Αρχική » , , , , » Χαιρετισμός Αντιπροέδρου Πολεμικού Μουσείου Ταξιάρχου Παν. Γεωργόπουλου στην εκδήλωση «ΗΛΙΔΑ- ΟΛΥΜΠΙΑ το ΜΟΝΟΠΑΤΙ της ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ»

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου Πολεμικού Μουσείου Ταξιάρχου Παν. Γεωργόπουλου στην εκδήλωση «ΗΛΙΔΑ- ΟΛΥΜΠΙΑ το ΜΟΝΟΠΑΤΙ της ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ»


Κυρίες Κύριοι

Με χαρά σας καλωσορίζω στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου, στην εκδήλωση «ΗΛΙΔΑ- ΟΛΥΜΠΙΑ το ΜΟΝΟΠΑΤΙ της ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ».

Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της. Από ιστορικές πηγές, διαπιστώνουμε ότι η άσκηση κατείχε σημαντική θέση στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους o αθλητικός ανταγωνισμός και η σωματική δραστηριότητα ήταν τρόπος ζωής. Οι αθλητικές εκδηλώσεις στη Μινωική Κρήτη ήταν συνδεδεμένες με θρησκευτικές τελετές. Στις Μυκήνες οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο των επικήδειων τελετών προς τιμή επιφανών νεκρών. Στα «Άθλα επί Πατρόκλω» της Ιλιάδας η επικήδεια τελετή του Πατρόκλου περιλαμβάνει αγωνίσματα, όπως αρματοδρομία, πυγμαχία, πάλη, δρόμος, οπλομαχία, δισκοβολία, τοξοβολία και  ακοντισμός.

Ο αθλητισμός στην αρχαία Αθήνα θεωρούνταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα ενώ αντίθετα στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση ώστε να γίνουν ικανοί πολεμιστές.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες  που ξεκίνησαν το 776 π.Χ. ήταν ένα εξαιρετικό γεγονός. Για όσο κρατούσαν οι Αγώνες, οι αρχαίοι Έλληνες υπάκουαν στον κανόνα της Ιερής Εκεχειρίας, που σήμαινε διακοπή εχθροπραξιών και απαγόρευση εκτέλεσης θανατικής καταδίκης.  Η Ιερή Εκεχειρία αρχικά είχε διάρκεια ενός μήνα και αργότερα έφτασε τους τρεις.

Υπάρχει λοιπόν συνάφεια Αθλητισμού - Εκεχειρίας - Ειρήνης

H ιδέα για τη χάραξη και διαμόρφωση του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» που συνδέει την Ήλιδα με την Ολυμπία ήταν σημαντική και σημαντικότερη ήταν η πραγματοποίηση του δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με τη συνεργασία του ΑΣΑΕΔ. Η εικόνα των στρατευμένων αθλητών που πριν ακολουθήσουν το μονοπάτι παρέδωσαν τον οπλισμό τους, έδωσε στην διαδρομή το κύρος και τη διάσταση που απαιτείται ώστε να μπορεί να γίνει παγκόσμιο γεγονός.

Η διαδρομή των 49 χλμ. του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας», που διέρχεται από 13 χωριά του Νομού Ηλείας δίνει την ευκαιρία αφενός στους συμμετέχοντες να ζήσουν τη μοναδικότητα του μονοπατιού, ζώντας την Ιστορία ακολουθώντας μια διαδρομή στην οποία βάδιζαν αρχαίοι αθλητές και οι θεατές των Ολυμπιακών αγώνων και αφετέρου στους κατοίκους να συμμετέχουν σε  ένα γεγονός το οποίο θα δώσει ζωντάνια στην περιοχή με την προσέλευση επισκεπτών, αξιοποιώντας τη δυναμική που δίνει η ιστορία της περιοχής.

Η τουριστική ανάπτυξη που θα επέλθει μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης των ιστορικών τόπων της Ήλιδας και της Ολυμπίας και του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας», είναι προς συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, σε μια  περιοχή πουδε συνδέεται άμεσα με δραστηριότητες παραδοσιακών μορφών τουρισμού (και μάλιστα σε περίοδο μη υψηλού τουρισμού).

Η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού διαθέτει μεγάλη παράδοση οργάνωσης μικρών και μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι, το Πολεμικό Μουσείο, που έχει ως αποστολή, την συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, την μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού, θα είναι κοντά αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια που καταβάλλουν η Συμπολιτεία Ολυμπίας, οι Δήμοι Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ώστε να αναδειχθεί το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» σε παγκόσμιο προορισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ