Αρχική » , , , , , , , » Καμμένος: «Θα παλέψω προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ» (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PRONEWS)

Καμμένος: «Θα παλέψω προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ» (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PRONEWS)


Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΓΚΟΥΡΙΩΤΗ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βασικός πυλώνας του κυβερνητικού οικοδομήματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, δεν είναι σίγουρα αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν Ordinary Politician, τουλάχιστον κατά τον ορισμό του Thomas Magstadt.

Είναι (φαινομενικά...) απρόβλεπτος, είναι ανορθόδοξος στις πολιτικές του κινήσεις, εκρηκτικός σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και ο καλύτερος για παρέα. Δεν είναι ο προβλέψιμος πολιτικός και αυτό είναι θετικό για την θέση στην οποία υπηρετεί γιατί απέναντι του στην Ανατολή, όταν μπορούν να προβλέψουν αντιδράσεις, τότε δεν διστάζουν να δράσουν εκ του ασφαλούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PRONEWS, όχι απλώς μιλάει για όλα, αλλά αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα οικονομικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο οποίο να περιλαμβάνεται και η απόκτηση μιας Μοίρας (20 αεροσκαφών) stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς, F-35, αλλά και η χρηματοδότηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ, προκειμένου να εξισορροπηθεί η τρομακτική ενίσχυση της τουρκικής Αεροπορίας με 100 αεροσκάφη του τύπου!

Επίσης μιλά για τις «κόκκινες γραμμές» της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, για το Προσφυγικό πρόβλημα και το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, για την άρση των capital controls, το θέμα του χρέους, ειδικά υπό την οπτική της έλευσης του Αμερικανού Προέδρου Μ. Ομπάμα στην Ελλάδα, για την κάθετη άρνησή του να δεχθεί μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών ΕΔ και ΣΑ, την κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα προγράμματα των ΕΔ κλπ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε πιεστικά το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους για να λυθεί «εδώ και τώρα». Η Γερμανία και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόϊμπλε δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί - όχι ότι θα λυθεί υποχρεωτικά - στα μέσα του 2018 γιατί αυτό προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Τι συμβαίνει πραγματικά;

«Η συμφωνία του Ιουνίου είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της κάνοντας τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μετά την ελληνική πρόταση του Ιουλίου 2015 και μέσα σε αυτή τη συμφωνία περιλαμβάνεται το θέμα του χρέους.

Οι δανειστές και εταίροι μας έχουν δεσμευθεί ότι με το που ολοκληρώσει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα για το φθινόπωρο ξεκινάει η συζήτηση του χρέους.

Αποτελεί λοιπόν υποχρέωση των δανειστών να είναι συνεπείς απέναντι σ’ αυτά που συμφωνήσαμε.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού είναι συνεπείς. Από εδώ και πέρα δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι θύμα των εκλογικών αναμετρήσεων της Ευρώπης. Και γι' αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει θέσει ξεκάθαρα το θέμα της ρύθμισης του χρέους».

Οι Αμερικανοί έχουν τοποθετηθεί, ζητάνε άμεση συζήτηση και αποφάσεις για το θέμα του χρέους. Έχουμε όμως εκλογές στις ΗΠΑ. Εάν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή πιστεύετε άτι οι Αμερικάνοι θα κρατήσουν την ίδια γραμμή;

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον αποτελεί συνέχεια του Ομπάμα. Αλλά και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο κύριος Τράμπ έχει μιλήσει για το θέμα της ρύθμισης του χρέους και μάλιστα ήταν απόλυτα σαφής απέναντι στην Ελλάδα και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας κάνοντας και μέσω του στενού του συνεργάτη, του ομογενή Γιώργου Παπαδόπουλου, ευρεία αναφορά στη δημιουργία του άξονα ασφαλείας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ισραήλ και Αιγύπτου».

Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η οικονομία πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να αρθούν τα capital controls πριν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους;

«Ήδη έχει ξεκινήσει η άρση των capital controls. Εγώ είμαι βέβαιος ότι με το που θα είναι οι εταίροι μας συνεπείς σε αυτά που συμφωνήσαμε τον Ιούλιο με τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία τα capital controls θα έχουν ουσιαστικά καταργηθεί».

Οι “κόκκινες γραμμές” των ΑΝΕΛ στην συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ποιες είναι; Υπάρχουν; Είδαμε, να εμφανίζεται με καθυστέρηση μια «κόκκινη γραμμή» στην περίπτωση της αλλαγής του βιβλίου των θρησκευτικών και της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία. Γενικά, που θα τελείωνε η συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο σίγουρα δεν είναι πολιτικά ομοιογενές;

«Τα θέματα της Ορθοδοξίας, τα εθνικά θέματα, τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι μέσα στα θέματα τα οποία από την αρχή θέσαμε εξαρχής ως «κόκκινες γραμμές».

Δεν κάναμε νταλαβέρι με την κυβέρνηση. Στα θέματα αρχών συμπεριλάβαμε και τα θέματα της φορολογίας. Εμείς είμαστε θετικοί π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Ορθοδοξία και με τα εθνικά θέματα είναι θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η συνεργασία με τον πρωθυπουργό αλλά και με την κυβέρνηση είναι άριστη και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι οι ΑΝΕΛ ακουγόμαστε. Με απόλυτο σεβασμό στις θέσεις του κυβερνητικού μας εταίρου, στα θέματα αυτά ξέρουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε πίσω και αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας που οι ΑΝΕΛ μπορούμε να είμαστε και είμαστε το «αναγκαίο καλό».

Θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία συνεχών διαπραγματεύσεων, αξιολογήσεων, ασφυξίας της εσωτερικής αγοράς κλπ. να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

«Δεν το φοβάμαι. Και δεν το φοβάμαι διότι και μετά από το Brexit αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο γεωπολιτική σημασία αλλά έχει σημασία για τη συνοχή και την προοπτική της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορούν να διανοηθούν μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα».

Υπήρξε όμως η επίσημη πρόταση Σόϊμπλε πέρσι να βγούμε από την Ευρώπη με ένα μπόνους 40-50 δισ. ευρώ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει όχι μόνο πρόταση αλλά υπήρξαν και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο, όταν ο πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες, φαινόταν σαν μονόδρομος. Η επίτευξη της συμφωνίας με την ανάμειξη του Προέδρου των ΗΠΑ και του Προέδρου της Γαλλίας ήταν καθοριστική για την ανατροπή αυτού του πλάνου. Ένα πλάνο το οποίο έβγαζε την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέτρεπε με αντίτιμο 50 δισ. ευρώ τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπων. Νόμιζαν κάποιοι ότι έτσι θα λύσουν το προσφυγικό πρόβλημα».

Δηλαδή θα μας έδιναν το bonus των 50 δισ. ευρώ για να βγούμε από το ευρώ και να γίνουμε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων και παράνομων μεταναστών; Πάντως η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει διαφοροποιηθεί πολύ από εκείνη την πρόταση σε ότι αφορά το προσφυγικό. Κι εσείς παρότι η πολιτική «καταγωγή» σας είναι συντηρητική, εντούτοις έχετε ταχθεί υπέρ αυτού.

«Όχι, δεν έχω ταχθεί υπέρ αυτού. Είναι ξεκάθαρη η θέση και η δική μου και της κυβέρνησης και αφορά τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους μετανάστες και η συμφωνία του ΝΑΤΟ αλλά και η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία όπως επίσης και η συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών άμυνας της Ε.Ε. δείχνει ότι όσοι είναι μετανάστες και χαρακτηρίζονται μετανάστες που δεν παίρνουν το άσυλο και δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, γυρίζουν πίσω στις χώρες τους.

Οι πρόσφυγες κατανέμονται ισομερώς ανάλογα με την πληθυσμιακή δύναμη της κάθε χώρας στην Ε.Ε. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή υπάρχει διότι καθυστερούν οι διαδικασίες απονομής ασύλου και αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη στα νησιά μας. Ενώ τα relocation centers στην ηπειρωτική Ελλάδα (από εκεί θα φεύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε.) δεν έχουν συμπληρώσει ούτε καν το 70% της δυναμικότητας τους σε πρόσφυγες προκειμένου να επαναπροωθηθούν. Στα νησιά υπάρχει μια υπερπληθώρα που δημιουργεί πρόβλημα και το κατανοώ απόλυτα αυτό διότι καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε την παρέμβαση της Ε.Ε. ώστε να ενισχυθούν οι επιτροπές ασύλου - ήδη ενισχύονται με 70 άτομα- και αυτό το θέμα το έθιξα και στον κο Αβραμόπουλο ο οποίος με τη σειρά του παρενέβη για να ενισχυθεί το προσωπικό».

Ήσασταν από αυτούς που υπερασπίστηκαν την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την είχατε θεωρήσει χρήσιμη για την επίλυση του προβλήματος. Το ΝΑΤΟ έχει προσφέρει αυτά που έπρεπε να προσφέρει; Δεδομένου ότι στα Δωδεκάνησα δεν αναπτύσσεται. Χωρίς βέβαια να θεωρούμε ότι τα Δωδεκάνησα είναι η αιχμή του προβλήματος των προσφυγικών ροών. Βλέπουμε όμως μια αποδοχή των τουρκικών θέσεων περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων.

«Η επιτυχία της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ είναι διπλή. Από τη μια πλευρά βλέπουμε ότι μειώθηκαν οι μεταναστευτικές εισροές. Πριν τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ είχαμε 5.000-6.000 την ημέρα μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας οι οποίες έπεσαν στο μηδέν και τις χειρότερες μέρες έπεσαν στους 100. Αυτό έγινε διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί και αυτό που σταμάτησε ήταν η συνεργασία τουρκικών αρχών όπως η τουρκική ακτοφυλακή με διακινητές που δεν μπορεί να γίνει κάτω από τις κάμερες των πλοίων του ΝΑΤΟ. Το δεύτερο που αποκομίσαμε και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και το οποίο δεν έχει ειπωθεί ξανά - πρώτη φορά το λέω σε εσάς - είναι ότι απέκτησαν οι σύμμαχοί μας ιδιαίτερα της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ μια ιδία άποψη για την τουρκική προκλητικότητα.

Ολλανδικό καράβι παρενοχλήθηκε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα από τουρκική ακταιωρό. Και μάλιστα εάν κανείς διαβάσει τις αναφορές των κυβερνητών των συμμαχικών πλοίων θα δει ότι για πρώτη φορά έχουμε αναφορά στο ΝΑΤΟ από συμμαχικές χώρες για την κακή συμπεριφορά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, για τις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, για την προκλητικότητα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεών μου με τους συναδέλφους μου υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. και μέλη του ΝΑΤΟ είδαν πάνω από το ελικόπτερο που πετάγαμε στο Αγαθονήσι ή το Φαρμακονήσι ή τη Χίο ή τη Μυτιλήνη ή τη Σύρο, τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και να παρενοχλούν ακόμα και το δικό μας ελικόπτερο και να διεξάγονται αερομαχίες. Όλα αυτά βοήθησαν στο να δικαιωθούν οι θέσεις της Ελλάδας που επί χρόνια ολόκληρα θέταμε στο ΝΑΤΟ και φαίνονταν τότε περισσότερο ως γκρίνια παρά ως πραγματικά γεγονότα. Τώρα πια έχουν ιδία άποψη. Η δε θέση της Ελλάδας να παραχωρήσει διπλωματική άδεια για την παρουσία εντός των εθνικών χωρικών υδάτων στα πλοία της συμμαχίας σε όλες τις περιοχές έδειξε ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, ότι μαζί μας έχουμε το διεθνές δίκαιο και αυτό που ζητούμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Εκείνος που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι η Τουρκία. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία ήταν απόλυτα επιτυχής».

Κεφάλαιο Τουρκία. Είχαμε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Έχουμε δεδομένη υπαρκτή απειλή, δεδομένες αναθεωρητικές τάσεις και την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου για την αρνητική του θέση απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάννης και την «Θεσσαλονίκη της καρδιάς του». Το σχόλιό σας.

«Πρώτα από όλα οι διεθνείς Συνθήκες δεν αλλάζουν έτσι εύκολα. Η Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το πραξικόπημα έχει αποδυναμωθεί αμυντικά σημαντικά. Πάνω από το 60% των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας τους δεν είναι ενεργοί. Βλέπουμε ότι ενώ αυξάνεται η προκλητικότητα στα λόγια, έχουν μειωθεί - όχι λόγω της δική τους θέλησης και καλής διάθεσης αλλά λόγω της επιχειρησιακής αδυναμίας τους - οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Από την άλλη.

Θα πρέπει να δούμε εις βάθος το θέμα της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης. Εγώ πιστεύω ότι η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης έχει να κάνει περισσότερο με το θέμα της Μοσούλης. Και πιστεύω ότι οι εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή εκείνη και στη Συρία και στην Μοσούλη δείχνουν το επίπεδο της κρίσης στην περιοχή. Ενώ υπάρχει ξεκάθαρη θέση και των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη δημιουργία κουρδικού κράτους, υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τη μεριά του Ιράκ. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε επιχειρήσεις πολεμικές στη Μοσούλη και εμπλοκή του Ιράκ και της Τουρκίας».

Άρα η Τουρκία κάνει επιθετικές επιχειρήσεις παρόλη την προσωρινή επιχειρησιακή αδυναμία που περιγράψατε πριν λίγο λόγω του πραξικοπήματος. Είναι ένας τεράστιος στρατιωτικός οργανισμός άλλωστε.

«Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή σαν πρώτο θέμα έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της δημιουργίας του κουρδικού κράτους και της πιθανής επικράτησης των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή. Και αυτό σε μια περίοδο που ουσιαστικά έχουν μετακινηθεί μεγάλες δυνάμεις προς τα νότια και ανατολικά. Άρα είναι λογικό να ρίξει ότι έχει προς την κατεύθυνση».

Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν καταρρεύσει από το 2008 και μετά. Κλείνουμε ήδη οκτώ χρόνια συνεχούς μείωσης των αμυντικών δαπανών. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν μείνει μόνο οι λειτουργικές. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Οι τρεις από τους τέσσερις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων έχουν εκφραστεί επί του θέματος σε ότι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την ασφάλεια της χώρας από την συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση. Τι μέλλει γενέσθαι;

«Πρώτα από όλα έχουμε κάνει ένα σημαντικό συμμάζεμα στα οικονομικά του ΥΠΕΘΑ. Μειώνουμε τις δαπάνες κάνοντας μια τακτοποίηση και σε σχέση με τα στρατόπεδα προωθώντας δυνάμεις προς το Βορρά και προς τα νησιά. Είδατε πως και στο θέμα των κληρωτών δεν έχουμε πλέον τις γκρίνιες του παρελθόντος - καταργώντας το ρουσφέτι - και τις αδικίες απέναντι στα στρατευμένα μας παιδιά.

Η υποχρηματοδότηση παραμένει βέβαια. Κάνουμε ένα μεγάλο συμμάζεμα στα Α.Ω. Τροποποιούμε τα Α.Ω. και ρίχνουμε το βάρος σε προγράμματα συντήρησης, ανταλλακτικών και εκπαίδευσης. Σε όλες τις δυνατότητες που είχαμε να τροποποιήσουμε τις συμβάσεις Α.Ω. τις μετατρέψαμε σε ανταλλακτικά και υποστήριξη. Κάνουμε ένα μεγάλο συμμάζεμα στα αποθεματικά μας, κάναμε χαρακτηρισμό υλικού πέραν του αχρήστου και του εύχρηστου σαν υλικό εύχρηστο αλλά μη επιχειρησιακό με αποτέλεσμα να έχουμε έσοδα από υλικό που διατίθεται στη διεθνή αγορά και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το υλικό αυτό. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Πουλήσαμε τους πυραύλους των F-16 που έληγαν το 2016-2017 οι οποίοι ήταν άχρηστοι και θα πληρώναμε για την καταστροφή τους. Από αυτό είχαμε ένα μεγάλο έσοδο. Πουλάμε διαμετρήματα που δεν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές Ε.Δ. που θα πληρώναμε για να τα καταστρέψουμε.

Δίνουμε υλικό σε τρίτες χώρες το οποίο δεν είναι επιχειρησιακά εύχρηστο για εμάς όπως τα ΒΜΡ-1 στην Αίγυπτο. Και αυτό θα προχωρήσει παραπάνω. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις με το real estate να έχουμε έσοδα τα 34 δισ. ευρώ της ακίνητης περιουσίας. Έχει προχωρήσει ο νόμος για το real estate, προχθές υπεγράφη και από τον υπουργό Οικονομικών και ήδη οι πρώτοι διαγωνισμοί θα βγούνε μέσα στον Δεκέμβριο.

Μόνο από τις Φλέβες (ΕΔΩ και ΕΔΩ), η προσφορά που έχουμε αυτή τη στιγμή για ενοίκιο το χρόνο είναι 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πηγαίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα πάει προς όφελος του προσωπικού.

Μην ξεχνάτε ότι από 37 σπίτια που έγιναν μέσα στο 2014 φτάσαμε φέτος να υπολογίζουμε για το 2017 ότι θα κάνουμε 480 σπίτια. Μιλάμε για 1000% αύξηση των σπιτιών που δίνονται στο προσωπικό και ιδιαίτερα στους υπαξιωματικούς που έχουν οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα χρήματα τα οποία παίρνουν».

Σε ό,τι αφορά καθαρά τις επενδύσεις στο τομέα των εξοπλισμών;

«Σκοπεύουμε και αυτό συζητήθηκε στην συνάντηση του Προέδρου Μ. Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσουμε σε επιμήκυνση των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ από 1 σε 5 ή 10 χρόνια.

Αυτό οπωσδήποτε πρέπει να περιλαμβάνει και ένα budget από την μεριά των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων. Αν είδε κανείς τις ειδήσεις πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο βοήθεια 38 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ και αντίστοιχα μικρότερα ποσά προς την Τουρκία.

Ζητήσαμε λοιπόν να μας βοηθήσουν, υπογράφοντας μια μακροχρόνια αμυντική συμφωνία ειδικά για τον εκσυγχρονισμό της ΠΑ, που εκεί υπάρχει πρόβλημα λόγω της απόκτησης των F-35 από την Τουρκία. Και σ' αυτή την διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των F-16 ΒΙοcκ 52 σε «Viper» (σ.σ.: προϋπολογισμού 1.8 δισ. ευρώ) και η αρχή της συζήτησης για την απόκτηση μιας Μοίρας F-35!».

Εννοείτε ότι ζητήσαμε F-35 από τις ΗΠΑ;

«Στο αίτημα που θα γίνει προς τις ΗΠΑ θα ζητήσουμε να ξεκινήσει και η μελέτη για την ένταξη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μια Τουρκία που θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια F-35 με την υφιστάμενη δύναμη της ΠΑ. Πιθανώς κάποια χρήματα για την απόκτηση νέων μαχητικών να βρεθούν από διάθεση κάποιων παλαιότερων αεροσκαφών της ΠΑ.

Το ίδιο συμβαίνει και για το Πολεμικό Ναυτικό όπου όπως αντιλαμβάνεστε η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο επιχειρησιακά μεγαλώνει τον αμυντικό τομέα από την Κρήτη προς το Σουέζ κατά 200 περίπου μίλια και γεννιούνται καινούριες ανάγκες σε σχέση με μεγαλύτερα πλοία που θα επιχειρούν στην περιοχή. Μια περιοχή ευαίσθητη όπου μην ξεχνάμε ότι εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομου πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτούν τον ISIS. Αν λοιπόν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να αντιμετωπίσει τον ISIS θα πρέπει να ενισχύσει την Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ρωσία όπου παρότι βρίσκεται σε εμπάργκο όλα τα υφιστάμενα συστήματα ζητούμε να τα συντηρήσουν και να παραμείνουν επιχειρησιακά».

Σε ό,τι αφόρα το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΑΦΝΣ Ρ-3Β ποια είναι η εξέλιξή του;

«Το πρόγραμμα αυτό προχωράει κανονικά. Σε λίγο καιρό θα έχουμε το πρώτο Ρ-3 που θα επιχειρήσει στο Αιγαίο πάλι και ουσιαστικά κλείνουμε ένα μεγάλο κενό της εθνικής μας άμυνας που δημιουργήθηκε με τον παροπλισμό των Ρ-3Β, μια εσφαλμένη κατά τη γνώμη μου απόφαση που πάρθηκε στο παρελθόν.

Κατά τα άλλα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως αποδείξανε και πρόσφατα στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ που ήταν ανοιχτή στα ΜΜΕ έχουν υψηλό ηθικό, επιχειρησιακή ετοιμότητα, άριστη εκπαίδευση, ενισχύουν τη θέση τους με τις συνεργασίες που υπάρχουν με ασκήσεις με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Βαλκάνια και αυτό θα συνεχίζει να υπάρχει και βεβαίως ο κυριότερος παράγοντας, ο παράγοντας άνθρωπος, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος είναι το προσωπικό μας».

Το οποίο όμως υποφέρει από τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών του και τώρα συζητείται η εκ νέου μείωσή τους παρά την δικαίωσή τους από το ΣτΕ.

«Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα και με τη βοήθεια του πρωθυπουργού προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και βεβαιώνω ότι δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω μείωση στα οικονομικά τους.

Εδώ θέλω δημόσια να ζητήσω και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση στην εθνική άμυνα, να ενώσουν κι αυτά τις φωνές τους με εμάς και να μπορέσουμε όλοι μαζί να συναποφασίσουμε την άρση της αδικίας που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την αντισυνταγματική περικοπή των μισθών και συντάξεων των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Ξέρω ότι δώσατε μια μάχη στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, παρόντος του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για το θέμα του μισθολογίου σε ΕΔ και ΣΑ. Υπήρξε κατά αρχήν αποδοχή των θέσεών σας από τον πρωθυπουργό;

«Και ο κος Δρίτσας και ο κος Τόσκας βοήθησαν σε αυτό και έδωσαν και εκείνοι τη δική τους μάχη αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο πρωθυπουργός - και οι συχνές του επισκέψεις στο Πεντάγωνο το δείχνουν αυτό - αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και κάνει αυτό που πρέπει στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα».

Ένα πολύ σημαντικό θέμα για το προσωπικό ΕΔ και ΣΑ είναι αυτό της περίθαλψής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΝΙΜΤΣ, μονάδες οι οποίες επίσης υποφέρουν όχι απλώς από υποχρηματοδότηση, αλλά και από «φέσια» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Τουλάχιστον μελετάτε το θέμα των δωρεών; Το ενθαρρύνετε; Δεν θα ήταν μια καλή ευκαιρία κάποιοι εύποροι Έλληνες όπως σε όλες τις περιόδους κρίσεων να καταθέσουν τον όβολό τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως κάνουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ;

«Ακούστε, το καλοκαίρι επισκεπτόμενος ένα στρατιωτικό νοσοκομείο (επισκέπτομαι στρατιωτικά νοσοκομεία χωρίς να προειδοποιώ πολλές φορές) συνάντησα ως ασθενή ένα μεγάλο τραπεζίτη. Μου έκανε εντύπωση πως ο τραπεζίτης που είχε όλες τις οικονομικές δυνατότητες για να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο πήγε σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Και μάλιστα ρώτησα εάν δικαιούται νοσηλείας. Γιατί αντιλαμβάνομαι κάποιοι άνθρωποι που είναι άποροι κάποιες ειδικές κατηγορίες ανθρώπων δικαιούνται. Ανακάλυψα λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει βοηθήσει με δωρεές και εμπιστευόταν τη νοσηλεία του στρατιωτικού νοσοκομείου. Οι δωρεές θα πρέπει να γίνουν πιο οργανωμένα, να δώσουμε τη δυνατότητα εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν, να το κάνουν και μάλιστα βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με αρκετούς παραγωγικούς κλάδους π.χ. με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με άλλους προκειμένου να υπάρχει αυτή η ενίσχυση.

Να σας δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα κατασκευής μία νοσηλευτικής μονάδας αποκατάστασης ατόμων από ατυχήματα, που δεν υπάρχει στην Ελλάδα ούτε σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο. Και εάν σκεφτούμε πόσα δισεκατομμύρια χάνονται τον χρόνο πληρώντας το Κράτος για αποκατάσταση ατυχημάτων κυρίως τροχαίων στο εξωτερικό θα δούμε ότι μπορούμε με αυτήν την καλή οργάνωση να γλιτώσουμε πολλά χρήματα τα οποία δαπανά το κράτος για τέτοιους είδους εξειδικευμένες παροχές υγείας.

Επίσης είμαστε σε στενή συνεργασία με τον κ. Πολάκη και την ερχόμενη εβδομάδα στις 24/10 θα γίνει η πρώτη συνάντηση στη Σύρο όπου δημιουργούμε κέντρο για όλες τις Κυκλάδες και τα νησιά μας με μόνιμο ελικόπτερο που θα υπάρχει εκεί για αεροδιακομιδές προκειμένου να μη σηκώνεται C130 για να πάει στη Ρόδο πληρώνοντας 130.000 ευρώ την πτήση για να παραλάβει π.χ. ένα νεογνό ενώ ένας θάλαμος νεογνών στοιχίζει 5.000 ευρώ».

Το ιστορικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, εκτός από ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης, έχει προβλήματα με τα τεράστια ποσά που του χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, κάπου 35 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την αύξηση στην χρηματοδότησή του;

«Όντως οι οφειλές που υπάρχουν προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλες οπό τον ΕΟΠΠΥ και για το ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή συμμαζεύουμε γενικότερα τα στρατιωτικά νοσοκομεία με την έννοια της δημιουργίας ενός διακλαδικού κοινού κέντρου προμηθειών που θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους.

Προχωράμε σε πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών όπως ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς για την βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και τη μείωση του κόστους. Γίνονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και παράλληλα σχεδιάζονται νέα προγράμματα όπως το κέντρο τεχνητής γονιμοποίησης αλλά και παιδιατρική διακλαδική κλινική για τις ένοπλες δυνάμεις. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα αποτελέσουν πιλοτικό πρόγραμμα και παράδειγμα για ολόκληρο τον τομέα της υγείας».

Οι ΕΔ σε καθημερινή βάση προσφέρουν πολλά στα άλλα υπουργεία σε κοινωνικό έργο. Αυτό αποτιμάται με κάποιο τρόπο;

«Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρότι έχουν αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι - μαζί με το Λιμενικό - της έρευνας και της διάσωσης, δεν είχανε καν προχωρήσει στην συμμετοχή της Ελλάδος σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συντήρηση του υλικού της, για την έρευνα και τη διάσωση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης - φανταστείτε ότι η Κύπρος τώρα το έχει κάνει ήδη - που δεν παίρνει αυτά τα 80-100 εκατομμύρια ευρώ από τις υπερπτήσεις για τις τρεις τομές της έρευνας και διάσωσης. Όπως ακόμη και για τις αεροδιακομιδές όλα αυτά τα μέσα ενισχύονται από την Ε.Ε. Είμαστε σε μια φάση όπου η ΠΑ κατόπιν οδηγιών που έχω δώσει προχωράει στη συγκρότηση των επιτροπών και την κατάθεση των προγραμμάτων για τη χρήση στρατιωτικών μέσων σε πολιτικές αποστολές όπως είναι η έρευνα και διάσωση οι αεροδιακομιδές κ.λπ. Να σημειώσω ακόμα ότι ενισχύουμε τις παραμεθόριες περιοχές με στρατιωτικούς γιατρούς. Οι πολίτες, στις περιοχές αυτές αν δεν έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιατρικές υπηρεσίες άλλου είδους μπορούν να βρουν ιατρική φροντίδα από τους στρατιωτικούς γιατρούς».

Σας ευχαριστώ

«Κι εγώ σας ευχαριστώ».

(PRONEWS 23/10/2016)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!


ΣΧΕΤΙΚO ΑΡΘΡO: Καμμένος: «Ούτε 1 € μείωση από τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ». Τι είπε για τους ΕΠΟΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

17 σχόλια:

 1. Παπατζης χωρις φιλοτιμο, πολιτικα λαμογια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για τον Σαμαροβενιζέλο που μας κόψαν τα λέφτα το 2012 (εξου και οι αποφάσεις ΣτΕ) δεν λέμε τίποτα; Είναι δικαιοσύνη αυτή; Ε;εεεε;

   Διαγραφή
  2. κάθε χρόνο τα ίδια θα λες, δεν πήρες χαμπάρι εσύ ότι άλλαξε κυβέρνηση το 2015

   Διαγραφή
 2. ΘΑ ΘΑ ΘΑ ..Μ’ έριξες στο παραμύθι
  σαν να ήμουν κουτορνίθι,
  και τη μάσησα μαστίχα
  κι έχασα ό,τι κι αν είχα...Όλο θα.. και θα.. και θα.. σπάσε βρε παραμυθά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΥΕΘΑ >ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ >
  Αμυντικές δαπάνες και εισόδημα αλληλεγγύης φέρνουν νέα μέτρα.
  http://www.capital.gr/oikonomia/3164484/amuntikes-dapanes-kai-eisodima-allilegguis-fernoun-nea-metra
  -ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΘΑ ΕΜΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ-ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ-ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΑΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ
  Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στο Μνημόνιο! Αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος 2 χρόνια σε όλους Δείτε το απόσπασμα (Φωτογραφία).
  http://www.enstoloi.gr/2013/02/blog-post_14.html
  Eτοιμο από Νοε 2014 σχέδιο Ν3883/2010 Διατηρητέος υπό προαγωγή με ετήσιο κέρδος για τα Ταμεία 88 εκατ ευρώ όσο οι ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ .
  http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES.pdf
  Η διαφορά με τον ισχύοντα Ν3883/2010 είναι στη σελ 23-24 οι βαθμοί προαγωγής και αποστρατειών.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οσο ηρθαν τα Σινουκ ,θα ρθουν και τα F-35 , εφαρμογη της αποφασης του ΣΤΕ ,χαχα κοψε τα ουζα πειραζουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΤΣΟΝ, ΠΑΠΑΤΖΗ, ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ...ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ...ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥΣ ....ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ...ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ...ΗΘΙΚΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΕΕΕ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σήμερα κατέθεσα τα ανάλογα έγγραφα σε δικηγορικό γραφείο προκειμένου να προβούν στη κατάθεση ατομικής αγωγής για τη διεκδίκηση συμπληρωματικού εφάπαξ, μετά την πρόσφατη χορήγηση του εφάπαξ από το ΕΛΟΑΣ (κόστος 35 ευρώ και κατόπιν ποσοστό 4% επί του ποσού που θα επιδικασθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου). Όπως είναι ήδη γνωστό, οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοηθείας Ε.Δ. και Σωμάτων Ασφαλείας χορηγούν στους συνταξιοδοτούμενους μειωμένο Εφάπαξ Βοήθημα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4093/2012, συνεπεία του οποίου μειώθηκε ο μισθός τους ως εν ενεργεία στελέχη από 01-08-2012, σε συνδυασμό με το Ν.4307/2014.Ωστόσο, με τις υπ’ αριθ. 2192/2014 έως 2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αλλά και με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε ότι οι διατάξεις του ως άνω νόμου αντίκεινται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και συνακόλουθα γεννάται το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης χορήγησης ολοκλήρου του συμπληρωματικού Εφάπαξ Βοηθήματος που αναλογεί με τον υπολογισμό του με βάση τις αποδοχές, χωρίς τις περικοπές των ως άνω νόμων. Η άσκηση ομαδικής αγωγής είναι επιτρεπτή και απευθύνεται στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΧΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ "Εκρηκτικό Δελτίο", ΚΑΝΑΛΙ ΑΡΤ, ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΟ …………

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά τώρα και συ ανέφερες τον άλλον λαϊκιστή!!!

   Διαγραφή
 12. το 2017 πάλι τα ίδια θα λέει ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 12 εκατομυρια ευρω το χρονο για τη βαση στη Συρο

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500110564

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΨΕΚΑΣΜΕΝΕ, ΟΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΣΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ