολογισμός τους (με μικρή μείωση τους), με το ανωτέρω καθεστώς υπολογισμού (όπου ναι μεν θα ισχύει η βασική και αναλογική σύνταξη αλλά για όλο τον ασφαλισμένο χρόνο υπηρεσίας και όχι για το 2011 και μετά), απαιτείται να αποσαφηνιστεί πλήρως, αναφορικά με τις αναγραφόμενες ανωτέρω διαφορές (20% και άνω).

- Η αναγραφή για το ισχύον καθεστώς έως την ψήφιση του νόμου, ίσως δημιουργήσει ανησυχία στα στελέχη (με δεδομένο πως ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα επιφέρει μειώσεις για όσους δεν σκοπεύουν να εξαντλήσουν τα 40 έτη παραμονής στο στράτευμα ή αποστρατευθούν πρόωρα από την υπηρεσία) και επιφέρει μεγάλο αριθμό καταθέσεων αιτήσεων αποστρατειών, από στελέχη με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

- Με την ανωτέρω αναφερόμενη ρύθμιση «ανοίγει» πάλι το θέμα, για παραμονή στο στράτευμα έως και το 58ο έτος της ηλικίας των στελεχών, με ανάλογες τροποποιήσεις των νόμων περί ιεραρχίας.

- Με την υφέρπουσα ειδησεολογία περί προθέσεων κατάθεσης νέου μισθολογίου, όπου δεν θα προβλέπονται μισθολογικές προαγωγές θεωρείται δεδομένο πως, ο μέσος όρος των μηνιαίων ασφαλιστικών αποδοχών, θα πέσει κατά πολύ, εις βάρος φυσικά των Στρατιωτικών.

- Για τον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών έως σήμερα λαμβάνονταν υπόψιν ο Β.Μ. το Ε.Χ.Υ., το Επίδομα Ευθύνης και το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών του τελευταίου καταληκτικού Διοικητικού και Μισθολογικού Βαθμού, πολλαπλασιαζόμενο με τα αντιστοιχούντα χιλιοστά των ετών παραμονής (με ποσοστό αναπλήρωσης 70% και κάτω). Πλέον λαμβάνονται υπόψιν, το σύνολο των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών (ο μέσος όρος τους για την ακρίβεια), που σίγουρα θα διαφέρει επί το έλασσον, επί των σημερινών ανωτέρω αναγραφομένων μεσοσταθμικών ποσών, ως μέσος όρος ασφαλιστέων αποδοχών.

Διατάξεις του ΝΕΟΥ ν/σ για την ασφαλιστική-συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση:


Γ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

(apofoitoissas.gr)

29 σχόλια:

 1. Στο δημόσιο, οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά υπολογίζονται από τους ειδικούς σε 10%-25% (μεσοσταθμικά 15%-20%) σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους χαμένους να είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης. Ένας στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.170 ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οταν εννοεις συνταξιμο μισθό εννοεις το καταλογιστέο?

   Διαγραφή
  2. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 70 ΕΥΡΩ / ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΗΝ ΖΘΖΗΤΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ....ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΧΝΟΥΝ....ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΝΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕ Σ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΧΡΟΝΟΕ[ΠΙΔΟΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΟΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

   Διαγραφή
  3. εδώ μιλάμε για τα άσπρα χρήματα, μην μπερδεύεις τα μαύρα, δημιουργείς σύγχυση στον κόσμο

   Διαγραφή
 2. σόκ και δέος το νέο ασφαλιστικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με την αναφερόμενη ρύθμιση επανέρχεται στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα, για την παραμονή στο στράτευμα έως και το 58ο έτος της ηλικίας των στελεχών, που θα επιφέρει και ανάλογες τροποποιήσεις των νόμων περί ιεραρχίας δηλαδή εφαρμογή του αναθεωρημένου Ν3883/2010 διατηρητέος υπό προαγωγή με ετήσιο κερδος για τα ταμεία 88 εκατ ευρώ σύμφωνα με τα επιτελεία. Εχουν εκδοθεί 27 ευνοικές διατάξεις για αποστρατείες και δεν έχει εκδοθεί ούτε μία για έστω Οικιοθελώς παραμονή πέρα των 35 χρόνων που ισχύει σε όλο το Δημόσιο τομέα και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το επιθυμούν.Η αναβλητικότητα τα δημιουργεί όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, το Θέατρο του παραλόγου, οι Στρατηγοί που θα αποστρατεύονται μετά την εφαρμογή του θα παίρνουν λιγότερη σύνταξη από τους σημερινούς συνταξιούχους που αποστρατεύθηκαν με το βαθμό του Ταξιάρχου !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σύμφωνα με το σχέδιο του νόμου (παρ. 6.1.γ), όποιος αποχωρεί το 2016 μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η σύνταξη είναι μικρότερη κατά 20% από το σημερινό καθεστώς, λαμβάνει το 10% ως προσωπική διαφορά, οπότε θα έχει τελική μείωση 10%. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός του ποσοστού αυτού, κάποιος που χάνει μόνο 19% δεν θα πάρει καμία προσωπική διαφορά και θα χάσει όλη τη διαφορά του 19%. Μάλλον ο σκηνοθέτης δεν έβαλε τυχαία αυτό το όριο σε ποσοστό. Υπολογίζουμε τώρα τα δεδομένα με το χειρότερο σενάριο του σκηνοθέτη δηλαδή διαφορά 19 % έτσι ένας νέος συνταξιούχος του 2016, που θα έχει περικοπή στη σύνταξη που θα λάβει της τάξεως του 19% (σε σχέση με τη σύνταξη που θα ελάμβανε εάν αυτή υπολογιζόταν με τον τρόπο που ισχύει πριν), δεν θα λάβει καμία προσωπική διαφορά, άρα εάν θα έπαιρνε σύνταξη με τον παλαιό τρόπο 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει 972 ευρώ και θα περιμένει από το 2019 και για τα επόμενα 5 έτη να λαμβάνει αύξηση κάθε έτος 45,60 .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νέος συνταξιούχος του 2016, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, η νέα σύνταξη του είναι μειωμένη κατά 24 % σε σχέση με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, σύμφωνα με τον σχέδιο του νέου νόμου λαμβάνει το ½ της διαφοράς, οι εφαρμοστικοί νόμοι θα διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες, εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια, άρα με τα σημερινά δεδομένα λαμβάνει σύνταξη με τον παλαιό τύπο 1.200 ευρώ με τον νέο 1.056 ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξης:Ο κ.Αντωνιάδης από που πήρε το "ΣΝ"17 Απριλίου 2016 ,από την στιγμή που αυτό ΔΕΝ έχει κατατεθεί στην Βουλή των Ελλήνων;Αν μπορεί ο κ.Αντωνιάδης ας μας απαντήσει,μιας και εδώ θα μας τρελάνουν κάποιοι!!@@@@@@@@@@@@@@@@@

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιατί ρε Σταράτα Λόγια βάζεις @@@@@;Δεν έβρισα κανέναν!!Εσένα δεν σε ενδιαφέρουν κάποιες απαντήσεις που ζητούνται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το κατατεθέν νομοσχέδιο
  http://www.newsit.gr/flash/asfalistiko_forologiko.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ασφαλιστικό κόλαφος, οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 5 % έως 20 %, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τον βαθμό αποστρατείας. Τους επόμενους μήνες θα τρελαθεί κόσμος !!! στην κυριολεξία θα πάθει σοκ !!! π.χ. αποστρατευθείς με το βαθμό του Ταξιάρχου θα λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από κάποιον νεότερο του Αντισυνταγματάρχη (για να μην πω Ταγματάρχη…..), που ενδεχομένως να τον είχε πρωτοετή στη σχολή (ή και να μην είχε μπει καν ακόμα) όταν αυτός αποφοιτούσε, απλώς και μόνο επειδή προτίμησε να «την κάνει» εγκαίρως !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ασφαλιστικό λαιμητόμος, συμμαθητές, ο ένας αποστρατεύθηκε το 2014 ή το 2015 ο άλλος παρέμεινε και φεύγει το 2016 ή το 2017 με τον ίδιο βαθμό αποστρατείας, τότε η διαφορά τους στη σύνταξη με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι περίπου 150 – 200 ευρώ τον μήνα !!! απίστευτο και όμως αληθινό, αυτός που έμεινε κοινός την πάτησε ή διαφορετικά αυτός που είχε προσόντα κάηκε !!! Τώρα εάν λάβουμε υπόψη τα χάλια της οικονομίας και τις θεωρίες του Κατρούγκαλου περί ισόποσων δόσεων 5 ανά έτος μετά την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαγωγής, κοινός χαιρέτα μας τον πλάτανο, εγώ πιστεύω σε 10 έως 15 χρόνια ο δεύτερος συνταξιούχος θα φτάσει να παίρνει την ίδια σύνταξη που λαμβάνει ο πρώτος συνταξιούχος !!! φυσικά εάν ζει !!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΑΛΗΘΙΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μείνεις φτωχός είναι να είσαι τίμιος...........
  Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. https://www.youtube.com/watch?v=oqYFVg2914k

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή δεν την δούλεψε ο άνθρωπος την σύνταξη; Τι σκ@τα κοινωνικός αυτοματισμός είναι αυτός που προτείνει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ; Μόνο με κόψιμο συντάξεων ασχολείται και με Οικουμενική. Άι διάλα ρεεεεε... Γι'αυτό το σύστημα τον αποσύρει τον Λεβέντη και φέρνει Καρατζαφύρερ και Μπαλτάκο...

   Διαγραφή
  2. Τι δουλεια ειναι αυτη φιλε με 2700 συνταξη μετα απο 6 χρονια κρισης και περικοπες;Εδω ενας στρατιωτικος με 35 χρονια παιρνει 1200 συνταξη!!!Και 80 χρονια να δουλευε ο στρατιωτικος ,2700 συνταξη δεν θα εβλεπε εν ετη 2016!!!Αυτο δεν λεγεται κοιν.αυτοματισμος,αυτο λεγετε κοροιδια!!!!

   Διαγραφή
 14. ΝΑ ΜΕΙΝΩ Η’ ΝΑ ΦΥΓΩ ; ΑΥΤΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η θεωρεία που ακούγαμε τα τελευταία χρόνια «κάτσε μέσα στο μαντρί διότι εάν φύγεις θα σε φάει ο λύκος» σε λίγες μέρες παύει να ισχύει, διότι ο λύκος μπαίνει μέσα στο μαντρί και θα φάει όλα τα πρόβατα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού έχει αρκετές ασάφειες, αυτό είναι και το επικίνδυνο διότι θα έρθουν μετά την ψήφιση του οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που εκεί θα λάμψη η αλήθεια της σφαγής. Το σίγουρο πάντως μέχρι στιγμής ότι σχεδόν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι χάνουν. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι «παλιοί» στρατιωτικοί ασφαλισμένοι με 35 μεικτά συντάξιμα ήταν «πλήρεις» αλλά μετά την βόμβα Κατρούγκαλου και με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και εφόσον παύσει να ισχύει η «προσωπική διαφορά» τότε αμέσως ο «πλήρης παλιός» στρατιωτικός ασφαλισμένος θα πέσει 230 ευρώ περίπου κάτω στην κύρια σύνταξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το καλύτερο σενάριο, που είναι αυτό, οι παλιοί συνταξιούχοι θα κρατήσουν την «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2018…από εκεί και πέρα….»μέχρι την πλήρη εξάλειψή του», δηλαδή game over! 2030

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το μόνο που ενδιαφέρει μερικούς είναι αν θα παίρνουν περισσότερη σύνταξη οι πρωτοετείς τους, νομίζοντας ότι κάποιοι είναι, επειδή είχαν προσόντα, (sic) ενώ είναι ανειδίκευτοι εργάτες, και θα έπρεπε να παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι σίγουρο φίλε, εάν ο πρωτοετείς του έφυγε το 2014 ή το 2015 τότε εάν αυτός φύγει το 2016 ή το 2017 ή το 2018 θα παίρνει παρακάτω σύνταξη από τον νέο, κοινός την έφαγε ο πρώην τετατροετείς.

   Διαγραφή
 19. Ένας που σήμερα παίρνει σύνταξη καθαρά 1.350 ευρώ τον μήνα με 40 χρόνια συντάξιμα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα πάρει σύνταξη με τα ίδια συντάξιμα χρόνια, καθαρά 1.150 ευρώ. Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα καθαρή σύνταξη 1.000 ευρώ, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου με τα ίδια χρόνια ο νέος συνταξιούχος θα λαμβάνει καθαρά 830 ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Ελληνας.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας:
  α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού. Β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. Γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. από το 2017 και ανά τριετία παρακολουθείται η εξέλιξη της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης με αναλογιστικές μελέτες που επικυρώνονται από την επιτροπή οικονομικής επιτροπής της ΕΕ. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Το ύψος των δαπανών για εθνική, αναλογική και επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ