Αρχική » , , » Αβάσταχτοι οι φόροι στην Ελλάδα

Αβάσταχτοι οι φόροι στην Ελλάδα


40 στα 100 ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μισθωτού πηγαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου

Βαρύς ο λογαριασμός των φόρων για τους Έλληνες. Αν και η μίση επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (εργαζομένων και εργοδοτών) μειώθηκε το 2015 κατά 1.3 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την έκθεση «Taxing Wages 2016» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Έλληνες πληρώνουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 39,3% των εισοδημάτων τους όταν ο μέσος όρος στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 35,9%. Δηλαδή, τα 40 από τα 100 ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μισθωτού πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου το 2015.

Η επιβάρυνση για μισθωτό άγαμο χωρίς παιδιά και με μέσο μισθό διαμορφώθηκε το 2015 στο 39,3% του συνολικού κόστους εργασίας κυρίως λόγω εργοδοτικών εισφορών (19,7%) και εισφορών εργαζομένων (12,4%), ενώ μικρότερη είναι η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος (7,1%).

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε σύνολο 34 χωρών-μελών στις 24 χώρες οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν το 2015. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στην ομάδα αυτών των χωρών, αλλά στην ομάδα των οκτώ χωρών όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση (άθροισμα φόρων εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε το περασμένο έτος. Μάλιστα είναι η πρώτη μεταξύ των τριών χωρών (μαζί με Ισπανία και Εσθονία) στις οποίες σημειώθηκε πτώση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης σε ποσοστό υψηλότερο του 1%. Πρόκειται για τις μειώσεις που έγιναν το 2014 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όμως παρά τις μειώσεις αυτές, η φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών συνεχίζει να είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετρά ο ΟΟΣΑ αφορά μισθωτούς για τη μέση άμεση φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι στην Ελλάδα, η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 39,3% και η χώρα καταλαμβάνει τη 14η θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ ενώ την πρώτη θέση κατέχει το Βέλγιο με 55,3%, ακολουθούν η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία με 49,4%. Στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται το Μεξικό (19,7%), η Νέα Ζηλανδία (17,6%) και η Χιλή (7%).

Επιδόματα, τεκμήρια

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του χθες έδωσε διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα. Συγκεκριμένα, τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, αλλά δεν απαλλάσσονται απαραίτητα και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικά απαλλάσσονται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα των ολικά τυφλών καθώς και προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες από 80% και άνω.

Επίσης, αναφορικά με την αναγραφή λανθασμένων ποσών στο έντυπο Ε1 κατά τον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για τα αυτοκίνητα που τέθηκαν σε ακινησία ή ήρθη η ακινησία τους μέσα στο 2015, αυτή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό έχει διορθωθεί.

(ΝΕΑ 13/04/2016)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ