Αρχική » , , , , , , , , » Σχετικά με τα Αναδρομικά των Αποστράτων...

Σχετικά με τα Αναδρομικά των Αποστράτων...


Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαρκάδας

Τελευταία, παρουσιάζονται στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύματα με τον ευφάνταστο τίτλο «Διπλά Αναδρομικά στους Απόστρατους».

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός και ευφάνταστος, διότι στο δημοσίευμα αναλύονται οι εκκρεμότητες των δικαστικών αποφάσεων, ήτοι του Συμβουλίου της Επικρατείας {ΣτΕ} και του Ελεγκτικού Συνεδρίου {Ε.Σ.}.

Στις γραμμές που ακολουθούν περιγράφονται λίαν περιληπτικά οι δικαστικές εκκρεμότητες.

Το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 2192/2014 απόφαση της Ολομέλειας αυτού αποφάνθηκε ότι «οι διατάξεις των παραγράφων 31-33 και 37 του Ν.4093/2012 {ΦΕΚ 222Α΄} με τις οποίες καθορίζεται ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των στρατιωτικών {Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας} είναι αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες... Συνεπώς οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν, όπως είχαν την 31.7.2012».

Μετά την παραπάνω απόφαση με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Ν.4307/2014 {ΦΕΚ 246Α΄} αποκαταστάθηκαν οι αποδοχές των στρατιωτικών και οι συντάξεις των αποστράτων σε ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο δε 50% παραμένει σε εκκρεμότητα. Τελευταία, με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβούλιο της Επικρατείας καθορίστηκε ως χρόνος συμμόρφωσης – εκτέλεσης χρονική περίοδος οκτώ μηνών, ήτοι μέχρι 23 Οκτωβρίου 2018. Συνεπώς αποκαλύπτεται η πρώτη πηγή αναδρομικών, πλην όμως η αναμονή συνεχίζεται, χωρίς να απαιτείται ουδεμία ενέργεια εκ μέρους των συνταξιούχων αποστράτων στρατιωτικών.

Ως δεύτερη κατηγορία – πηγή αναδρομικών περιγράφεται στα δημοσιεύματα η παύση της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων {Ε.Α.Σ.} από 10.2.2017, ημερομηνίας δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ.

Για την παύση της παρακράτησης και την επιστροφή των αναδρομικών από 10.2.2017 η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη από τον μήνα Σεπτέμβριο με έγγραφό της προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους {Γ.Λ.Κ.} ζητάει την διακοπή της κράτησης της εισφοράς αυτής, δεδομένου ότι «αντίκειται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος {άρθρο 4 παρ. 1 και 5, 22 παρ. 5 και 25 παρ. 1 και 4 και στις απορρέουσες από αυτά αρχές} όσο και στις υπερνομοθετικές πηγές δικαίου που δεσμεύουν τη χώρα μας και κυρίως στο Πρώτο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου {Ε.Σ.Δ.Α.}». Στην ίδια την απόφαση «ορίζεται ως το χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων της διάγνωσης της αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων, ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης».

Η μη συμμόρφωση της διοίκησης προς την προαναφερόμενη απόφαση του Ε.Σ. έρχεται σε αντίφαση με τις γενικές αρχές του δικαίου και θίγονται οι επί μέρους αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και κυρίως της αρχής της ισότητας.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη στα δημοσιεύματα αίτηση διακοπής της Ε.Α.Σ. δεν κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι αναμένουμε η διοίκηση να κινηθεί εντός των ορίων, που διαγράφονται από τις αρχές του Συντάγματος και ιδιαίτερα «την υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις» {παρ. 5 άρθρον 95}.

Τελικό συμπέρασμα είναι «η συμμόρφωση της διοίκησης με τη νομολογία, ήτοι να διακοπεί η συγκεκριμένη κράτηση από τη μηνιαία σύνταξη των συνταξιούχων στρατιωτικών, καθώς και να επιστραφούν αναδρομικά τα αχρεωστήτως πρακρατηθέντα ποσά από 10 Φεβρουαρίου 2017» {ΣτΠ 2017}.

Δεδομένου δε, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει καθολικά να εφαρμοσθεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου, τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων της Ε.Α.Σ. από την μηνιαία σύνταξή τους, όσο και ως προς τα αναδρομικά από 10.2.2017, δεν υφίσταται λόγος υποβάλλονται μεμονωμένα αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους.

Κατόπιν των παραπάνω καταδεικνύεται ότι τα δημοσιεύματα του τύπου απλά ανακεφαλαιώνουν τις εκκρεμότητες της διοίκησης προς τους συνταξιούχους στρατιωτικούς.

Σημείωση: Σχετικά με την απόφαση του Ε.Σ. το Γ.Λ.Κ. αναμένει την απόφαση ειδικού δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο.

(roykoymoykoy.blogspot.gr)

12 σχόλια:

 1. Απαιτείται προσφυγή στο Ειδικό Δικαστήριο από το ΥΠΟΙΚ.όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση ΕΣ και ΣτΕ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΑ..''ΠΑΕΙ'' ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΑΣ.
  Η ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ ΣΤΗ ΣΕΛ. 3 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡ.2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ,ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ
  2γ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ,ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ.ΜΗ
  ΓΡΑΦΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ
  ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. OI ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ (ΑΠΟΦ ΣτΕ κλπ) ΠΟΥ ΤΟ ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ-ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΠΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙΣ ΕΣΥ ΤΩΡΑ;ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΖΑΜΠΑΝΤΑΝ ΕΚΔΡΟΜΕΣ;ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.

   Διαγραφή
 5. ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΤΟ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ (Ν.4387/2016 ΨΑΛΕΙΔΟΧΕΡΗΣ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΩΣ 18 % ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ.
  ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΣ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 01/01/2019 ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ακυρώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων από το Μισθοδικείο - Παρελθόν οι μειώσεις και το πλαφόν - Δείτε αναλυτικά 17/03/2018
  http://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/674428_akyronetai-o-epanypologismos-ton-syntaxeon-apo-misthodikeio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ..ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ...ΚΙ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σε ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές 18% που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές, φέρνει απόφαση του «Μισθοδικείου».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δικαστικό «χαστούκι» στο νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ, ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ, ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΗΝ ΦΑΓΑΤΕ, 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ?????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ