Αρχική » , , , , , , , , » Ταμεία στο «κόκκινο». Στα όριά τους οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των 3 ΓΕ

Ταμεία στο «κόκκινο». Στα όριά τους οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των 3 ΓΕ


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα οικονομικά των Γενικών Επιτελείων, και συγκεκριμένα οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί τους, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς και οι αρμόδιοι προβληματίζονται, αφού οι υποχρεώσεις -τακτικές και έκτακτες- είναι δεδομένες.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται σε κακό προγραμματισμό από πλευράς των Επιτελείων, αλλά στην πολιτική των δραστικότατων περικοπών των προϋπολογισμών του υπουργείου Άμυνας ως προς τα λειτουργικά έξοδα που υλοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρεώσεων από το 2010 και εντεύθεν, οι οποίες βεβαίως δεν τελειώνουν φέτος, αλλά θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας για το 2016, που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, είναι μειωμένος κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010 και αναλόγως μειωμένα είναι τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ. Ως λειτουργικά έξοδα λογίζονται οι πληρωμές για τις μετακινήσεις του προσωπικού, αλλά και οι προμήθειες σε είδη συντηρήσεως και επισκευής εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, φαρμακευτικά είδη, είδη διατροφής, ιματισμού και υποδήσεως, εξάρτυση, καύσιμα και λιπαντικά. Ακόμα, η συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες του ΝΑΤΟ και σε αποστολές στο εξωτερικό με το ΝΑΤΟ, οι υποχρεώσεις από προγράμματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και η εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως. Επίσης, οι στρατιωτικές κατασκευές, οι επιχορηγήσεις, οι εισφορές και οι συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς, οι εθνικές υποχρεώσεις, η εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων από πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές και υπηρεσίες κ.λπ.

Έξοδα, δηλαδή, των Ε.Δ., εκτός της μισθοδοσίας του συνόλου του μόνιμου προσωπικού του ΥΠΕΘΑ. Για παράδειγμα, στο ΓΕΣ, ο λειτουργικός προϋπολογισμός του 2016 φτάνει μετά βίας τα 202 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 800 εκατ. ευρώ - ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του 2017 αναμένεται να είναι ακόμα πιο περιορισμένος, φτάνοντας τα 198 εκατ. ευρώ! Στο ΓΕΝ, ο φετινός προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, όταν ο αντίστοιχος το 2010 έφτανε στα 250 εκατ. ευρώ. Στη χειρότερη κατάσταση είναι η Πολεμική Αεροπορία, καθώς, λόγω της φύσης του Κλάδου, έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό οι αποστολές αεροπυροσβέσεως και, κυρίως, αεροδιακομιδών, που το προσωπικό της Π.Α. κρατά τις διαθεσιμότητες των πτητικών μέσων στα όρια. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν ο λειτουργικός προϋπολογισμός της Π.Α. από 382 εκατ. ευρώ το 2010, έφτασε φέτος στα 188 εκατ. ευρώ, ενώ το παρεχόμενο έργο και οι αποστολές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Αυτή η στεγνή, αριθμητική παράθεση στοιχείων έχει σημαντικό επιχειρησιακό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των Κλάδων των Ε.Δ. και, κατ’ επέκταση, στην εθνική άμυνα της χώρας, όσο και αν καταβάλλεται τεράστια και ηρωική προσπάθεια από πλευράς του προσωπικού προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος αυτός στο ελάχιστο δυνατό. Μια προσπάθεια που γίνεται τόσο με φοβερές επινοήσεις όσο και με την επιστράτευση του ελληνικού φιλότιμου, που κυριαρχεί στο σύνολο των ενεργειών του προσωπικού, που έχει κατανοήσει το πρόβλημα και υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές του.

Ψυχραιμία, παρά τις δυσκολίες, και πλήρης ετοιμότητα

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η όλη προσπάθεια δεν θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Πάντως, στελέχη και υψηλόβαθμες πηγές από τα Επιτελεία, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διατηρούν την ψυχραιμία τους.

«Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι δύσκολη μεν, αλλά υπό απόλυτο έλεγχο και δεν έχει επηρεάσει το επιχειρησιακό σκέλος του Στρατού Ξηράς, αν και οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και δεν αναφέρομαι στην περίπτωση της εμπλοκής του Στρατού στο Μεταναστευτικό με την κατασκευή Κέντρων Φιλοξενίας κ.λπ., καθώς τα χρήματα αυτά προέρχονται από άλλους φορείς -κυρίως από την Ε.Ε.- και πάντως εκτός των κονδυλίων του ΓΕΣ. Αναφέρομαι στην κάθετη αύξηση της εμπλοκής μας σε επιχειρήσεις αεροπυροσβέσεων και αεροδιακομιδών ασθενών και τραυματιών από απομονωμένα σημεία της Ελλάδας στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα νοσοκομεία τους. Η άσκηση “Σάρισα” διεξήχθη εκ νέου φέτος, μετά από επτά χρόνια που είχε σταματήσει. Η άλλη μεγάλη διακλαδική άσκηση “Παρμενίων” πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Οι επιμέρους ασκήσεις των σχηματισμών και των μονάδων τους έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010, ενώ και το προσωπικό ασκείται περισσότερες φορές με χρήση πραγματικών πυρομαχικών. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι οι διαθεσιμότητες των πτητικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ, Συνταγματάρχης (ΔΒ) Νίκος Φανιός (φωτ.),


απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Π».

«Στο Π.Ν. η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί ακόμα και σε αυτό το σημείο μάς “βοηθάει” η φύση του Όπλου μας, καθώς έχουμε πετύχει να συγχωνεύσουμε ασκήσεις για πλήρη εκμετάλλευση των μέσων μας, δηλαδή των πλοίων μας. Οι ασκήσεις των Διοικήσεων του Στόλου, η “Αστραπή” για τη Διοίκηση Φρεγατών, η “Ορμή” για τα ταχέα σκάφη, η “Βροντή” για τις κανονιοφόρους κ.λπ., δεν γίνονται πλέον ξεχωριστά, όπως γίνονταν στο παρελθόν, αλλά σχεδιάζονται να συμπίπτουν όλες μαζί και διεξάγονται σε συνεργασία και με την Π.Α., που συνδυάζει μαζί μας αντίστοιχες δικές της ασκήσεις. Έτσι πετυχαίνουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης να είναι πιο “γεμάτο” και πιο εντατικό», μας είπε αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΝ, προσθέτοντας «Εν κατακλείδι, εκμεταλλευόμαστε το κάθε ευρώ που διατίθεται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση του Στόλου μας, ώστε αυτός να διατηρείται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μαχητικής ικανότητας, πετυχαίνοντας να κάνουμε πολλά αντικείμενα σε περιορισμένο χρόνο, για να μειωθούν οι χρόνοι που τα πλοία παραμένουν εν πλω».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 29/06/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblav@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ