Αρχική » , , , » Ποια επιδόματα θέλουν να ενσωματώσουν στον Β.Μ. των Ειδικών Μισθολογίων

Ποια επιδόματα θέλουν να ενσωματώσουν στον Β.Μ. των Ειδικών Μισθολογίων


Η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατάργησης των ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια

Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπαίνει στο τραπέζι. Οι κ.κ Βερναρδάκης και Χουλιαράκης, στην πρώτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα επιδιώκουν να αποτρέψουν τις πιέσεις των δανειστών για «πάγωμα» ή και μειώσεις αποδοχών στους περίπου 188.000 λειτουργούς που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια.

Η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατάργησης των ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια και αναμένεται να αντιπροτείνει «ισοδύναμα» ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές σε μια εξαιρετικά κρίσιμη –και πολιτικά- περίοδο. Επίσης, οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν και για δραστικό περιορισμό στον αριθμό των ειδικών μισθολογίων αλλά και για γενναία μείωση των αποδοχών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κατατάσσουν το συγκεκριμένο θέμα στα «υψηλού κινδύνου» καθώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρεμβάσεις. Οι προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια αναφέρονται ρητά στο μνημόνιο και στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος καθώς ειδικά το θέμα των αμοιβών των ένστολων, είναι κρίσιμο πολιτικά. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν σήμερα:

1. Η συγχώνευση και κατάργηση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 8-9 και μειώσεις στις αποδοχές για όσους μεταφερθούν στο... Ενιαίο μισθολόγιο μετά τον περιορισμό  του αριθμού των ειδικών μισθολογίων. Για όσους μεταφερθούν στο ενιαίο μισθολόγιο –κάτι που σημαίνει ότι οι αποδοχές τους θα υπολογίζονται ως το άθροισμα του βασικού μισθού και των τεσσάρων επιδομάτων που προβλέπονται- η ελληνική πλευρά θέλει να κρατήσει τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στα πρότυπα του ασφαλιστικού και των συντάξεων) ώστε να αποφευχθούν μειώσεις αποδοχών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο οπότε όσοι βρεθούν εκτός ειδικών μισθολογίων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις αποδοχών της τάξεως του 10-20%.

2. Η ενσωμάτωση των επιδομάτων που δίδονται σήμερα σε όσους αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, στον βασικό μισθό. Αυτό θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Τα επιδόματα που έχουν μπει στο τραπέζι ως υποψήφια για ένταξη στον βασικό μισθό είναι τα εξής:

Για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ:

• Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
• Ειδικής απασχόλησης που δίδεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
• Αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους
• Έξοδα παράστασης
• Ευθύνης Διοίκησης
• Αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
• Ειδικών συνθηκών

Των πανεπιστημιακών καθηγητών:

• Διδακτικής προετοιμασίας
• Δημιουργίας βιβλιοθήκης
• Έρευνας
• Έξοδα Παράστασης

Τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών:

• ταχύτερης διεκπεραίωσης
• πάγια αποζημίωση

Τα επιδόματα των ιατρών:

• επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης
• πάγια αποζημίωση

Τα επιδόματα των διπλωματικών:

• το Κίνητρο Απόδοσης
• Ξενίας-Παράστασης
• Πάγια αποζημίωση

Oι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή. Και μπορεί και από τις δύο πλευρές το μήνυμα που εκπέμπεται να μιλά για βούληση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αρκετά είναι όμως τα αγκάθια που παραμένουν.

Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο και σε εκείνο του ακατάσχετου λογαριασμού. Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Η πρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει τη Δευτέρα ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.

(thetoc.gr - ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ)


2 σχόλια:

  1. τα μισά επιδόματα θα πρέπει να καταργηθούν και να ενσωματοθούν στο βασικό μισθό, οι συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού έχουν φτάσει στα 500 ευρώ καθαρά ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το πτητικό; Κουβέντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ