Αρχική » , , , , , , » «Μαχαίρι» 15%-18% σε 1.200.000 συντάξεις από επανυπολογισμό (αφορά και αποστράτους)

«Μαχαίρι» 15%-18% σε 1.200.000 συντάξεις από επανυπολογισμό (αφορά και αποστράτους)


Το τοπίο που έχει ξεκαθαρίσει, καθώς ο επανυπολογισμός 2 εκατομμυρίων συντάξεων σχεδόν ολοκληρώθηκε, δείχνει ότι περίπου 1.200.000 συντάξεις θα υποστούν μειώσεις από 15% έως 18%. Από τη βάσανο του επανυπολογισμού πέρασαν και οι αναπηρικές συντάξεις. Οι μόνες παροχές που εξαιρέθηκαν είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ και τα παραπληγικά επιδόματα.

Μειώσεις, έστω και οριακές, θα σημειωθούν στο 70% των συντάξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπή 18% θα υποστούν οι 240.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς εμφανίζουν μεγάλη προσωπική διαφορά (ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).

Μειώσεις 15%-18% θα δουν 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και απόστρατοι.

Στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%.

Περικοπή 10% θα υποστεί ακόμα και η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, η οποία από 486 ευρώ μεικτά θα μειωθεί στα 437 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια νησίδα σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία, οι συνταξιούχοι με 25 χρόνια ασφάλισης, φαίνεται ότι θα γλιτώσουν το «μαχαίρι».

Απώλειες έως 18% θα δουν στις συντάξεις τους σχεδόν όλοι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι.

Θετικό το πρόσημο για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΣΕ) και τους τραπεζικούς που έλαβαν σύνταξη από ειδικά ταμεία στα οποία πλήρωναν υψηλότερο ασφάλιστρο από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Οι περισσότεροι δεν θα δουν διαφορά στη σύνταξή τους ενώ ποσοστό 8%-10% -κυρίως υψηλόμισθων- θα πάρει αύξηση!

Οι βαριές απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν έως και 300 ευρώ τον μήνα και δεν θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη, αλλά και την επικουρική.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μειώσεις έως 18% θα υποστεί το 50% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη σφαγή του φθινοπώρου του 2016 λόγω του πλαφόν των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Οι παράγοντες της ασφάλισης πιστεύουν ότι θα διασωθούν μόνο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική κάτω από 200 ευρώ και το άθροισμα κύριας και επικουρικής δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του πακέτου των περικοπών στις συντάξεις θα καθοριστούν με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-21 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2018 με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2019 επτά στους δέκα συνταξιούχους θα δουν μειώσεις έως 18%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο 18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι η νέα προσωπική διαφορά η οποία μπορεί να καταργηθεί ανά πάσα στιγμή.

Συνολικά οι απώλειες από τις μειώσεις μόνο των συντάξεων θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αν, δε, προστεθούν η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στους συνταξιούχους, το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022, καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αφαίμαξη κατά την επόμενη τριετία θα αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 55 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές.

Οι περικοπές των παλαιών συντάξεων αλλά και οι νέες ψαλιδισμένες συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου αποτυπώνονται ήδη στα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ηλιος». Σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου 2017, από το σύνολο των κύριων συντάξεων, που ανέρχονται στις 2.590.000, οι 700.000 είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ (μεικτά). Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ λαμβάνουν 422.711 δικαιούχοι, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ λαμβάνουν 165.069 και οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ ανέρχονται σε 104.082.

(protothema.gr)

4 σχόλια:

 1. Ας τολμήσουν να κόψουν έστω και ΕΝΑ ευρώ. Έκοψαν οι ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΙΤΕΣ έκοψαν οι Οικουμενικοί και τώρα ετοιμάζονται και οι ΣΥΡΙΖΟτέτοιοι. Και μόνο που το αναφέρουν ως σκοπό θα μας κάνει όλους, έτσι για σπάσιμο να ψηφίσουμε αυτούς που δεν γουστάρουμε αλλά ούτε γουστάρουν και οι ίδιοι. Έτσι για σπάσιμο. Να διαλύσει το σύμπαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και βέβαια θα κόψουν αφού ο ΡΑΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ δεν αφήνει τον καναπέ με τίποτα ,παράλληλα όμως αναρωτιέται : Μα δεν υπάρχει κανένας να τους σταματήσει .λες και θα έλθει κάποιος από τον ουρανό να τους σταματήσει. Αν δεν πιέσουμε όλοι με τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια τόσο στην σημερινή κυβέρνηση όσο και στην όποια άλλη δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.Πάρτο απόφαση .Το κακό είναι ότι ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ πέθανε και οι σημερινοί μυρίζουν αρώματα και φροντίζουν τις δημόσιες σχέσεις και το προφίλ τους . Κατάλαβες τώρα;

   Διαγραφή
 2. Η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι μισοπνιγμένος, το νερό σου φτάνει στα ρουθούνια και περιμένεις έναν τύπο στυλ Αχτσιόγλου Τσεκελώτο ή Καρούμπαλο να σε πατήσει να αποπνιγείς, το μοναδικό πράγμα που σκέφτεσαι είναι τουλάχιστον να τον πάρεις μαζί σου στον πάτο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπουρδοφιλοσοφίες και πλύση εγκεφάλου για πρόβατα. Δεν προτίθεμαι πλέον να πληρώσω μία δεκάρα τσακιστή σε Δικηγόρους. Ήδη έχω πληρώσει πολλά. Από εδώ και στο εξής μονάχα τιμωρία. Το αξίζουν και πολύ πιθανόν να τους αρέσει κιόλας. Έχουμε δει πολλά ανώμαλα με δαύτους αλλά και με τους προηγούμενους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μας τα έκαναν οι προηγούμενοι, τους τιμωρήσαμε, ήρθανε ετούτοι μας τα έκαναν μαντάρα και θα τους τιμωρήσουμε κι αυτούς ωστε να έρθουν ξανά οι προηγούμενοι που θα κάνουν τα ίδια για να τους ξανατιμωρήσουμε και να ξαναματαέρθουν ετούτοι που θα συνεχίουν ότι δεν τελείωσαν και φτου από την αρχή και ξανά προς την δόξα τραβά... Καημένε Ελληνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ