Αρχική » , , , » Ένοπλες Δυνάμεις και αξιόπιστον

Ένοπλες Δυνάμεις και αξιόπιστον


Κύριε διευθυντά

Δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας, την 3η Απριλίου 2016, άρθρο του κ. Π. Βουρλούμη, με τίτλο «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσφυγικό», στο οποίο ο ίδιος επιχειρηματολογεί «... υπέρ της ανάθεσης στις Ένοπλες Δυνάμεις... πρωταγωνιστικού ρόλου στην αντιμετώπιση του προβλήματος», του προσφυγικού. Φαίνεται καθαρά ότι αυτή είναι η θέση του κ. Βουρλούμη, η οποία είναι επίσης θέση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων, που έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους να φέρουν εις πέρας τέτοιου είδους σημαντικές αποστολές. Προκειμένου, όμως, να υποστηρίξει τη θέση αυτή, παραθέτει επιχειρήματα των οποίων αμφισβητείται η τυπική και ουσιαστική ορθότητα.

Και εξηγούμαι:

α) Όταν ισχυρίζεται ο κ. Βουρλούμης ότι «...Στην πράξη οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να δοκιμαστούν σε επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας από την εποχή της διχοτόμησης της Κύπρου, το 1974. Τότε το φιάσκο της επιστράτευσης πρόδωσε πολύ χαμηλό βαθμό ετοιμότητας...» και ότι «...Δεν υπάρχει τρόπος να το μάθουμε, αν δεν δοκιμαστούν σε επιχειρήσεις που απαιτούν ολοκληρωτική κινητοποίηση και συντονισμό και έχουν άμεσες και πραγματικές συνέπειες. Προσπάθειες που βάζουν ζόρι στον οργανισμό, ώστε να διαπιστωθούν οι τυχόν αδυναμίες και ελλείψεις....», και

β) Όταν γράφει ότι «Είναι τώρα μια σπάνια ευκαιρία να γίνει αυτό. Να εκπαιδευτούν στελέχη, μεταφορικώς, με “πραγματικά πυρά”, να διαπιστωθούν οργανωτικές και ηγετικές ικανότητες και αδυναμίες, και να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων....», κατά την άποψή μου και πέρα από την ατυχή σύγκριση σημαντικά διαφορετικών περιόδων και καταστάσεων, φαίνεται ότι δεν έχει καλή ενημέρωση ως προς το σημερινό status επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας αντιμετωπίσεως αποστολών μεγάλης κλίμακας από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σήμερα, αλλά και κατά τα χρόνια συνεχώς μετά το «Κυπριακό», οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκσυγχρονίσει σε υψηλό βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των, τη σύνθεση των μονάδων, τον εξοπλισμό τους, την αλυσίδα διοικήσεως και τον χρόνο/βαθμό αντίδρασης και ανταπόκρισης σε πολλαπλάσιας δυσκολίας ζητήματα, ενώ η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι ανωτέρου και ανωτάτου επιπέδου.

Επομένως, ανεξάρτητα από την ανάγκη «λελογισμένα» χρήσης των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση κοινωνικοπολιτικών κρίσεων, όπως το προσφυγικό, όταν το κράτος για διάφορους λόγους πραγματικής ή ιδεοληπτικής αδυναμίας δεν μπορεί αυτοδυνάμως να τις αντιμετωπίσει, η επιχειρηματολογία για την ανάγκη της ενεργοποιήσεώς των στην αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών δεν θα πρέπει να έχει χαρακτήρα υποβαθμίσεως της ικανότητας και ετοιμότητας και του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δρ Π. ΣΤΑΜΟΥ
Αξιωματικός Π.Ν. ε. α.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21/04/2016 – forapartida-forapartida.blogspot.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ένοπλες Δυνάμεις και προσφυγική κρίση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ